Alba Iulia: VIDEO FOTO Salve de tun şi muzică medievală de Ziua Cetăţii Alba Carolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de albaiulieni au participat sâmbătă, 30 aprilie, la cea de-a treia ediţie a „Zilei Cetăţii bastionare de tip Vauban Alba Carolina”. Cu această ocazie, a fost inaugurat traseul de nord din şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

Traseul este ultima piesă care întregeşte proiectul „Reabilitarea centrului istoric, traseul estic, traseul sudic, traseul nordic“.

image

Proiectul are o valoare de 47,5 milioane de lei şi a fost finanţat din fonduri europene.

image

A fost creat astfel cel mai mare parc din România amenajat în interiorul unei cetăţi.

image

Cu această ocazie a fost dezvelită o statuie. „Ţinând cont că avem de-a face cu un parc organizat în interiorul unui sistem militar defensiv, amplasarea unei statui reprezentându-i pe soldaţii români din trupele de graniţă ale armatei austriece a fost un lucru firesc.

image

Noua statuie reprezintă un toboşar român din cadrul armatei austriece“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Albaiulienii au participat cu mic, cu mare, la eveniment

„Sunt mândru că sunt albaiulian. Îmi pare bine că într-un timp atât de scurt s-au amenajat şanţurile Cetăţii. Cetatea noastră rivalizează cu orice altă cetate din Europa. Am fost şi în alte ţări şi am vizitat cetăţile de acolo.

image

Spre exemplu, am fost în Spania şi m-am simţit umilit de faptul că noi nu ştim să ne punem în valoare istoria. Acum sunt mândru şi mă bucur că cetatea Alba Carolina a fost reabilitată. Sper ca autorităţile să se implice în a face cât mai cunoscută  Alba Iulia pentru turiştii“, a spus Ioan Pintea, de 67 de ani, pensionar. 

image
image

De „Ziua Cetăţii Alba Carolina“, a defilat garda în formaţie completă. 

image

Schimbarea Gărzii la Poarta a III-a şi salvele de tun au impresionat participanţii.

image
image
image

Nu a lipsit nici muzica medievală.

image

Tinerii au putut participa la o lecţie de pictură în aer liber.

image

Atmosfera a fost completată de un concert de fanfară şi un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblul Jidvei.

image

Albaiulienii au trecut pe la terasele cu mici şi bere amenajate în zona amfiteatrul roman din şanţurile Cetăţii.

image
image

Defilare cu torţe

„Tot ceea ce este în şanţurile Cetăţii este pentru albaiulieni, pentru toţi cei care vreau să vină aici. Vă aşteptăm la zilele oraşului care vor avea loc la sfârşitul lunii mai. Va fi ceva special, am pregătit un program aparte“, a spus primarul Mircea Hava.

image

Acesta a anunţat că de săptămâna viitoare vor începe lucrările în faţa Catedralei Încoronorii. Accesul în incinta lăcaşului de cult nu va fi restricţionat.

De la ora 21.00 este programată o defilare cu torţe. Plecarea se face din faţa Catedralei  Încoronorii. Defilarea va fi urmată de o tragere de noapte cu tunul.

Seara se va încheia cu un foc de artificii.

image

Sărbătoarea „Ziua Cetăţii” este o manifestare iniţiată, organizată şi susţinută financiar de către SC Grup Corint SA, partenerul principal fiind Primăria Municipiului Alba Iulia.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite