Ioana Bogăţan, un deceniu în universul păpuşilor de la Teatrul „Prichindel“ Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A visat să fie actriţă, însă destinul i-a rezervat altceva. Trăieşte în teatru şi pentru teatru, nu pe scenă ci ca manager al Teatrului de păpuşi „Prichindel“ din  Alba Iulia.

Ioana Bogăţan a vrut încă din adolescenţă să intre în lumea mirifică a teatrului, timp în care  a cântărit între actorie şi jurnalism. A ales teatrul, la Facultatea de Actorie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj Napoca. Perioada studenţei  s-a concretizat şi într-o activitate bogată pe scenă, cu roluri în spectacole precum „O noapte furtunoasă“  şi „Tulburarea apelor“ „Troilus şi Cresida”. „Am avut norocul să fiu la clasa profesorului Marius Bodochi, un foarte bun pedagog. Am avut  nişte colegi şi profesori excepţionali“, afirmă Ioana Bogăţan.

Actriţă pe scena Teatrului de Nord Satu Mare 

Primele roluri în calitate de actriţă cu acte în regulă le-a jucat la Satu Mare. În urma unui turneu de două săptămâni, la Teatrul de Nord din oraş, directorul de atunci al instituţiei a propus ca toţi absolvenţii clasei de actorie a profesorului Marius Bodochi să rămână la Satu Mare.

„Am ales să merg la Satu Mare alături de colegii mei, pentru un an de zile. A fost o perioada extraordinară.  În acea stagiune am jucat în aproape toate spectacolele şi am avut în cele mai multe roluri principale. Ceea ce s-a propus pentru următoarea stagiune numă avantaja pe mine ca şi actriţă. Pur şi simplu am plecat. Cu un pic de regret, trebuie să recunosc, acolo s-a încheiat cariera mea de actriţă“, apreciază actriţa.

Teatrul de păpuşi, marea pasiune

După episodul Satu Mare, actriţa a revenit la Alba Iulia şi a intrat în televiziune, iniţial ca reporter, apoi ca prezentator de ştiri la Protv. N-a stat prea mult departe de teatru. În 1999, în urma unui concurs, a ajuns director la Teatrul de păpuşi „Prichindel“ din Alba Iulia.

image

„Iniţial m-am gândit că nu am ce căuta într-un teatru de păpuşi, din moment ce eu am terminat actoria, teatru dramatic. Şi totuşi am rămas şi anul acesta împlinesc 12 ani în acest teatru mic dar pe care am ajuns să-l iubesc. În prima mea vizită am văzut piesa «Cei şase pinguini », un spectacol foarte frumos, pe care l-am menţinut în repertoriul teatrului şi după ce am ajuns director. Astăzi, se mai joaca cu greu, cu multe inlocuiri din cauză că mulţi actori au plecat“, susţine Ioana.

Cu urcuşuri şi coborâşuri, „familia teatrului Prichindel“, după cum spune cu umor Ioana, a început construcţia unui univers colorat care-i face să vibreze pe micii specatori. Primul spectacol, „Misterioasa aventură“, a adus şi primele aprecieri pentru Teatrul „Prichindel“: premiul de debut în regie la Festivalul naţional de la Galaţi. „Am început cariera de director la acest teatru cu un premiu, evident nu s-a datorat numai mie, ci echipei“, apreciază Ioana. La scurt timp a urmat piesa „Cenuşăreasa“, spectacol care a însemnat şi revenirea Ioanei pe scenă, chiar în rolul principal. Spectacole precum „Vrăjitorul din oz“, „Mica Sirenă“ şi  „Universul din lanterna magică“, au adus tot atâtea premii pentru muzică de specacole.

Saltul la Festivalul Internaţional de teatru

Specatcolele echipei de actori de la Alba Iulia au trecut şi graniţele ţării, la Festivalul internaţional anual de la Avignion. „Totul s-a întâmplat în urmă cu cinci ani, când Radu Dinulescu directorul Teatrului de Marionete din Arad mi-a propus să facem o coproducţie la specatcolul Vise colorate. Aşa am ajuns să jucăm această piesă la Festivalul  Avignion din Franţa. A fost o ieşire foarte bună pentru actorii mei. o experienţă deloc întâmplătoare în viaţa unui actor. Pentru mine a fost un loc de inspiraţie în aducerea spectacolelor străine în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Alba Iulia şi m-am bucurat că această experienţă s-a repetat anul trecut, când am fost prezenţi cu un alt spectacol“, a subliniat Ioana.

Festivalul internaţional de teatru, care ajunge anul acesta la cea de-a şasea ediţie, a adus la Alba Iulia mari oameni de teatru, atât din ţară cât şi din străinătate. „Pentru teatrul pe care-l conduc a fost o şansă acest Festival internaţional. Am avut ocazia să aducem la Alba Iulia o gamă variată de specatacole, inclusiv de teatru dans. Am cunoscut foarte mulţi actori, regizori excelenţi, personalităţi ale teatrului românesc şi nu numai“, a motivat mangerul de la „Prichindel“

Echipa de la Prichindel are acum şapte actori. „Sună probabil cam dur, dar cei care ne-au părăsit au plecat pentru că o duceau foarte greu financiar. Şi celor care sunt aici le este din păcate, dar încă mai cred că se mai poate, ca noi sunt mulţi alţii. Acum mai avem şapte actori, dacă spune asta ceva cuiva“, spune managerul teatrului.

Mai e interesat publicul de teatru?
I.B.: „Se spune că în perioade de criză lumea se întorce la cultură. Probabil că oamenii nu îşi mai permit să meargă în concedii scumpe şi atunci aleg să meargă la teatru, care te relaxeaza, te face să te simţi bine. Eu încerc să mă încadrez în bugetul pe care-l am şi să nu fac rabat de la calitate. În plus preţul biletelor este mic, aşa că de firecare dată sălile de spectacole au fost pline. Dacă mă refer la Festivalul internaţional de teatru trebuie să crească, dar trebuie spus că sălile în care se joacă nu sunt extraordinare, dotările tehnice sunt aproape inexistente. Noi facem un Festival fără să avem un teatru dramatic. Important este că publicul vine la spectacolele pe care le organizăm.“

Ce-i place: Îmi place bineînţeles teatrul. Îmi face plăcere să călătoresc, să vizitez ţări străine. De câte ori am ocazia vizionez un film bun. Mai nou am, descoperit golful, un sport minunat, îmi place să joc, dar aşa ca la început. În general aleg să fac lucruri care îmi plac şi asta îmi dă o stare de bine şi optimism“.

Ce nu-i place:  „Nu îmi place când văd oameni care aruncă hârtii pe jos sau gunoiul pe lângă tomberon. Asta ţine de noi ca educaţie nu de guvernul X sau Y. Nu îmi place când merg la un spectacol în Romania indiferent unde şi lumea nu aplaudă. Nu îmi place că trăiesc încă într-o societate în care o femeie poate realiza ceva, în mintea unora, doar pentru că este fiica sau iubita cuiva. Cred că s-a depăşit demult această situaţie. Sau nu trebuie generalizat totu“.

Data naşterii: 12 iunie 1975, Alba Iulia
Studii: Doctorat, Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti
Familie: necăsătorită

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite