Jandarmeria Alba la raport: creştere de 111% a apelurilor pentru intervenţie prin 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10.500 este numărul de misiuni contabilizate anul trecut de Jandarmeria Alba. Cifra reprezintă o creştere de 46 la sută faţă de perioada anterioară.

Jumătate din numărul misiunilor în care au fost implicaţi jandarmii din Alba au fost pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. Analiza Inspectoratului de Jandarmi arată o creştere de 20 de procente, faţă de anul anterior. 

Tot mai multe intervenţii au fost şi pe segmentul prezenţei jandarmilor la manifestări culturale, sportive, dar şi în cadrul unor vizite  oficiale. Aici creşterea este de 34 la sută.

O creştere spectaculoasă, de 111 la sută, a fost înregistrată anul trecut la capitolul apeluri venite pe 112, prin care se solicita venirea la faţa locului a jandarmilor. Militarii au fost chemaţi să intervină pentru stingerea conflictelor în familie, în localuri publice, dar şi pentru prinderea hoţilor de produse agricole şi fier vechi, sau în potolirea unor conficte aflate în desfăşurare.

Nu de puţine ori, jandarmii au constatat că apelurile venite pe numărul unic erau farse.  Spre exemplu, în septembrie 2011, un bărbat din Alba Iulia bine „parfumat“ cu alcool, după o noapte în care s-a cinstit cu prietenii, a cerut ajutorul forţelor de ordine,  pe motiv că în localul în care se află era  în derulare un scandal. Numai că echipajul de jandarmi ajuns la faţa locului a constatat cu totul altceva. L-au găsit pe apelant într-o avansată stare de ebrietate, iar când l-au  întrebat care este urgenţa pentru care le-a cerut sprijinul, tânărul le-a răspuns sec: „este târziu şi nu am bani de taxi”.Tânărul s-a ales cu o amendă de 100 de leri pentru că apelat fără motiv întemeiat numărul 112.

În raportul pe 2011, se mai menţionează că jandarmii nu au fost solicitaţi să intervină pentru restabilirea ordinii publice în situaţii de mare amploare. “Pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional, a garantării şi apărării drepturilor constituţionale, siguranţei cetăţeanului, proprietăţii publice şi private, precum şi a asigurării climatului necesar funcţionării instituţiilor statului nu s-au înregistrat probleme deosebite raportat la atribuţiile legale ce ne revin, însă, analiza activităţilor, structurii organizatorice şi a costurilor a relevat faptul că există potenţial în ceea ce priveşte îmbunătăţirea activităţii şi reducerea costurilor necesare desfăşurării acestora”, a apreciat Ioan Onac Herţa, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite