Alba Iulia: 48 de copaci seculari din Parcul Custozza doborâţi pentru că au putregai. Vezi aici memoriul tehnic al Ocolului Silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi copaci seculari au fost tăiaţi ieri şi astăzi de muncitori în Parcul Custozz din Alba Iulia. Potrivit expertizei realizate de angajaţii de la Ocolul Silvic un număr de 48 de copaci din totalul de 131 ar trebui tăiaţi pentru că au putregai interior şi exterior.

Muncitorii care lucrează la modernizarea zonei din interiorul Cetăţii din Alba Iulia au început acţiunea de defrişare a Parcului Custozza. Ieri după-amiază şi azi-dimineaţă au fost tăiaţi aproximativ cinci copaci vechi de aproximativ 130 de ani. Motivul este reprezentat de faptul că arborii sunt bâtrâni şi „bolnavi“, fiind astfel un pericol pentru siguranţa oamenilor.

Documente în acest sens au fost eliberate de Ocolul Silvic Alba Iulia care a realizat o expertiză a copacilor din parc. Antreprenorul lucrărilor este firma Grup Corint SA Alba Iulia, care a subcontractat derularea investiţiei la societatea Florea Grup SRL.

Distrugerea unui ambient ecologic

Opozanţii proiectului de modernizare a parcului şi de transformare a zonei susţin că doborârea copacilor este ilegală. „În acest caz nu vorbim de dispariţia unui parc sau distrugeri de vegetaţie, ci de pierderea unor locuri, distrugerea unui ambient care aducea echilibru estetic şi ecologic în zona interioară Cetăţii. Îmi exprim dezamăgirea profundă faţă de modul nedemocratic de a rezolva acest subiect de interes public şi sentimentul de umilire pe care îl simt în faţa indiferenţei cu care au fost tratate de către autorităţi societatea civilă pe de o parte şi argumentele solide ale specialiştilor pe de altă parte“, a spus sociologul Simona Branişte, reprezentantul asociaţiei „Alba Verde“.

image

„Au fost tăiaţi copaci perfect sănătoşi şi s-au ras metri cubi de strat arheologic din zona parcului cu buldozerul, lucru interzis într-un site de asemenea importanţă arheologică“, a afirmat Radu Octavian, un alt reprezentant al opozanţilor proiectului de transformare a parcului în piaţetă publică. Aceştia şi-au dat întâlnire pentru această seară, la ora 20.00, la o manifestare de protest care ar urma să aibă loc în zona parcului din Cetate.



Pericol pentru trecători, maşini şi animale


Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, din cei 131de copaci din parc, un număr de 48 au fost identificaţi cu probleme de către angajaţii de la Ocolul Silvic şi urmează să fie doborâţi în zilele următoare. Lemnul rezultat este transportat la un depozit al Ocolului Silvic de unde este vândut.

image



„În urma analizei efectuate, un număr de 48 arbori reprezentând 37% din total au fost propuşi pentru a fi extraşi (tăiaţi), ca urmare a vârstei înaintate, a gradului avansat de îmbolnăvire în special putregai interior, a înclinării faţă de poziţia verticală sau a gradului de uscare a coroanei, factori care determină pericol de accident pentru trecători, maşini sau animale. Ca urmare a rănirii în mod repetat a trunchiurilor unor arbori sau a toaletării coroanelor în mod neprofesionist, fără a se lua măsuri de acoperire a rănilor cu substanţe adecvate, foarte mulţi arbori au putregai interior sau exterior precum şi crăci uscate sau cu putregai, având starea de vegetaţie lanced“, se afirmă în memoriul întocmit de angajaţii Ocolului Silvic şi înaintat Primăriei Alba Iulia.

image

A început defrişarea Parcului Custozza. Copaci seculari tăiaţi fără milă (VIDEO)

Memoriul întocmit de angajaţii Ocolului Silvic pentru Primăria Alba Iulia:

image
image
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite