Alba: Patru agresori reţinuţi şi eliberaţi în incidentul de pe strada Păcii. O victimă este rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus marţi reţinerea pentru 24 de ore a patru tineri implicaţi în agresiunea produsă sâmbătă seara pe strada Păcii din Alba Iulia. Una dintre victimele agresiunii este rectorul Institutului Romano-Catolic din Alba Iulia, Zoltan Olah.

UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus cercetarea în libertate a inculpaţilor. Toţi cei patru tineri au obligaţia de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile, precum şi interdiciţia de a lua legătura cu celelalte părţi din dosar. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Adela Corodean, ultimul dintre reţinuţi va părăsi arestul IPJ Alba, miercuri, la ora 17.00 când expiră ordonanţa de reţinere. „Procurorul care lucrează la caz va finaliza rechizitoriul în câteva zile, iar inculpaţii vor fi trimişi în judecată“, a spus Adela Corodean.

Zoltan Olah a declarat anchetatorilor că a fost lovit cu o bâtă de baseball. Dosarul a fost preluat ieri de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru că agresorii au fost acuzaţi şi de „instigare la discriminare", care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă.

Iniţial trei dintre tineri, Daniel Victor Pop (29 de ani), Claudiu Robert Plăcintă (34 de ani) şi Iulian Mircea Gojda (de 27 de ani), toţi din Alba Iulia, au fost acuzaţi de distrugere, lovire, tâlhǎrie şi ultraj contra bunelor moravuri, iar procurorii au decis cercetarea lor în stare de libertate. Cel de-al patrulea a fost iniţial martor, însă, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că Ionuţ Bogdan Fântână (25 ani) a participat la agresiune.

„Oraşul nu merita acest scandal“

 „Au fost reţinute petru 24 de ore patru persoane. Procurorul care se ocupă de caz va decide la finalul cercetărilor dacă se va impune prezentarea acestora instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă“, a spus azi-dimineaţă Eugen Fulop, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Cei patru, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, au spart geamurile la şase imobile de pe strada Păcii, dintre care patru aparţinând Institutului Teologic. Doi oameni, printre care şi Zoltan Olah, care a încercat să îi fotografieze pe tineri, au fost agresaţi.

„Oraşul nu merita acest scandal. Pe unul dintre agresori l-am întâlnit miercuri, nu-l cunoşteam de dinainte. Şi-a cerut scuze, dar nu şi-a motivat gestul. A negat că ar avea ceva cu ungurii din Alba Iulia. Nu vreau să forţez problema etnică, dar nu este prima dată când geamurile sunt sparte pe strada Păcii“, a spus rectorul Zoltan Olah. Rectorul a completat că tinerii au strigat „afară cu ungurii din ţară“.

„Primele geamuri sparte cu pietre au fost ale Bisericii Institutului Romano-Catolic, care se află la etajul întâi al Clădirii Bibliotecii Batyaneum. Niciun alt geam de la parter sau etajul întâi nu a fost atins. Cu siguranţă ştiau că acolo ne ţinem noi programul spiritual zilnic. Nu cred că a fost de vină doar băutura, a existat şi ceva planificat. Nu suspectez, însă, nicio organizaţie antimaghiară“, a completat rectorul.

„Astfel de incidente trebuie neutralizateşi condamnate ferm“

Primarul Mircea Hava a remis miercuri un comunicat de presă pe această temă. Redăm câteva declaraţii ale acestuia: „Ne exprimăm întreaga noastră compasiune față de victimele acestui nefericit incident şi suntem siguri că justiţiaa va stabili cu claritate faptele şi le va judeca pe măsură. Astfel de incidente trebuie neutralizate şi condamnate ferm. Dorim ca această stare deslușită ca provenind din ambițiile bahice ale unor oameni incapabili să discearnă binele de rău, să fie cât mai repede depășită.

Albaiulienii nu au fost niciodată oameni care să se risipească, să se privească cu suspiciune sau să se teamă de ceva sau de cineva. Apreciem modul transparent și eficient în care reprezentanții legii au acționat si îi asigurăm pe toți albaiulienii că Primăria are aceeași agendă de lucru pentru fiecare locuitor, iar climatul de liniște și siguranță este o preocupare constantă pentru toate instituțiile administrației locale.

Personal consider ca Alba Iulia reprezinta o comunitate unita, bazata pe reciprocitate, solidaritate  si respect indiferent de compozitia etnica sau religioasa, cu preocupari inspre dezvoltarea orasului. Oamenii de aici au infinit de multe motive să fie mândri de locul în care trăiesc și conviețuiesc.“

Incidentul a provocat o racţie din partea Ministerului de Externe din Ungaria şi prezenţa, marţi, la Alba Iulia a ambasadorului acestei ţări în România, Oskar Fuzes. Ambasadorul Oskar Fuzes, însoţit de consulul maghiar de la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a întâlnit cu primarul din Alba Iulia Mircea Hava, comandantului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Nicolae Căbulea şi Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi.

Rămâneţi pe alba.adevarul.ro pentru a afla evoluţia cazului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite