Ioan Macarie este specialist în ştiinţa măsurării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Macarie conduce serviciul de metrologie
Ioan Macarie conduce serviciul de metrologie

Şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Alba de mai bine de 12 ani, Ioan Macarie coordonează activitatea de verificare şi etalonare a mijloacelor de măsurare din judeţ, precum şi cea de inspecţie în domeniu.

Data naşterii: 23 iunie 1954, localitatea Asinip, comuna Lopadea Nouă, judeţul Alba
Educaţie: Facultatea de Mecanică (specialitatea TCM) din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorit, o fată de 26 de ani


Ioan Macarie ne explică faptul că verificarea metrologică este specifică mijloacelor de măsurare utilizate în domeniul de interes public, iar etalonarea se aplică mijloacelor de măsurare utilizate în afara sferei de interes public.

A coordonat activitatea de verificare şi etalonare a peste 54.000 de mijloace de măsurare

Activitatea de metrologie este direct dependentă de dezvoltarea economică a judeţului, spune Ioan Macarie. „Cu cât un judeţ este mai dezvoltat economic, cu atât şi complexitatea, varietatea, diversitatea mijloacelor de măsurare creşte şi, automat, se dezvoltă şi metrologiile“, explică specialistul în ştiinţa măsurării.

Potrivit interlocutorului nostru, Serviciul de Metrologie Legală Alba a efectuat anul trecut etalonări la un număr de 201 mijloace de  măsurare (manometre, şublere, micrometre etc.) şi verificări metrologice la 4.302 mijloace de măsurare utilizate în domeniul de interes public (tot ce înseamnă cântare, balanţe). „Toate aceste operaţiuni au fost efectuate de trei verificatori metrologici.

În medie, un verificator metrologic a verificat 1.500 de mijloace de măsurare“, spune şeful serviciului.  Luând ca medie aceste cifre, se poate spune că Ioan Macarie a coordonat până în prezent verificarea şi etalonarea a aproximativ 54.000 de aparate de măsurare.

Comerciantă cu „feldăra mică“

Inspecţia asupra mijloacelor de măsurare este o altă latură a activităţii instituţiei pe care o conduce Ioan Macarie. Pe această temă, interlocutorul nostru îşi aduce aminte de un episod interesant petrecut într-un târg din Apuseni.

„Am întâlnit o femeie care comercializa cereale cu o feldără (măsură de 20 de litri), confecţionată în aşa fel încât să trişeze la vânzare. Feldăra are înălţimea egală cu diametrul, dar a femeii era tronconică, cu diametrul normal în partea superioară şi cu un diametru mai mic la fund, astfel că feldăra nu avea decât 16-17 litri“, povesteşte Ioan Macarie. A confiscat feldăra neguţătoarei, moment în care femeia a început să plângă. „Îi era teamă de soţ că o să o certe foarte tare pentru că nu mai are măsura respectivă“, îşi aminteşte specialistul în metrologie.

O altă „şmecherie“ aplicată pe piaţă este legată de coşul de plastic al balanţelor electronice, spune Ioan Macarie. Pe scurt, comerciantul face tara de două ori, o dată firesc, atunci când coşul e pus gol pe balanţa, a doua oară necinstit, când coşul este reaşezat cu marfa pe balanţă, astfel că greutatea coşului devine marfă, e inclusă în cantitatea de produse vândută clientului.

Există un mijloc de măsurare perfect ?
I.M.: „Nu. Nu există mijloc de măsurare perfect şi nici măsurare perfectă, chiar dacă etaloanele sunt mijloacele de măsurare cu cel mai mare nivel de exactitate. Şi etaloanele au, la rândul lor, o incertitudine a măsurării, care se transmite mai departe“.

Sunteţi singura instituţie din Alba care asigură verificarea mijloacelor de măsurare?
I.M.: „Da. Cu excepţia unui laborator de la Electrica, autorizat să efectueze verificări la contoarele electrice, suntem singura instituţie din judeţ competentă, abilitată să asigure, prin laboratorul propriu, trasabilitatea, transmiterea unităţii de măsură pentru mijloacele de măsurare, respectiv verificarea sau etalonarea metrologică a acestora“.

Ce-i place: „În ultimul timp mă pasionează navigatul pe internet. Mă interesează problemele tehnice, dar şi medicina naturistă. Îmi plac oamenii parolişti şi persoanele care manifestă interes, preocupare, sunt conştiincioşi în ceea ce fac.”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac persoanele care emit pretenţii exagerate, au impresia că sunt prea puţin remunerate în raport cu activitatea lor. Mă supără minciuna. De asemenea, îmi displac parveniţii, tupeiştii, oamenii duplicitari“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite