Alba Iulia: 1000 de ani de catolicism la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: 1000 de ani de catolicism la Alba Iulia
Alba Iulia: 1000 de ani de catolicism la Alba Iulia

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia începe astăzi manifestările ce vor reprezenta punctul culminant al sărbătoriii celor 1000 de ani de existenţă.

Evenimentul a fost marcat pe tot parcursul anului 2009 şi în toate parohiile din arhiepiscopiei. Marţi, 29 septembrie 2009, în Catedrala Sf. Mihail din Alba Iulia va fi oficiată o liturghie solemnă la care va participa şi Cardinalul Franc Rode, trimisul special al Papei Benedict al XVI-lea. “Este un eveniment foarte important pentru istoria noastră şi a locuitorilor din Alba Iulia. Oraşul are o istorie de 2000 de ani, din care jumătate sunt legaţi şi de Arhidieceza Romano-Catolică”, a spus, astăzi, arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy.

Program cultural şi religios

Astăzi şi mâine, în sediul Palatului Arhiepiscopal poate fi vizitată expoziţia milenară care prezintă o parte din valorile istoriei diecezei şi ale artei bisericeşti. Expoziţia este deschisă până la finalul manifestărilor de săptămâna viitoare. Sâmbătă seara, la ora 20.00, în incinta Catedralei va avea loc concertul Corului Naţional de Cameră „Madrigal“, dirijat de prof. Marin Constantin. Luni, 28 septembrie, la ora 17.00, este prevăzută o „vecernie solemnă“, urmată de o decernare de diplome de excelenţă. Ulterior, artistul Italian Michele Sartori va susţine un concert de orgă cu muzică specifică din secolele XVI şi XVII. Marţi, înainte de slujbă, la ora 7.45, în faţa bisericii va fi proiectat documentarul „Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia”. La slujba ce va începe la 10.00 vor participa doi cardinali şi 21 de episcopi, alături de alţi invitaţi din România şi din alte ţări cum a rfi Serbia, Ungaria, Germania şi Italia. Din punct de vedere cultural, este cel mai important eveniment care are loc în Alba Iulia în cursul anului 2009.

Invitaţie pentru credincioşi

„Am parcurs, în acest an, în parohiile noastre, câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria Arhiepiscopiei. Am vrut să vedem cum se desfăşoară viaţa religioasă într-o dieceză care are 1000 de ani. Am ales ziua de 29 septembrie pentru încheierea manifestărilor, pentru că atunci se sărbătoreşte după calendarul roman ziua Sf. Mihail, patronul spiritual al arhiepiscopiei şi al catedralei“, a mai spus Jakubinyi Gyorgy. La manifestări sunt aşteptaţi să participe atât credincioşi romano-catolici, cât şi de alte religii. De asemenea, se preconizează prezenţa a unui număr mare de turişti şi de pelerini.
Dieceza de Alba Iulia a fost înfiinţată în 1009 de Sf. Ştefan, primul rege al Ungariei. Din cauză că arhiva a fost distrusă în timpul invaziilor tătare, nu se ştie cu exactitate cine a fost primul episcop al Transilvaniei. În prezent, Arhiepiscopia de Alba Iulia are aproximativ 400.000 de credincioşi, în toate judeţele din Transilvania.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite