Alba Iulia: ŞOCANT Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. Fete răpite, drogate, vândute între proxeneţi şi obligate să se prostitueze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării aflaţi în arest preventiv
Membrii ai grupării aflaţi în arest preventiv

Motivarea judecătorilor în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ dezvăluie modul şocant de acţiune al grupării infracţionale. Proxeneţii îşi vindeau fetele între ei. Alegeau mai ales tinere cu situaţie socială precară, care erau foarte uşor de influenţat.

Unul dintre proxeneţi, Virgil George Dura, este suspectat că a răpit mai multe fete din zona unor licee din Alba pe care, ulterior, le-a drogat şi le-a obligat să întreţină relaţii sexuale cu clienţii grupării în schimbul unor sume de bani. Bărbatul este cunoscut ca un personaj al lumii interlope care săvârşea fapte cu violenţă.

Minore scoase cu acte false din ţară

Virgil George Dura se află în arest preventiv din luna septembrie într-un alt dosar penal în care este acuzat de tâlhărie. De asemenea, în urmă cu un an de zile a fost condamnat de Tribunalul Alba la plata unei amenzi penale de 500 de lei, după ce a bătut un bărbat din Blaj. A fost suspectat şi de un viol produs în 8 martie 2010, în Ighiu, dar fata care l-a acuzat şi-a retras plângerea.

Procurorii şi poliţiştii care anchetează dosarul au descoperit peste 20 de fete care practicau prostituţia, dintre care cel puţin 10 erau minore. Surse judiciare afirmă că patru fete minore au fost transportate cu documente de identitate false în Germania, tot pentru a practica prostituţia. Aceleaşi surse afirmă că cele mai multe dintre fetele care se prostituau erau drogate înainte de de fi transportate la clienţi.

image

Liderul grupării, Teodor Şchiop, zis Puşcărie, se prezenta clienţilor, conform înregistrărilor telefonice de la dosar, ca şi recuperator de meserie şi dezvăluia şi ţările în care acţiona: România, Spania, Italia, Belgia, Franţa, Olanda, Germania. Acesta este acuzat şi de lipsire de libertate, tâlhărie, distrugere şi şantaj în formă continuată.

Membrii grupării infracţionale au ajuns chiar să îşi vândă fetele între ei. Un astfel de episod este menţionat de judecător că a avut loc între Teodor Şchiop şi Adrian Trifa. „Inculpatul era cunoscut ca cel mai vechi proxenet din Alba Iulia şi nu avea o altă sursă de venit decât cea obţinută din activitatea infracţională“, se afirmă în motivare despre Adrian Trifa.

Atenţionaţi de fostul ofiţer de informaţii

Fostul ofiţer SRI şi SIE, Claudiu Vulpe (Fox), este acuzat că s-a folosit de această calitate în timpul activităţii infracţionale: „a pus la îndemâna inculpaţilor o listă cu numele şi adresele datornicilor unei firme şi totodată i-a atenţionat pe inculpaţi când s-au început actele de urmărire penală de către Serviciul DIICOT în prezentul dosar“.

Adrian Bălan la intrarea în sala de judecată

Proxeneţii alegeau în special fete cu o situaţie social precară, de care puteau profita foarte uşor. „Pericolul concret al lăsării în libertate a inculpaţilor este conturat de circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor; modul violent de comitere; modul profesionist de organizare: filaj, liste cu datornici, limbaj codificat, ameninţări, şantaj, incendieri, sechestrări, de caracterul continuu şi scopul josnic al faptelor în dauna unor victime cu situaţie materială precară, minore, profitând de naivitatea şi sărăcia acestora“, astfel justifică magistratul decizia privind arestarea preventivă a membrilor grupării.

Alte precizări din motivarea judecătorului de la Tribunalul Alba:

Inculpatul Bakai Gabriel, deşi nu are antecedente penale, mai este cercetat pentru infracţiuni de şantaj comise împreună cu inculpatul Decean Ioan şi împrejurarea că sunt cercetaţi în acel dosar  nu i-a determinat să se oprească din activitatea infracţională.

Inculpatul Lupu Gheorghe are antecedente penale şi a avut aceeaşi poziţie şi în faţa judecătorului care a analizat oportunitatea arestării preventive, respectiv a negat cunoaşterea vârstei uneia dintre victimele traficate deşi din probele administrate reiese că o instruia să nu spună clienţilor că este minoră. 

Lăsarea în libertate a inculpaţilor Hancheş Raul (Pricu – n.r.) şi Bălan Adrian creează pericol concret pentru ordinea publică care este demonstrat de persistenţa acestora în comiterea actelor infracţionale. Deşi au fost condamnaţi, au continuat activităţile infracţionale chiar din Penitenciarul Aiud.

Neluarea în acest caz a unei măsuri preventive ar putea încuraja şi alte persoane care săvârşesc asemenea fapte să continue activitatea infracţională şi ar influenţa negativ opinia publică, creând convingerea că autorităţile judiciare nu reacţionează ferm pentru stoparea fenomenului infracţional.

Pe lângă teama victimelor trebuie reliefată şi temerea pe care au manifestat-o cu ocazia audierii de judecător şi unii membrii ai grupării care au recunoscut faptele şi care, deşi audiaţi separat, au relatat că a existat un schimb de replici şi de gesturi care sugerau reproşuri sau ameninţări pentru cele declarate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite