Alba Iulia: Tezaurul dacic furat de la Sarmisegetusa Regia expus în premieră naţională la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tezaur dacic recuperat de autorităţile române la începutul lunii mai din Germania, va fi expus în premieră naţională la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, sâmbătă, 14 mai 2011, cu ocazia Nopţii Muzeelor.

Astfel, a 13-a brăţară dacică, alături de celelalte 12, perechea de scuturi din fier şi cele 229 monede antice din aur şi argint, vor îmbogăţi pentru o noapte colecţiile expoziţionale ale muzeului albaiulian.

Este pentru prima dată când publicul poate admira atât ultima brăţară dacică reîntoarsă în patrimoniul naţional, dar şi piese unice care aparţin culturii dacice. În această categorie se înscriu mai ales cele două umbo-uri de scut realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé, prin batere la cald, având fiecare o greutate de circa 1.5 kilograme fiecare. Spectaculoase sunt şi reprezentările de pe ele, pe unul dintre acestea fiind înfăţişat un zimbru, iar pe cealaltă un grifon, fiind vorba despre rarităţi din repertoriul armamentului dacic.

La fel de valoros este şi tezaurul monetar care va fi expus, format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I.

Brăţară dacică şi monede din aur şi argint recuperate din Germania de procurori şi poliţişti

Artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic. Pentru recuperarea lor statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro.  

Prezentarea tezaurului dacic va fi făcută chiar de un dac, întruchipat de arheologul muzeului albaiulian George Bounegru, care va completa ineditul evenimentului intitulat sugestiv Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 mai 2011, când între orele 21.00-24.00, 30 de personaje istorice vor da viaţă expoziţiilor muzeului albaiulian. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite