Alba Iulia. Portret: Ioan Bâscă: „Istoria mi-a marcat întreaga viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia. Portret: Ioan Bâscă: „Istoria mi-a marcat întreaga viaţă”
Alba Iulia. Portret: Ioan Bâscă: „Istoria mi-a marcat întreaga viaţă”

Istoricul Ioan Bâscă trăieşte o mare satisfacţie: lansează mâine volumul „Petreşti, şapte milenii de istorie monografică”, monografie a satului în care s-a născut.

Curiozitatea l-a împins mereu pe Ioan Bâscă să citească, să se documenteze, să afle ce au făcut înaintaşii. E o curiozitate care-l ţine mereu în priză, născută încă de pe băncile şcolii.

”Istoria îţi oferă răspunsuri pentru viitor”

Firesc, a ales istoria ca pasiune a vieţii. „Când am dat la facultatea de istorie era una dintre cele mai căutate, tinerii iubeau istoria, am fost aproape 13 pe un loc. Istoria mi-a marcat întreaga viaţă, rămân îndrăgostit de ea până la capăt şi asta pentru că, dacă ştii să o citeşti, să o descifrezi, îţi oferă răspunsuri atât pentru prezent, dar mai ales pentru viitor. Se spune de multe ori că poporul român nu a învăţat nimic din trecut. Eu cred, însă, că cei care ne conduc nu au învăţat nimic din trecut, nu poporul român”, s-a destăinuit Ioan Bâscă.

Nu a predat decât trei ani, dar se consideră şi acum un dascăl de istorie. S-a despărţit de catedră, pentru că, din anul 1978, după ce şi-a luat definitivatul, a intrat în mass-media. A lucrat timp de 24 de ani în presa scrisă şi audio.

„Pasiunea pentru scris m-a determinat să fac acest pas. În facultate am cochetat cu poezia, am scris articole în presa studenţească. Din acel moment m-am gândit că ar fi interesant să activez la un ziar şi să mă ocup şi de istorie”, a spus Ioan Bâscă.

Istoric, jurnalist, scriitor

A îmbinat fericit cunoştiinţele acumulate pe băncile facultăţii de istorie, cu studiul, documentarea şi scrisul. Mărturie stau volumele de carte lansate: 1998 – „Basarabie, lacrimă nestinsă” (carte premiată de Editura „Şcoala Albei”), 1999 – „Profesorul de golf – povestea unei vieţi„ (volum dedicat marelui profesor de golf român Paul Tomiţa), 2006 – „Ilie Cioca sau duhul alergării” (apariţie editorială axată pe performaneţele de excepţie ale atletului albaiulian).

În 2008, la solicitarea cititorilor, a tipărit a doua ediţie a cărţii dedicate lui Paul Tomiţa, ediţie tradusă şi în engleză, care s-a bucurat de un real succes. Ultima sa carte este o monografie a satului natal şi va fi lansată marţi, 8 septembrie, la Petreşti.

„În această lucrare, intitulată  Petreşti, şapte milenii de istorie monografică, am încercat să scot la iveală elementul românesc şi continuitatea lui pe aceste meleaguri. Lucrare este o parte mică din istoria satului Petreşti.

Atestările arheologice ale localităţii ne duc până în mileniile 6-5 înainte de Hristos, când pe acea vatră s-a dezvoltat cultura ceramică pictată, care poartă denumirea de Cultura Petreşti, cunoscută în toată literatura de specialitate din lume”, a explicat autorul. În prezent lucrează la romanul „Risipitorul de sine”, carte de restituiri ce cuprinde cele mai bune pagini din cei 24 de ani de publicistică.

Nu v-aţi gândiţi să scrieţi şi ficţiune?
I.B.: „Nu, pentru că sunt un tip prea legat de pământ ca să abordez un asemenea gen literar. În romanul la care lucrez sunt şi câteva pagini de ficţiune, dar în marea lui majoritate e un roman autobiografic. Motivaţia scrisului meu este însuşită de la Paul Valery: scriu ca să mă cunosc. Şi atât.”

Cum s-a născut cartea „Basarabie, lacrimă nestinsă”?
I.B.: „A apărut ca rezultat al vizitei pe care am efectuat-o în anul 1990, la Chişinău, invitat fiind de Ansamblul Crăişorul Munţilor la Festivalul Mărţişor organizat în Republica Moldova. A fost atunci pentru prima dată când românii de dincolo de Prut au ascultat piesa  A sosit ziua dreptăţii cântată de Ioan Bocşa. Am rămas impresionat şi am scris această carte, care cuprinde impresii reportaje şi interviuri despre Basarabia şi destinul ei.”

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să scriu. Mă aflu la a patra carte, dar nu scriu pentru glorie, ci, după cum v-am mai spus, pentru a mă cunoaşte. Apreciez sinceritatea oamenilor şi puterea de a zice lucrurilor pe nume, de a spune ce au de zis.”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii cu două feţe. Îmi displace bârfa, care nu este nimic altceva decât puiul urii. Mă deranjează, de asemenea, oamenii care-i judecă pe alţii fără a se judeca, în primul rând, pe sine.”

Profil
Data naşterii: 16 octombrie 1950, în satul Petreşti, Alba
Educaţie: Facultatea de Istorie-Filozofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite