Istoricul Ioan Piso despre certificatul de descărcare arheologică pentru Roşia Montană: „Un act ilegal şi scârbos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Ioan Piso, a declarat vineri că certificatul de descărcare arheologică emis de Direcţia de Cultură Alba pentru masivul Cârnic din Roşia Montană va fi atacat în instanţă.

Ioan Piso a apreciat că documentul este un „act ilegal şi scârbos“ şi a completat că Ministerul Culturii a mai emis în 2004 un aviz similar, care a fost anulat definitiv şi irevocabil printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Avizul de descărcare de sarcină arheologică a muntelui Cârnic, emis de Ministerul Culturii în ianuarie 2004, a fost anulat în instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în mod definitiv şi irevocabil. A mai da un alt aviz, pentru acelaşi munte Cârnic, fără a se fi făcut cercetări suplimentare, fără a se fi schimbat ceva din situaţie, este o ilegalitate. Fundaţia Culturală Roşia Montană va întreprinde toate demersurile împotriva acestui act ilegal şi scârbos şi vom ataca avizul în instanţă“, a spus Ioan Piso, citat de Mediafax. Ioan Piso a fost până săptămâna trecută director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a precizat că procedura este legală. „Este o procedură legală care a respectat toate etapele necesare. Nu pot oferi mai multe detalii. În momentul în care se va parcurge o nouă etapă, atunci voi oferi alte informaţii. Avizul înseamnă salvarea a circa 80 la sută din patrimoniul cultural construit şi respectă criteriile privind salvarea patrimoniului naţional. Urmează, dacă va fi cazul, scoaterea de pe lista monumentelor istorice a unei părţi a masivului Cârnic“, a declarat ministrul.

Fundația Culturală Roșia Montană a obținut la Tribunalul Alba, înluna mai 2011, anularea hotărârii Consiliului local prin care au fost aprobate Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Roșia Montană şi a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona de dezvoltare industrială Roșia Montană. Decizia instanţei a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia de RMGC şi Consiliul local.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite