Alba Iulia: Nicos Fenişer, artistul-copil din Garda Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev în clasa a VI-a a Şcolii generale „Avram Iancu“ din Alba Iulia, Nicos Fenişer îşi dedică o bună parte de timp pasiunii sale pentru domeniul militar şi istorie.  El este cunoscut drept copilul din Garda Cetăţii Alba Iulia.

Născut la: 14 mai 1998, la Alba Iulia
Studii: Elev în clasa a VI-a a Şcolii „Abram Iancu“
Familie: O soră mai mică

„De mic am fost fascinat de soldaţi, armată, război. Într-o sâmbătă, eram cu părinţii mei în Cetate şi am văzut soldaţii gărzii. Mi-am dorit foarte mult să fiu şi eu unul dintre ei. Pe atunci se forma echipa şi am fost acceptat să mă alătur comandamentului de infanterie“, povesteşte Nicos. Acesta slujeşte Cetatea de cinci ani şi este locţiitorul comandantului gărzii Cetăţii Alba Carolina.

image

„Trebuia să fiu copil de trupă şi să merg în urma gărzii, dar pentru că eram prea mic, comandantul Dumitru Gheţe m-a adus lângă el. De atunci participă la fiecare paradă ce are loc în ziua de sâmbătă şi la evenimentele importante“, a spus  copilul ce poartă uniforma specifică armatei austriece din perioada medievală.

image

Din postura de locţiitor al comandantului Gărzii Traseului celor Trei Fortificaţii, Nicos Fenişer a întâlnit majoritatea personalităţilor care au vizitat Cetatea Alba Iulia, inclusiv pe Traian Băsescu, preşedintele României. Copilul gărzii a fost prezent şi la inaugurarea pieţei Alba Iulia din localitatea Alessandria, Italia. „Mi-a plăcut foarte mult faptul că şi ei aveau o gardă a cetăţii şi că l-am cunoscut pe primarul localităţii respective“, a spus elevul. Nu ratează nicio repetiţie a gărzii. Ştie că este foarte important că aibă o ţinută impecabilă şi să respecte cadenţa.

Expoziţii de pictură şi graffiti

Nicos Fenişer este pasionat şi de pictură şi desen. Este pregătit de profesoara Laurenţia Stoia, iar până acum a expus lucrări în peste 20 de expoziţii, dintre care două personale. Prima expoziţie personală a avut-o în anul 2008, la Casa de Cultură a Studenţilor şi a reunit peisaje, portrete ori picturi cu tematică abstractă. Anul trecut a expus peste o sută de desene graffiti la Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga“.

image

„Graffiti-urile sunt făcute în culori aparte şi carioci. Am creat un alfabet aparte, iar lucrările sunt făcute în culori vii. Primul graffiti pe perete l-am făcut în curtea casei cu spray. M-am axat pe lucrări în cariocă deoarece în Alba Iulia nu există un spaţiu special destinat acestor desene, şi în plus, spray-urile conţin substanţe toxice care afectează sănătatea“, a spus Nicos.

Elev de nota zece, acesta nu îşi neglijează şcoala. Are rezultate deosebite la învăţătură, participând inclusiv la olimpiada de matematică. „Pentru mine şcoala este pe primul loc“, a spus Nicos Fenişer.



Ai participat la „Săptămâna voluntariatului“?
N.F.: „Da, am participat chiar la un concurs de graffiti. Lucrările au fost făcute de mai mulţi tineri din oraş, iar spre surprinderea mea, am obţinut premiul I. Am scris în alfabtul specific cuvântul «voluntar», în limba engeleză“.

image

Spre ce studii te vei îndrepta?
N.F.: „Am multe opţiuni. Vreau să urmez Colegiul Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan», iar apoi Facultatea de Medicină. Îmi place foarte mult biologia, sper să mă împac bine şi cu chimia. Îmi doresc să salvez vieţi, să pot face ceva mai mult pentru oameni. În ceea ce priveşte pictura şi graffiti-ul, acestea vor rămâne la nivel de hobby“.

image

Fotografii de Cătălin Cădan

Ce-i place: „Îmi place să-i ajut pe cei din jurul meu, indiferent că sunt copii sau oameni în vârstă. Îmi place să mă joc cu sora mea Meda şi să o învăţ să deseneze. Îmi place să mă întâlnesc cu prietenii şi să joc baschet. De asemenea, sunt un fan al mersului cu bicicleta, îmi place să exersez mişcări mai dificile în Skate Parcul din Cetate“.

Ce nu-i place: „Sunt foarte puţine lucruri care să nu-mi placă cu adevărat. Cred că fiecare lucru are şi o parte bună. În mod sigur nu îmi place să pierd timpul în mod nefolositor“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite