Alba Iulia: Cărţi tipărite în tehnica Gutenberg la Târgul „Alba Transilvana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumele de poezii au fost tipărite de scriitorul german, Ingo Cesaro, cu ajutorul unei tiparniţe de mici dimensiuni asemănătoare celei inventate în secolul XV de Gutenberg, creditat cu inventarea presei tipografice care folosea litere mobile. Târgul de carte de la Alba Iulia reuneşte 57 de edituri din ţară şi străinătate.

Standul scriitorului german Ingo Cesaro, care a publicat până acum peste 200 de volume de versuri, a captat atenţia participanţilor la Târgul de carte „Alba Transilvana“, încă de la deschidere.

Omul de cultură „produce“ carte, de mai bine de două decenii, cu ajutorul unei tiparniţe tradiţionale. Nu pleacă nicăieri fără atelierul mobil: cinci cutii cu litere mobile din plumb, cerneala tipografică, hârtia specială şi presa propriu-zisă, cu ajutorul căreia prind viaţă volume de versuri  în tehnica Gutenberg.

Volume de poezie în tehnica Gutemberg

Scriitorul german vine pentru a treia oară la Târgul de la Alba Iulia, de unde şi-a cumpărat până acum patru cârţi scrise de Lucian Blaga.

image

„Am avut senzaţia încă de la început că sunt între prieteni la Alba Iulia, sunt oameni foarte deschişi. Pentru ediţia din acest an a Târgului, am adus volumul« Doar inima-mi »  scris de Lucian Blaga, pe care l-am legat manual. Coperta este dintr-o hârtie manuală specială care conţine şi lână. Costul cârţii este 19 euro. Am şi 55 de lucrări tipărite pe tiparniţa tradiţională în tehnica Gutemberg, care foloseşte litere mobile din plumb. Toate sunt cu ediţie limitată şi ajung de obicei la colecţionari “, a spus Ingo Cesaro.

image

Aranjarea literelor mobile pentru tipărirea unei cărţi în tehnica Gutenberg poate dura şi câteva sâptâmâni. Poeziile scurte, numite haiku, sunt tipărite chiar în faţa vizitatorilor.

image

„Acum lucrez la un haiku care are ca temă Festivalul internaţional «Lucian Blaga»  care sună aşa: Aici toţi vorbesc despre Lucian Blaga,/Noi la unison“, a completat Cesaro.

„Capcana şoricelul“

Pe lângă volumele de versuri tipărite şi legate tradiţional, scriitorul a legat un volum de versuri scurte, în tehnica haiku, sub forma unei capcane de prins şoareci.

„Am mers pe ideea că şoricelul va câdea în capcană. După ce va citi toate versurile scurte, va leşina, iar la final va uita că a venit după pradă şi este trimis la vecini“, a spus în glumă germanul. Ingo Cesaro lucrează acum la un volum de versuri care va fi tipărit tradiţional în 20 de limbi.

Ofertă de carte de la editura  „Adevărul Holding“

Organizatorii, Biblioteca „Lucian Blaga“ şi Consiliul Judeţean, promit reduceri consistente şi promoţii din partea celor 57 de edituri prezente în târgul de la Alba Iulia. Oferta de carte este una generoasă, de la beletristică, la filosofie, sport şi gastronomie. În premieră, la ediţia din acest an participă şi două centre de difuzare a presei. Evenimentul are loc concomitent cu alte târguri de profil, de la Sibiu şi Timişoara.

image

La Târgul Alba Transilvana pot fi completate şi colecţiile de la editura Adevărul Holding.

image

„Târgul Alba Transilvana este în primul rând, un regal de carte. S-a demonstrat că la Alba Iulia există iubitori de carte.Evenimentul cultural va aduce un plus de educaţie şi pentru cei mici, care pot participa la atelierele de creaţie.Unele edituri au reduceri şi de 70 la sută  “, a mai spus Mioara Pop. directorul Bibliotecii judeţene  „Lucian Blaga“ din Alba Iulia.

image

La deschiderea târgului de carte a luat parte şi academicianul Eugen Simion.

 Târgul organizat în Pavilionul expoziţional Cetate va fi deschis până diminică, la ora 17.00

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite