Ion Jeleru Obrejanu cântă muzică populară de 63 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Jeleru Obrejanu cântă de când se ştie. S-a născut într-o famile în care folclorul era apreciat, iar tatăl era un interpret de muzică populară cunoscut în zona Ardealului, Simion Jeleru.

Profil:
Data şi locul naşterii: 2 aprilie 1940, sat Obreja, Alba
Studii: 7 clase elementare şi şcoala populară de artă
Stare civilă: Căsătorit, două fete

Ion Jeleru Obrejanu a absolvit şapte clase în satul natal, din judeţul Alba, Obreja, după care a urmat cursurile şcolii populare de artă din Alba Iulia. Albaiulianul cântă de la 7 ani după ce îl ascultatse pe părintele să interpretând diferite cântece populare. „Cântam de mic copil şi cel mai bun drum pe care îl puteam urma era cel al muzicii. Am moştenit talentul de la tatăl meu şi depindea de mine să îl valorific. Primul pas l-am făcut urmând cursurile şcolii populare de muzică“, a afirmat Ion Obrejanu.

În adolescenţă a continuat să cânte şi să participe la diferite concursuri. În 1959 Ion Jeleru Obrejanu se angajează la fabrica de încălăminte albaiuliană, Ardeleana. A profitat de ocazie să îşi etaleze talentul muzical şi aici înscriindu-se în ansamblul fabricii. „Aveam 19 ani când o soră de-a mea m-a dus să mă angajeze la Ardeleana. Norocul meu a  fost că fabrica avea o formaţie în care am putut activa şi continua visul“, a spus rapsodul. la scurt timp după ce s-a angajat, Ion Obrejanu a fost chemat în armată. „Stagiul militar l-am efectuat la Timişoara, iar după un an am revenit acasă şi implicit la fabrică“, a mai spus interpretul. A continuat să cânte în formaţia fabricii ani de zile, până când a decis să facă pasul spre o altă meserie. A devenit şofer profesionist. 35 de ani a lucrat pe maşină şi tot atâta timp a colindat ţara susţinând recitaluri. „Am cântat în ansamblul de cântece şi dansuri Mureşana a Casei de Cultură a Studenţilor. Am dat spectacole în tot judeţul şi apoi în toată ţara“, şi-a amintit Ion Obrejanu.

Primul album

În 1980 la Cluj-Napoca a obţinut atestatul de artist liber profesionist gradul I cu interpretarea unor cântece din repertoriul unor interpreţi consacraţi. „Modelele mele în muzica populară au fost Felician Fărcaşu, Drăgan Muntean, Dumitu Sopon, Ilie Muţiu, Ion Sotelecan şi Petre Săbădeanu“, a afirmat rapsodul.
În 2007, interpretul a imprimat primul album „Pe Târnave-n jos şi-n sus“, care conţinea 13 piese. „Am înregistrat piese compuse de mine, dar şi piese din repertoriul altor interpreţi consacraţi“, a explicat interpretul. Repertoriul albaiulianului conţine 250 de cântece, pe care astăzi le interpretează cu diferite ocazii. „Fac parte din Ansamblul 60+ al Centrului de zi pentru persoane vârstnice unde activez de câţiva ani alături de alţi 22 de vârstnici“, a spus Ion Jeleru Obrejanu.

Ce va dat forţă să rămâneţi în toţi aceşti ani în faţa publicului?
I.J.O.:
„Forţa, energia şi voiciunea cu care îmi cânt cântecele la spectacole, ma face să ma simt ca la 40 de ani. Mă bucur şi acum de aplauzele şi bisurile spectatorilor. E frumos să fi pe scenă şi e frumos să promovezi valoarea şi tradiţia unui popor. Cântecul e viaţa mea. Am cântat de mic copil şi o să o fac până mor pentru că asta ştiu cel mai bine să fac“.

Ce alte proiecte aţi mai avut de-a lungul timpului?
I.J.O.:
„În 2003 am participat la o emisiune la TVR 1, 50+, unde am interpretat mai multe cântece şi am fost apreciat. Atestatul de artist liber profesionist l-am obţinut notat fiind de Emilia Comişel şi Angela Moldovan“.

Ce-i place: „Sunt un om credincios. Pe lângă faptul că îmi place să cânt, îmi place să merg la biserică să mă simt aproape de Dumnezeu. Îmi place muzica populară autentică şi cea de calitate. Îmi place tradiţia şi o respect. Îmi place să citesc. Sunt microbist şi nu ratez nicio o partidă de fotbal importantă“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii făţarnici şi pe cei care nu se ţin de promisiunile pe care le fac. Nu suport minciuna“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite