Jandarmii din Alba, „în misiune“ la Centrul de transfuzii. Fiecare doză de sânge donată salvează o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subofiţerul Ilie Dărămuş a donat sânge pentru prima dată
Subofiţerul Ilie Dărămuş a donat sânge pentru prima dată

„Jandarmeria Română donează viaţă pentru România“. Este mesajul pe care jandarmii din Alba îl adresează celor sănătoşi şi care ar putea să doneze sânge. Primii care au călcat pragul Centrului de Transfuzii au fost chiar angajaţii Inspectoratului Judeţean.

Campania „Jandarmeria Română donează viaţă pentru România“a demarat marţi, 1 noiembrie, la Centrul de Transfuzii din Alba Iulia, situat în incinta Spitalului de Urgenţă.

30 de prize recolate, 30 de vieţi salvate

Lunar, cadrele medicale de aici recoltează în jur de 600 de prize, ceea ce înseammnă aproximativ 300 de litri de sânge. Cantitatea este în scădere faţă de anii anteriori, dar acoperă în jur de 80 la sută din nevoile spitalelor din Alba. Cel mai mare deficit se înregistrează acum, la  grupa sanguină  AB, Rh pozitiv şi negativ şi la grupa 0, Rh negativ.

 „În mod obişnuit se prezintă la noi zilnic în jur de 40 de persoane benevol. De această dată, holul este plin şi sper ca exemplul pe care Jandarmeria Română l-a dat cu ocazia acestei campanii să se permanentizeze şi să fie urmat şi de celelalte instituţii din judeţ. De multe ori se consideră donarea de sânge un potenţial risc de contaminare, care, de fapt, este eliminat complet prin folosirea truselor de unică folosinţă“, a declarat Elena Popescu, şefa Centrului de Transfuzii Alba.

În prima zi a campaniei, 30 de jandarmi au fos tprintre donatori, din cei 100 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean care şi-au manifestat intenţia.  Unii dintre ei au venit direct din misiune.

Jandarmii din Alba au donat sânge

Cick pe fotografii pentru FOTOGALERIE

„Nu este pentru prima dată, am mai donat sânge în şcolile militare. Aici, de când lucrez la Inspectoratul Judeţean de jandarmi nu am donat niciodată. M-am alăturat campaniei pentru salvarea unor vieţi, cum se spune donezi sânge pentru a salva o viaţă.“, a apreciat Daniel Miclea, maistru militar la Inspectoratul de Jandarmi Alba.

„Am donat pentru prima dată, este foarte bine, mi se pare normal un gest ca acesta. Mă simt bine şi cred că, de fiecare dată când va fi nevoie, voi face cu drag acest gest. E un început bun, pe care-l recomand tuturor celor care vor să-l facă, pentru că este normal să ajutăm“, a completat Ilie Dărămuş, subofiţer la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Al doilea centru de recoltare va fi deschis la spitalul din Sebeş, în 8 noiembrie, iar cel de-al treilea la unitatea medicală din Aiud, în 15 noiembrie. Voluntarii care donează sânge primesc de la stat şapte bonuri în valoare de 9 lei fiecare, o zi liberă de la serviciu şi o reducere de 50% pentru o lună, la transportul în comun.

Datele statistice arată că Spitalele de urgenţă, dar şi cele de oncologie de la noi din ţară cer, în medie,  200 de pungi pe zi, dar primesc doar 20. Mai presus de toate rămâne sentimentul că un strop din sângele nostru poate ajuta un om aflat în suferinţă.

Criterii obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească donatorul:

     * Să aibă peste 18 ani
    * Să aibă o greutate minimă de 55 kilograme
    * Să aibă tensiunea arterială maximă de 20 centimetri mercur şi minimă de 10 centimetri mercur
    * Să nu urmeze niciun tratament chiar şi  pentru o boală minoră
    * Să treacă 60 de zile de la ultima donare de sânge.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite