Ioan Bişboacă participă la concursuri de îndemânare auto de 30 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de motoare au luat cu asalt poligonul de la Stadion unde, ieri după amiază, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a „Cupei siguranţei rutiere“. Printre aceştia şi-au făcut apariţia şi unul dintre cei mai vechi participanţi la acestor gen de concursuri.

Ioan Bişboacă participă la concursuri de îndemânare în şofat de peste 30 ani. „Am participat şi în perioada regimului comunist la stfel de probe de îndemânare care la acea vreme se numeau daciade. Particip de 34 ani. La un astfel de concus m-am întrecut cu unul dintre cei mai buni şoferi instructori, Borbely, care este şi astăzi concurent la Dacia Piteşti. Atunci am obţinut cel mai bun timp în municipiu cu întoarcere 360 grade, cu punct fix şi întoarcere cu margini foarte limitate“, a povestit bărbatul de 61 ani.

Pasiunea lui Ioan Bişboacă a fost dintotdeauna volanul, iar cel mai uşor îi este să concureze cu maşina cu aprindere prin scânteie. Instructorul are o maşină renault megane, cu care participă la toate competiţiile. „Maşina pe scânteie are un alt demaraj. Cea pe motorină este mai lentă nu mă încântă ideea de a participa cu altă maşină decât a mea“, a spus instructorul Ioan Bişboacă. Cu toate că ideea organizării concursului a fost aceea de a evita astfel de competiţii ad-hoc pe şosele, mesajul perceput de tinerii şoferi a fost cu totul altul. „Pentru mine ideea unei astfel de competiţii este mai mult distracţie decât utilitate. Din păcate în astfel de concursuri organizate nu se înscriu cei care ar trebui să o facă“, a afirmat Ovidiu Bleza, 30 ani, concurent.

„Este mai mult o sărbătorire a zilei poliţiei decât altceva“, a spus şi Ovidiu Şoaită, 22 ani, spectator. „Ideea acestui concurs este foarte bună, îi ajută pe tineri să îşi dezvolte anumite aptitudini. Din păcate nu se înscriu cei care ar trebui să înveţe ceva, ci tot cei care cunosc meserie, ceilalţi fac ravagii pe drum“, a completat Ioan Bişboacă.

„Din fericire sau nefericire, într-o astfel de competiţie se înscriu şoferi care au într-adevăr îndemânare sau care se cred buni. Ar fi bine ca toţi cei care conduc pe drumurile publice să fie la fel de îndemânatici“, a spus Gabriel Suciu, 35 ani, poliţist, câştigător al competiţiilor din 2008 şi 2009. „Este un concurs organizat mai ales pentru tinerii conducători auto cu ocazia Zilei Poliţiei Române. Ideea este aceea de a evita pe cât se poate organizarea unor asftel de competiţii pe drumurile publice“, a spus subcomisarul Dan Toma, de la Serviciul Rutier Alba, principalul organizator al competiţiei.  

Concursul a reunit la start 25 de tineri care au concurat la proba de condus sau la cea de carting. Gabriel Suciu, Sebastian Giorgian şi Victor Chirilă au reuşit să ajung la finish în timpul cel mai scurt. Aceştia au fost răsplătiţi cu premii constând în diplome, cupe şi vauchere de 10% reducere la reparaţiile în service.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite