Alba Iulia: Adriana Jurcă, vioara din Cvartetul Celestial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Jurcă ace parte şi din Ansamblul folcloric profesionist al judeţului Alba din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena. Absolventă de Drept şi studentă în anul III la Facultatea de Muzică, specializarea pedagogie muzicală, Adriana Jurcă are o bogată activitate muzicală.

Născută la: 31 octombrie 1986, Alba Iulia
Studii: Master Drept şi Ştiinţe Administrative
Familie: o soră mai mare


Absolventă de Drept şi studentă în anul III la Facultatea de muzică, specializarea pedagogie muzicală, Adriana Jurcă are o bogată activitate muzicală. Cântă la vioară de la vârsta de 6 ani, iar de-a lungul timpului a experimentat pe lângă muzica clasică, folk-ul şi muzica populară.

„Am ales vioara deoacere mi s-a părut că este un instrument sensibil, sublim, care se pliază pe personalitatea mea. E nevoie de foarte multă muncă şi foarte multe ore de repetiţii pentru a face performanţă, dar cred că atunci când faci ceva care îţi place cu adevărat, nimic nu este foarte greu“, a spus Adriana Jurcă.

image

Pe parcursul şcolii a obţinut diferite premii la concursuri şi olimpiade. Printre acestea se numără locul I la concursul naţional de folclor interpretare-instrumentală Arad, inclusiv cu Taraful Liceului de Muzică şi Arte Plastice, precum şi la concursul de muzică de cameră de la Arad.

De la folk la cvartet

„Tot în perioada liceului, în timpul liber, activam în formaţia de muzică folk «Contrast», cu care am reuşit să obţinem premiul III la festivalul „Bistriţa Folk“. Anul următor, chiar dacă nu am mai făcut parte din formaţie din punct de vedere instrumental, am scris versurile melodiei «Odaia» care a obţinut locul I“, povesteşte Adriana.

Pasiunea pentru muzică nu a părăsit-o nicio clipă, iar în urmă cu trei ani, împreună cu trei prietene au decis să se reunească în Cvartetului Celestial.

„Trei dintre noi ne cunoşteam încă de pe băncile liceului. Am considerat că trebuie să facem ceva nou, să aduce ceva de calitate pentru publicul albaiulian. Numele ni l-am ales cu greu, din multitudinea de cuvinte pe care le-am propus, am căzut toate de acord cu el, are o rezonanţa aparte“, a spus instrumentista.

Ea a precizat că sunt un „cvartet aparte“ compus din vioară, violă, violoncel şi flaut, în condiţiile în care cvartetul cel mai des întâlnit este cel de coarde. „Avem un repertoriu variat pe care îl adaptăm în funcţie de evenimentele la care participăm“, a spus Adriana.

Instrumentist profesionist

Din anul 2008, Adriana Jurcă este instrumentist în Ansamblul folcloric al judeţului Alba din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena“. Spune că muzica populară autentică este definitorie pentru poporul român. „Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost de 1 Decembrie.

image

Eşti pe scenă şi o mare de oameni te priveşte şi aşteaptă un semn de la tine. E o senzaţie ce nu poate fi descrisă în cuvinte“, a spus albaiulianca. Adriana cântă la o vioară veche de aproape 100 de ani.  

Vioara ta are o poveste aparte?

A.J.: „Da şi ţin foarte mult la ea. O am din primul an de liceu. Vioara este construită de un lutier italian pe nume Antonio Casale în anul 1923. Eu am cumpărat-o de la o domană profesoară din Iaşi. Este veche şi pentru a o păstra în condiţii optime trebuie ferită de frig şi umezeală“.                                         

Ai un compozitor preferat?
A.J.: „Compozitorul meu preferat este Bach, ador oper alui, în special partitele. Sunt piese greu de interpretat, dar merită efortul pe deplin, mă regăsesc în multe dintre compoziţiile studiate. Îmi place de asemenea «Adagio» de Albinoni şi „Anotimpurile“ lui Vivaldi. Recomand tuturor persoanelor sensibile, dar în acelaşi timp cu personalitate să studieze vioara“.  



Ce-i place: „Îmi place să citesc cărţi de filosofie şi psihologie. Îmi place literatura, scriu versuri şi proză. Este un mod în care-mi pot exprima starea de spirit. Una dintre poezii a fost publicată în revista «Discobolul». Îmi place foarte mult să călătoresc. Motto-ul meu preferat este «Zâmbeşte mereu»“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place faptul că arta nu este apreciată la adevărata ei valoare. Nu agreez discriminarea şi persoanele care nu sunt punctuale. Cred că punctualitatea este una din calităţile mele şi implicit o pretind şi celorlalţi. Nu îmi place să las să treacă ziua fără să fac ceva important pentru mine sau pentru persoanele din jurul meu“.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite