Alba Iulia: Interzis pentru „FânFest“ în centrul istoric din Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FânFest 2010 îşi propune să aducă în atenţia publicului frumuseţile turistice ale zonei. Sunt programate concerte, lansări de carte şi activităţi sportive. Primăria nu a acordat autorizaţie pentru desfăşurarea festivalului în zona istorică a comunei.

Primăria Roşia Montană şi Asociaţia Alburnus Maior au intrat în conflict după ce administraţia locală a refuzat să acorde autorizaţie pentru desfăşurarea manifestării „FânFest“ în zona istorică a comunei.

Organizatorii evenimentului, programat pentru perioada 13-15 august 2010, au dorit să îl mute de pe dealul din apropierea comunei, unde s-a desfăşurat în ultimii ani, în centrul localităţii pentru a-i conferi o importanţă mai mare.

„Roşia Montană ca o mare scenă“

„Primăria Roşia Montană a încercat cu rea credinţă şi fără nicio justificare blocarea activităţilor Festivalului FânFest din acest an. Printr-o adresă oficială adresată Asociaţiei Alburnus Maior, primarul Eugen Furdui, susţine, fără a argumenta însă, că manifestarea şi intervalul de timp propuse nu întrunesc condiţiile legale pentru ocuparea domeniului public“, a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei.

Începând cu anul 2004, Asociaţia Alburnus Maior a iniţiat Festivalul FânFest pentru promovarea Roşiei Montane ca destinaţie turistică şi pentru creşterea vizibilităţii campaniei Salvaţi Roşia Montană. În acest an, mutarea festivalului în sat şi derularea activităţilor sub sloganul „Roşia Montană ca o mare scenă“ îşi propune să intensifice activităţile culturale pentru a accentua valoarea patrimoniului localităţii şi promovarea nominalizării sale ca sit UNESCO.

image

„Decizia primăriei presupune pentru organizatori un efort de redistribuire a infrastructurii Festivalului şi de restrângere a unor activităţi pentru a evita folosirea domeniului public, apelând exclusiv la terenuri private aparţinând locuitorilor comune“, a completat Eugen David.

Concerte şi conferinţe

Toate ediţiile de până acum ale festivalului au avut loc pe platoul Jig-Vaidoaia, de deasupra comunei. Mesajul festivalului din acest an va fi dus pe scenă de formaţii ca Luna Amară, Grimus, Ţapinarii, Tunderground, Zum, The Others şi Chilli Familli.

Sunt programate conferinţe, lansări de carte, activităţi sportive şi demonstraţii de gătit după reţete tradiţionale. La menaifestare sunt aşteptate câteva mii de persoane.

Primarul a oferit terenul de sport

Primarul Eugen Furdui susţine că le-a oferit gratuit reprezentanţilor Alburnus Maior două zone unde să organizeze festivalul, dar că aceştia au dorit doar centrul istoric al comunei.

„Am cerut acordul consilierilor locali să îi lăsam pe terenul de sport, unde îşi ţine şi primăria toate manifestările, sau pe platoul unde au organizat şi până acum. Ei au dorit centrul istoric, dar nu se poate să blochezi circulaţia acolo pentru trei zile. I-am susţinut şi îi susţin în continuare, dar nu cum vor ei“, a declarat primarul din Roşia Montană. Furdui a precizat că prezenţa a 2.000 de oameni în centrul istoric ar echivala cu blocarea totală a zonei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite