Profesorul Ioan Vlaşin, din Alba, promovează noi metode de educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Vlaşin este directorul Şcolii cu clase I-VIII „Mihai Eminescu“ din Ighiu. Timpul liber l-a dedicat realizării site-ului www. neweducation.ro şi programului AMICUS, o bază de date care cuprinde informaţii şcolare despre elevi.

Ioan Vlaşin şi-a început cariera ca profesor de fizică şi pentru un an a fost inspector şcolar de specialitate. De mai mult timp este profesor şi director  la Şcolii cu clase I-VIII „Mihai Eminescu“ din Ighiu. „De 18 ani locuiesc şi lucrez în judeţul Alba. Am lucrat ca profesor în Alba Iulia şi după inspector la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi mai apoi director la şcoala din Ighiu. Nu am rupt însă legătura cu clasa şi cu materia pe care o predau“, a spus Ioan Vlaşin.

Profesorul are argumente solide pentru disciplina pe care o predă. „Fizica are avantajul de a te obliga să îţi foloseşti ambele emisfere cerebrale deoarece operează atât în real cât şi în abstract“, spune profesorul. Ioan Vlaşin consideră că printre satisfacţiile pe care le are un profesor una dintre cele mai importante este interacţiunea cu elevii. „Este o satisfacţie când la oră copiii încearcă să afle de la tine mai multe informaţii şi poţi să ai un dialog cu ei. Copiii sunt frumoşi oriunde ar fi ei dar cei din mediul rural sunt mai deschişi şi aruncă şi primesc mai uşor provocările didactice sunt deschişi pentru discuţii“, a mai spus dascălul.

A creat şi administrează un site

În afara şcolii profesorul Ioan Vlaşin îşi ocupă cea mai mare parte a timpului pentru crearea şi administrarea unor site-uri şi programe informatice pe care le-a creat. „Am noroc cu familia mea, care îmi permite să petrec cea mai mare parte a timpului liber în faţa calculatorului. Administrarea site-ului www. neweducation.ro necesită destul de multă atenţie. Sunt încărcate informaţii pentru profesori, elevi şi părinţi. Noi metode de predare şi o schimbare de optică asupra modului de lucru cu elevii, care trebuie să fie în echipă“, a spus profesorul. O alt proiect la  care a muncit Ioan Vlaşin a fost programul AMICUS care permite părinţilor să vadă activitatea copiilor lor online. În baza de date sunt trecute notele, absenţele elevilor precum şi alte date despre activitatea sa şcolară. „Am lucrat aproximativ doi ani şi jumătate la acest program care este destul de solicitant, mai ales partea de securizare. Practic fiecare părinte are acces doar la datele propriului copil, aşa cum e normal“, a spus profesorul. Ioan Vlaşin a explicat că acest program este util şi profesorilor care pot ţine mai uşor legătura cu părinţii în acest fel. De asemnea ei se pot consulta cu alţi profesori despre modul în care pot aborda materia.


Ce cuprinde site-ul www. neweducation.ro?
I.V.: Pe site se poate găsi o colecţie de materiale scrise, desenate sau video care pledează pentru o profesionalizare a educaţiei. Elevul trebuie ajutat să îşi cunoască cât mai bine reacţiile pentru aşi forma caracterul. De asemenea profesorul trebuie să aibă un dialog cu părintele pentru a ajuta la educarea tânărului. Copilul trebuie să fie practic la mijloc, în acestă relaţie, beneficiarul interesului şi atenţiei profesorilor şi a părinţilor.

Şcolile s-au arătat interesate de programul AMICUS?
I.V.:
Din acestă toamnă mai multe şcoli din judeţ vor avea acestă bază de date. Unităţile şcolare din Alba vor beneficia gratuit de acest program. Am primit însă cereri şi de la şcoli din judeţul Ialomiţa.

Ce-i place:
Îmi plac oamenii responsabili. Cei care îşi fac bine munca indiferent ce fac. Este o plăcere să stai de vorbă cu oamnei care ştiu ce doresc şi care investesc timp şi energie în munca lor.
Ce nu-i place:
Nu-mi place dispreţul pe care unii îl afişază faţă de semenii lor. Indiferent în ce clasă socială te-ai situa celălalt trebuie tratat cu respect. Nu trebuie să uităm că Dumnezeu ne-a creat pe toţi şi a muncit pentru fiecare dintre noi.

Profil:
Născut: 7 iunie 1968 la Ciceu în judeţul Bistriţa Năsăud
Studii:  Facultatea de Fizică Cluj-Napoca, masterat în managementul educaţional
Familie: căsătorit, două fete

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite