Alba Iulia: Istoricul Iacob Mârza a colaborat cu fosta securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Istoricul Iacob Mârza a colaborat cu fosta securitate
Alba Iulia: Istoricul Iacob Mârza a colaborat cu fosta securitate

Istoricul Iacob Mârza, profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918“, este colaborator al fostei securităţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat marţi, 3 noiembrie 2009, o decizie definitivă prin care respinge recursul profesorului universitar la o decizie anterioară a Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat în luna aprilie 2009 o sentinţă favorabilă Consiliului Naţional privind Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Instituţia a solicitat judecătorilor constatarea faptului că Iacob Mârza a colaborat cu securitatea. Decizia ICCJ este executorie şi mai poate fi atacată doar pe căi extraordinare, revizuire sau contestaţie în anulare.

„Nu comentez“

Contactat telefonic, profesorul universitar a refuzat să facă declaraţii în legătură cu seninţa ICCJ. „Nu vrea să fac niciun comentariu”, a spus Iacob Mârza. Istoricul a fost rector al Universităţii din Alba Iulia în perioada 2000 – 2004, respectiv decan al Facultăţii de Istorie între anii 2004 – 2008 şi decan al Facultăţii de Ştiinţe în perioada 1993 - 2000.

Pentru a putea candida şi obţine aceste funcţii administrative, Iacob Mârza a trebuit să semneze declaraţii pe propria răspundere prin care a susţinut că nu a colaborat cu fosta securitate. Rectorul Universităţii, Achim Moise, a spus că, deocamdată, activitatea profesională a istoricului Iacob Mârza nu va avea de suferit.

„Domnul Mârza este responsabil de tot ce a comis şi a făcut dacă instanţa a hotărât în acest fel. E firesc să suporte consecinţele acţiunilor sale, însă până când nu se va dovedi probă penală, activitatea dânsului din punct de vedere profesional nu va avea de suferit. Eu nu sunt în măsură să judec acţiunile sale pentru că moralitatea ne priveşte pe fiecare dintre noi. Nu pot avea o poziţie, decât neutră, până în momentul în care se va dovedi probă penală“, a declarat Achim Moise.

Note despre vizitatorii străini

Potrivit dosarului, Mârza a fost racolat de Securitate în anul 1980, când muncea ca bibliotecar la Biblioteca „Bathyaneum“ din Alba Iulia „având în vedere multitudinea relaţiilor pe care le are în rândul unor cetăţeni străini, cu care poartă o intensă corespondenţă“.

Printre sarcinile trasate istoricului se număra „urmărirea discuţiilor şi comentariilor care se fac pe marginea Congresului (Congresul Mondial de Istorie din 1980)“ sau „cunoaşterea prezenţei şi preocupărilor străinilor veniţi la bibliotecă“. Ofiţerul de Securitate care „îl exploata“ informativ pe bibliotecar, nota că „este de interes relatarea privindu-l pe dr. Mihai Pop din Canada, care poate fi luat în studiu“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite