Alba: Portret. Isabelle şi Beatrice Susan s-au impus în lumea artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isabelle şi Beatrice Susan şi-au expus lucrările în galerii din străinătate
Isabelle şi Beatrice Susan şi-au expus lucrările în galerii din străinătate

Desenul este o tentaţie pentru cei mai mulţi copii. Pentru surorile Isabelle şi Beatrice Susan desenul, la început, şi mai apoi pictura au devenit mai mult decât o joacă. Este o preocupare continuă. Isabelle, are doar 13 ani dar este un artist consacrat şi recunoscut, mai ales în străinătate. Sora ei mai mică, Beatrice expune şi ea de mai mult timp.

Profil Isabelle Susan

Născută: 18 iunie 1996, la Sebeş
Studii: Elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr.2 din Sebeş şi anul II la secţia pictură a Centrului pentru Cultură „Augustin Bena“

Profil Beatrice Susan

Născută: 22 aprilie 2000 la Sebeş
Studii: Elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr.2 din Sebeş şi anul II la secţia pictură a Centrului pentru Cultură „Augustin Bena“

Talentul, o trăsătură de familie

În familia Susan pictura este o preocupare serioasă, tinerele au moştenit talentul de la tată lor, Dori Susan, şi el pictor. „L-am văzut cum picta un portret şi am încercat şi eu. Aveam doi ani şi zece luni, mai păstrez şi acum primul desen. Nu pot să spun că-mi place, este o schiţă, un schelet pentru ceva“, a spus Isabelle. De la acel moment pictoriţa din Sebeş  a semnat câteva sute de lucrări şi a expus la Bucureşti dar şi în Franţa, Austria şi Germania.„La un tablou lucrez uneori o zi alte ori o lună. Prefer culorile albastru, roşu, portocaliu şi alb. Multe dintre picturile mele sunt în două culori, iar stilul este abstract“, a mai spus Isabelle.

„Beatrice spune că s-a apucat de pictat pentru că nu avea cu cine să se joace. Este şi ea talentată şi inovatoare. Stilul ei este un pic diferit, se simte o diferenţă de abordare a subiectului“, a spus Dori Susan, tatăl pictoriţelor. „Îmi place să desenez siluete şi prefer nuanţele de mov dar şi albastu, alb“, a spus Beatrice.

Tinerele pictoriţe din Sebeş abordează în picturile lor teme abstracte. Se simt inspirate de Picasso, Dali şi Van Gog. Stilul de pictură ales de tinere le-a adus şi supranumele de „Micuţele Picasso“, titulatură sub care sunt recunoscute în mai multe colţuri ale lumii.

Inspiraţia nu ţine cont de program

La fel ca şi în cazul pictorilor de geniu, pe care i-au ales ca model, tinerele sunt câteodată atât de prinse de creaţia lor încât nu simt cum trec orele. „Nu au un program bine stabilit, când au inspiraţie pictează. De cele mai multe ori lucrează la atelier, la studioul de la Galeria Isabelle. Când lucrau acasă se făcea ora unu noaptea şi ar mai fi vrut să picteze“, a spus Dori Susan, tatăl celor două pictoriţe.

Munca lor continuă se vede şi în numărul mare de tablouri pe care le realizează. La acest moment în holul Primăriei Alba Iulia este deschisă o expoziţie a celor două. „Sunt tablouri pe care le-am făcut în această vară. Am realizat mai întâi pictura şi pe urma am ales şi numele tabloului. Sunt însă şi cazuri în care am pornit de la o idee, un nume, şi am realizat un tablou“, a spus Isabelle Susan.

În 2010 tinerele doresc să expună în mai multe oraşe, la Târgu Mureş şi Craiova, dar şi la Viena. „Fetele sunt invitate în unele cazurui, uneori sunt selectate să expună după dosarul de prezentare. În Franţa şi nu numai, Isabelle a avut expoziţii persoanele la galerii de artă renumite. La anul dorim să mergem la Viena“, a spus Dori Susan, tatăl fetelor. 

Isabelle Susan
Ce-i place: Mi-a plăcut foarte mult Parisul, cred că se respiră alt aer acolo. Lumea e mai veselă şi mai curată. Îmi place muzica şi o ascult şi atunci când pictez. Îmi place şi sportul, joc handbal. Îmi place oraşul Sebeş pentru că este destul de liniştit.
Ce nu-i place: Nu-mi place mizeria şi mă deranjază foarte tare maşinile care trec prin Sebeş. Eeste mereu praf şi gălăgie.

Beatrice Susan
Ce-i place: Îmi place sportul, mă relaxează. Cel mai mult îmi place să mă dau pe role şi pe bicicletă. Mi-a plăcut la Paris, mai ales un metou care mergea dirijat electornic. Nu avea şofer. Mi-a plăcut şi la Disneyland în Franţa.
Ce nu-i place: La fel ca şi pe Isabelle şi pe mine mă supără gălăgia pe care o fac mai ales maşinile mari care trec prin centrul oraşului la Sebeş. E tot timpul mult zgomot.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite