Alba: Ioan Vasilie, premiat de trei ori cu aur la Olimpiada Naţională de Greacă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Vasilie, elev de clasa a XI-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ din Alba Iulia a obţinut cel mai mare punctaj la Olimpiada Naţională de Limba greacă şi s-a clasat pe locul întâi.

Profil
Născut: 21 iunie 1993, Sebeş
Studii : Elev în clasa a XI-a, Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan“ Alba Iulia
Familie: o soră şi trei fraţi

Ioan Vasilie a adus pentru judeţul Alba, pentru al treilea an consecutiv, medalia de aur la Olimpiada Naţională Limba  greacă clasică . La concursul desfăşurat la Deva, Ioan şi-a măsurat cunoştinţele cu elevi de la celelalte licee teologice din ţară.

Medalie de aur

Înarmat cu dicţionare şi scrieri ale clasicilor greci, tânărul s-a pregătit intens pentru competiţie. Elevul s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Naţională de profil şi în primi doi ani de liceu.

„În programa şcolară avem prevăzută doar o oră de greacă clasică, aşa că a trebuit să mă pregătesc suplimentar. Am fost încurajat în acest sens şi de profesorul de la clasă, dar şi de familie. Şi unul dintre fraţii mei a avut rezultate notabile la greaca veche, în sensul că a fost olimpic naţional“,  a explicat Ioan Vasilie, elevul de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia.

Olimpicul apreciază că gradul de  dificultate al subiectelor de pe foaia de examen a fost unul mediu.
„Mă gândeam doar că nu îmi va ajunge timpul ca să pot trata subiectele în profunzime. Am avut în faţă un text scris în greacă care trebuia tradus în limba română, unul din română în greacă. Subiectul trei a fost legat de un discurs a lui Demostene în faţa Adunării poporului. Toate probele au fost scrise. Rezultatul obţinut este rodul muncii mele şi este o mare bucurie, mai ales că este premiul întâi“, a punctat elevul de clasa a XI-a.
Interesat de scrierile clasicilor greci

Elevul susţine că a vrut să demonstreze că, deşi greaca este o limbă clasică, este încă actuală. 
„Frumuseţea acestei limbi o descopăr în fiecare zi, de fiecare dată când citesc o scriere în greaca veche. De fiecare dată învăţ ceva nou, o părticică din vasta cultură a Greciei clasice. Multe cuvinte provin din greaca veche, aşa că nu se poate vorbi de o limbă moartă, este cel mult transfigurată, multe dintre sensurile unor cuvinte nu se mai păstrează astăzi.S-a pierdut mult din simplitatea şi acurateţea scrierii vechi. În plus, majoritatea textelor din Noul Testament au fost scrise în greaca veche, limba care se folosea atunci pe teritoriul Imperiului Bizantin“, a punctat Ioan. Pe lângă bibliografia obligatorie pentru şcoală, este interest şi de scrierile înţelepţilor greci, cum ar fi Xenofon şi  Demostene.

Tânărul care a finalizat primul semestru din clasa a XI-a cu nota 10 pe linie este hotărât să participe şi la ediţia de anul viitor a competiţiei, iar după terminarea liceului să-şi continue studiile teologice. Olimpicul spune că este decis să studieze în paralel şi limbile clasice şi se vede chiar în ipostaza de profesor.

Ce altă limbă ai putea învăţa cunoscând greaca veche?
I.V.:
Cine reuşeşte să stăpânească bine limba greacă veche, poate învăţa cu uşurinţă limba rusă, care are la bază alfabetul chirilic. Am învăţat şi eu la cursurile de Istoria Bisericii literele din scrierea chirilică. Am în biblioteca personală o carte a Noului Testament scrisă în greacă şi un Ceaslov scris în chirilică, datat pe la 1860. L-am răsfoit cu atenţie de fiecare dată, practic aşa am învăţat să citesc şi în chirilică.

Ce-i place: „ Îmi face plăcere să citesc orice lucrare scrisă în greaca veche. Îmi face plăcere să petrec timpul liber alături de familie şi prieteni. M-aş bucura dacă aş avea ocazia să vizitez insulele Greciei, mai ales că îmi face plăcere să călătoresc. Apreciez simplitatea în exprimare, atitudine“.

Ce nu-i place: „Nu-i înţeleg pe oamenii care manifestă frică, reţinere în luarea unei decizii şi evident în asumarea consecinţelor care decurg de aici. Nu accept răutăţile celor din jur, micile «torturi» psihice pe care le practică unele persoane. Nu accept să fiu catalogat de cei din jur într-un fel sau altul, fără să-mi cunoască cu adevărat calităţile“.




Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite