Alba Iulia: Fenomen natural rar întâlnit pe cer. Soarele înconjurat de un inel sub forma unui curcubeu (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Locuitorii din Alba Iulia, dar şi din alte zone ale judeţului Alba, au observat duminică pe cer un fenomen rar întâlnit. Timp de mai bine de o oră soarele a apărut înconjurat de un inel sub forma unui curcubeu.

Mulţi dintre redincioşii şi preoţii care participau la ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, Irineu Pop, au spus că este „un dar de la Dumnezeu“. Aceasta şi pentru că fenomenul a apărut în timpul slujbei ce a avut loc la Catedrala Ortodoxă.

Fenomenul este natural şi se numeşte „halou“

În realitate este vorba despre un fenomen natural. Se numeşte halou solar (nimb sau aureolă) şi este determinat de refracţia luminii solare la trecerea prin nori de mare altitudine care conţin cristale de gheaţă. În tradiţia populară prevesteşte stricarea vremii.

image

Potrivit informaţiilor de pe site-urile specializate în domeniul meteorologic, refracţiile în jurul soarelui se datorează norilor Cirus, care au o înălţime de 6-12 kilometri şi sunt formaţi din cristale de gheaţă, care au o temperatură de minus 25-35 grade Celsius. Pentru ca haolul să se formeze, razele soarelului trebuie să treacă sub un anumit unghi prin nori.

Fenomenul este natural şi se numeşte „halou“

În cazul în care fenomenul are loc vara, se spune că acest anotimp va fi foarte cald însoţit de vânt. Meteorologii au prognozat că vara din 2011 va fi, cel puţin în lunile iulie şi august, secetoasă şi caniculară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite