Istoria mocăniţei de la Alba Iulia FOTO - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mocăniţa la Alba Iulia
Mocăniţa la Alba Iulia

Locomotiva de mocăniţă amplasată miercuri în centrul oraşului Alba Iulia a circulat pe traseul din oraş timp de doi ani, între 1972 – 1974. Ulterior, s-a plimbat pe la Târgu Mureş şi Sibiu, pentru ca între 1993 – 2011 să staţioneze în Sera de Flori CFR Gurahonţ din judeţul Arad.

Inginerul Radu Bellu, din cadrul Regionalei CFR Braşov, expert în patrimoniu, a prezentat joi o scurtă istorie a locomotivei ce reprezintă ultima atracţie turistică a oraşului Alba Iulia.

„Nu numai locomotiva este salvată, ci este salvată ideea de a păstra tot ce am avut în căile ferate vechi. Lomotiva a dat semnale prin oraşul Alba Iulia timp de doi ani. A fost fabricată în 1949 la fostele Uzine Malaxa din Bucureşti. Căile Ferate Române au avut 1.001 de cale ferată îngustă. Această locomotivă a avut noroc. După ce şi-a terminat cariera aici s-a dus la Sibiu. Acolo a scăzut traficul şi a fost dată la Gurahonţ pentru a afce aburi pentru serele Căilor Ferate Române. Printr-o întâmplare am găsit-o. Îmi era şi milă în ce stare arăta. Anul trecut am reuşit să o scoatem de acolo. După ce am urcat-o pe un trailer să o ducem la Cluj, locomotiva a fost reţinută la Vîrfurile. Cineva a sunat la Poliţie şi a spus că am furat o locomotivă să o vând în Ungaria. Un mare merit are şi atelierul de la Cluj, Remarul 16 Februarie, care a făcut-o mai frumoasă decât era“, a spus radu Bellu. Transportul şi restaurarea  locomotivei au fost susţinute financiare de firma Remarul din Cluj.

Mocăniţa la Alba Iulia

Click pe poză pentru galerie foto

Proiectul mai cuprinde amplasarea unui vagon de călători, construit în Ungaria în 1917, care va intra la restaurare săptămâna viitoare şi care a fost găsit la Cluj-Napoca. După restaurarea vagonului se va reconstitui Mocăniţa de Zlatna, care nu a mai circulat din 1983. De asemenea, se va reconstrui vechea Gară Mică prin amenajarea unui spaţiu în apropierea locomotivei şi a vagonului. Planurile de viitor mai prevăd amenajarea unui traseu pe care ar urma să se deplaseze mocăniţa în scop turistic.

Aşa arăta mocaniţă în vremurile când circula prin Alba Iulia:

Mocăniţa aşa cum arăta în urmă cu peste 30 de ani
Mocăniţa aşa cum arăta în urmă cu peste 30 de ani
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite