Alba Iulia:Campanie pentru crearea rampelor de acces în spaţiile publice din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:Campanie pentru crearea rampelor de acces în spaţiile publice din Alba Iulia
Alba Iulia:Campanie pentru crearea rampelor de acces în spaţiile publice din Alba Iulia

Astăzi la Alba Iulia a fost lansată o campanie a cărui scop este combaterea discriminării persoanelor cu handicap şi crearea de rampe de acces în spaţiile publice din municipiul Alba Iulia.

Campania „Alba Iulia un oraş accesibil?!” este iniţiată de Asociaţia SM SPEROMAX Alba în colaborare cu 11 ONG-uri, două instituţii publice şi o unitate protejată. Campania vine ca răspuns în urma unui studiu realizat de Asociaţia SPEROMAX Alba în luna martie 2009 care relevă un număr îngrijorător de mic de spaţii publice accesibile persoanelor cu handicap locomotor.

Rampe de decor

În Alba Iulia există un număr mare de spaţii care nu permit accesul persoanelor cu handicap deoarece nu au amenajate rampe sau acestea nu corespund normelor legale, având unghiul de înclinaţie prea mare fie rampa este prea îngustă. Cu alte cuvinte există rampe doar la nivel declarativ.
Potrivit autorităţilor locale, acestea se angajează în pregătirea oraşului în acest sens. „Vom pregăti municipiul Alba Iulia cu tot ceea ce înseamnă facilitarea acestor căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, de la instituţii până la mijloacele de transport în comun, trotoare sau locuri de parcare”, a precizat Ioan Bogăţan, viceprimarul municipiului Alba Iulia.

Instituţii publice fără
rampe de acces

Campania iniţiată astăzi îşi propune creşterea cu 30 la sută a numărului de farmacii, bănci şi magazine accesibile persoanelor cu handicap, în condiţiile în care procentul acestora la momentul de faţă arată că 90 la sută dintre farmacii asigură aceste rampe de acces, 80 la sută din bănci şi doar 20 la sută dintre magazine.  
Studiul asociaţiei arată că probleme privind rampele de acces pentru persoanele cu dizabilităţi există în şcoli şi licee cu un procent accesibiliate de 25 la sută, universitate – 10 la sută, biblioteci – 25 la sută, administraţie publică locală – 30 la sută, administraţie centrală – 0 la sută, cabinete medicale – 60 la sută, policlinici – 10 la sută.

Instituţii fără lifturi şi locuri de parcare

Potrivit unei verificări dispuse de Prefectura Alba la instituţii publice din judeţ privind realizarea măsurilor de accesibilitate în sediul instituţiilor serviciilor publice a persoanelor cu handicap s-a constatat că 31 de instituţii au rampe funcţionale cu o înclinaţie optimă cu elemente antiderapante, şase instituţii nu au rampe de acces, iar la o instituţie este în curs de amenajare. La 14 instituţii la care activitatea cu publicul se desfăşoară  şi la etaj nu există lift sau transportor individual, iar 17 instituţii nu au locuri de parcare accesibile şi marcaje pentru rezervare prin semn internaţional.

Coaliţia "Accesibilitate pentru Alba
"

Pentru susţinerea acestei campanii a fost formată Coaliţia Accesibilitate pentru Alba din care fac parte: Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, Asociaţia „Pro Tinereţe”, Asociaţia „Sprijiniţi Copii” Alba Iulia, Autoritatea de Sănătate Publică Alba, Club Rotary Alba Iulia Civitas Solis, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiluilui  Alba, Liga Studenţilor din Universitatea “1 Decemebrie 1918” Alba Iulia, Medical Express , SC ANADORA SRL , SC ELISA MED SRL, SC STARMEDICAL SRL, Societata Handicapaţilor Neruropshici „Speranţa” Alba, Societatea de Ajutorare „Diakonia”, Societatea Naţională a Handicapaţilor Fizici Filiala Alba.


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite