Iuliu Voina l-a descoperit pe handbalistul Vasile Stângă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorul de handbal, Iuliu Voina
Antrenorul de handbal, Iuliu Voina

Dintre tinerii handbalişti pe care i-a antrenat, se evidenţiază interul Naţionalei României din anii  ’80, Vasile Stângă, convocat de patru ori în echipa lumii.

Iuliu Voina a jucat handbal la Sebeş, sub îndrumarea reputatului antrenor Florin Fleşeriu. A plecat apoi la Hunedoara, acolo unde avea să-l descopere pe unul dintre cei mai mari handbalişti ai ţării, Vasile Stângă. „Am dus în Hunedoara prima minge de handbal, am făcut două porţi, am chemat jucători şi am făcut o echipă“, îşi aminteşte cu plăcere vârstnicul albaiulian.

Stângă, ales din 1.300 de tineri handbalişti

Având probleme cu rinichii, a trebuit să renunţe la cariera sportivă, dar a rămas tot în preajma handbalului, ca antrenor. A început de la grupe de copii şi, spune el, a pus în practică tot ce a învăţat de la profesorul Florin Fleşeriu, cel al c[rui nume este purtat acum de sala de sport din Sebeş. Pe Vasile Stângă l-a descoperit la una din selecţiile anuale, la care veneau pe atunci aproximativ 1.300 de copii. „Câţiva dintre cei selecţionaţi mi-au spus de Vasile Stângă. Am mers după el la şcoală şi mi-am dat seama că va fi un mare sportiv. Vasile Stângă avea atuurile necesare unui mare handbalist: ştia să «biciuiască» mingea“, povesteşte antrenorul.

L-a luat la handbal pe când avea 12 ani, la grupa de începători, dar în trei săptămâni l-a trecut la echipa de juniori III şi, neaşteptat, Vasile Stângă a lipsit de la un antrenament. „M-am dus după el la tatăl său, nea Andrei, care era manevrant în gară. Vasile era supărat că l-am luat de lângă colegii lui şi l-am dus unde era mai greu. Am râs şi i-am spus că numai aşa poate face performanţă“, afirmă Iuliu Voina despre handbalistul care avea să devină golgeterul tuturor timpurilor pentru România, cu 1.414 goluri marcate.

„Echipa juca pentru el“

Iuliu Voina a fost ca un părinte spiritual pentru Vasile Stângă, l-a ţinut mereu aproape de el. Timp de opt ani l-a antrenat, după care marele handbalist a fost transferat la Steaua Bucureşti. „Totul era matematic, calculat la milimetru pentru a-l pune în valoare pe Vasile Stângă. într-un meci de juniori, echipa noastră a învins cu 32-12. În acea partidă, Vasile a înscris 24 de goluri“, afirmă Iuliu Voina. Despre puternicul inter  antrenorul mai spune că avea o voinţă ieşită din comun. „După fiecare antrenament mă întreba ce trebuie să mai facă pentru a progresa. Numai aşa a putut ajunge cel mai bun handbalist al lumii, între anii 1982-1987“, adaugă Iuliu Voina.

Aţi mai ţinut legătura cu Vasile Stângă după ce a plecat la Steaua ?
I.V.:
Şi acum mă caută, ieri am vorbit la telefon. Îmi scria scrisori sau mă căuta la telefon şi îmi cerea sfaturi. Şi când s-a căsătorit, mi-a prezentat-o pe Ina, soţia sa. O cheamă Ecaterina, dar i se spune Ina. A făcut baschet la Olimpia Bucureşti. Au un băiat, care a jucat fotbal la Steaua. Vasile Stângă e acum antrenor la Târgu Jiu, dar şi la lotul naţional masculin.

De ce credeţi că handbalul masculin românesc a regresat?
I.V.:
Pentru că nu se mai lucrează la nivel şcolar, nu se mai pune preţ pe grupele de copii şi juniori. Sportul de performanţă e ca o piramidă. Cu cât baza piramidei este mai mare, cu atât poţi face piramida mai înaltă. Iar noi am desfiinţat baza piramidei. Eu am depus memoriu la Federaţie, în 1975, când s-a desfiinţat divizia şcolară, dar ce folos.

Ce-i place: „În afară de handbal, îmi place mult să joc table. La oameni apreciez cinstea şi corectitudinea manifestată în orice împrejurare, indiferent dacă pierd sau câştigă“, spune antrenorul.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac învrăjbirea, răutatea, duşmănia, cei care se ghidează după «capra vecinului». Mai nou, e şi mai rău: «dacă moare capra mea, să moară vecinul, să-mi rămână mie capra»“, afirmă Iuliu Voina.

PROFIL
Născut: 10 iunie 1942, Daia Română, Alba
Educaţie: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport Timişoara
Starea civilă: Căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite