Alba Iulia: Patru sensuri giratorii noi. Primul este amenajat în „nodul“ Horea-Calea Moţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Horea cu Calea –Moţilor din Alba Iulia ar trebui să-i scape pe şoferi de minutele de aşteptare la orele de vârf  şi să reducă accidentele uşoare care au loc frecvent în această zonă. Este al doilea rond giratoriu definitiv din oraş, după cel de la intersecţia bulevardelor Transilvania cu Revoluţiei 1989.

Potrivit poliţiştilor, cea mai mare problemă a şoferilor care traversează zona este să vireze la stânga pentru a ieşi sau intra pe Calea Moţilor,  stradă care face legătura cu centrul oraşului, dar şi cu cartierele Cetate şi Ampoi.

Intersecţie cu multe tamponări

„Dacă ai neşanşa să prinzi dimineaţa coloana de maşini de pe bulevardul Horea, la intersecţie cu Calea Moţilor, trebuie să aştepţi vreo 10-15  minute ca să te poţi strecura. Problema e că depinzi de bunăvoinţa şoferilor care circulă pe Calea Moţilor. Cred că situaţia va fi cu totul alta, după ce giratoriul va fi funcţional“, spune Daniel Şchiop, agent de vânzări la o firmă de distribuţie din oraş.

image

„Zona este dintre cele mai aglomerate din oraş. De multe ori, la orele de vârf, coloana de maşini de pe bulevardul Horea se întinde şi pe 150 de metri. În plus, au loc frecvent accidente uşoare cauzate, în principal, de neacordarea priorităţii. De cele mai multe ori conducătorii auto nu mai ajung la noi,  Noi considerăm că noul sens giratoriu va decongestiona traficul din această zonă“, a spus Dorin Davidaş, şeful Serviciului Rutier Alba.

image

Sensuri giratorii de 500.000 lei

Deocamdată au fost finalizate lucrările de introducere a cablurilor de telefonie, internet şi energie electrică în subteran şi s-a turnat betonul stabilizant.

image

Sensul giratoriu din această zonă este prioritar pentru oraş. Un studiu din 2001 arăta că soluţia va influienţa pozitiv şi traficul greu, dacă ne referim la ieşirile din oraş spre Zlatna, Cluj Napoca şi Sibiu. Decongestionează, în primul rând, traficul din intersecţia străzilor Horea-Calea Moţilor şi, în plus, sistematizează căile de acces dinspre cartierul Tolstoi. În zonă va mai fi amenajată şi o nouă trecere pentru pietoni. Dacă vremea permite, zilele următoare ar urma să fie turnat asfaltul. Lucrările sunt în grafic şi sunt programate să se finalizeze la începutul luni mai “, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

image

Traficul va fi realizat pe două benzi, de câte 5 metri fiecare, iar  inelul central al giratoriului va avea un diametru de 11 metri.

Investiţia se ridică la 220.000 lei şi este acoperită de la bugetul local.

Până la sfârşitul anului, în Alba Iulia ar urma să fie amplasate încă patru sensuri giratorii definitive. Proiectul are o valoare de 500.000 de lei.

Noile amenajări rutiere vor prinde contur la următoarele intersecţiii:

Horea -Calea Moţilor

Calea Moţilor -Doinei

Revoluţiei 1989 –Toporaşilor

Oborului-Vasile Alecsandri






Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite