Alba Iulia: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“, prima şcoală din judeţ care va folosi energie verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ din Alba Iulia va fi prima şcoală din judeţ care va folosi alternativ, din toamnă, energie electrică produsă de panouri fotovoltaice. Energia produsă va scădea factura de curent a şcolii cu 70 la sută. În medie, şcoala plăteşte acum circa 5.000 de lei pentru factura de curent.

Elevii de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ din Alba Iulia vor studia din toamnă în prima unitate de învăţământ din judeţ care foloseşte energie alternativă.

„Acum se lucrează la montarea panourilor fotovoltaice. Acestea au fost montate în procent de 90 la sută pe acoperişul colegiului. Conform calendarului de execuţie, legarea se va face la sistemul naţional de alimentare cu energie electrică la finalul lunii august“, a spus Nicolaie Moldovan, managerul de proiect.

Trecerea la alimentarea cu energie verde înseamnă o factură la electricitate mai mică cu 70 la sută pentru instituţia de învăţământ. „Este un lucru cât se poate de benefic pentru instituţia noastră. Vom avea o factură mult mai mică la curent. Acum, media lunară este undeva la 5.000 de lei, iar din septembrie ne aşteptăm ca aceasta să scadă cu 70 la sută. Pe viitor, banii economisiţi i-am putea folosi într-o serie de alte proiecte în beneficiul elevilor“, a spus Radu Câmpean, directorul colegiului.

Aproximativ o sută de elevi ai liceului au participat astăzi la un simpozion în care au fost informaţi despre beneficiile utilizării energiei verzi, dar şi despre cum pot să economisească în şcoală şi acasă la ei curentul electric.

„Pentru a avea un spaţiu de locuit cu un consum de energie electrică mai scăzut, nu lăsaţi în priză decât aparatura pe care o folosiţi în acel moment, iar iluminatul este recomandat să se facă cu becuri economice“, a spus Florin Andronescu, preşedintele Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA).

Peste 1.700 de panouri fotovoltaice

Pe lângă Colegiul Tehnic se vor alimenta cu energie verde şi Căminul pentru persoane vârstnice, Centrul de zi pentru vârstnici şi sediul Direcţiei de programe din subordinea Consiliului local.

„Aici sunt în derulare lucrări pentru pregătirea acoperişului pentru a putea fi montate panourile. Până la finalul lunii august toate panourile fotovoltaice vor fi montate, iar investiţia va fi operaţională. De asemeanea, la Căminul de persoane vârstnice se vor monta şi patru panouri solare pentru încălzirea apei menajere“, a mai spus Nicolaie Moldovan.

În cadrul proiectului vor fi amplasate 1.714 de panouri fotovoltaice destinate producţiei de energie din surse solare, cu o putere instalată cumulată de 257 kW.

„Este primul proiect de asemenea anvergură implementat la nivel de municipiu în România“, a spus Florin Andronescu, preşedintele ALEA.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 2 milioane de euro şi este finanţat în mare parte din fonduri europene. Analiza post beneficiu certifică o economie de circa 85.000-90.000 de euro anual. Iniţiatorii proiectului estimează că, după instalarea panourilor, la nivelul oraşului Alba Iulia se va realiza o economie de 165 de tone de dioxid de carbon pe an.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite