Alba Iulia: Ioan Lincă este antrenor de tenis de peste 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilit în Alba Iulia de mai bine de mai bine de 30 de ani, Ioan Lincă a schimbat destinul multor copii. Antrenor de tenis cu experienţă, acesta îşi dedică timpul liber celor care vor să înveţe secretele sportului alb.

Profil
Născut la: 8 ianuarie 1953, Ulieşti, Dâmboviţa
Studii: Institutul Politehnic Bucureşti
Familie: căsătorit, doi băieţi

„Am studiat singur acest joc, l-am practicat şi l-am transmis copiilor mei, ocupându-mă de formarea loc ca şi jucători de tenis. Aşa a început activitatea mea de antrenor. Tenisul este pasiunea mea“, afirmă Ioan Lincă. În timp, tenisul a devenit cea de-a doua lui slujbă.

„Am îmbrăţişat această meserie pentru că îmi plac copiii. Nimic nu e mai frumos decât să vezi un copil cât fileul, puţin mai înalt decât racheta, ce cochetează cu tenisul şi la vârsta de opt-zece ani, începe să se întreacă cu îndârjire pentru victorie“, este de părere antrenorul.

Spune că are un cult al muncii foarte bine dezvoltat, iar dictonul după care se ghidează este „Muncesc ca să mă odihnesc“.

Deţine carnet de instructor

Pe parcursul celor 25 de ani de când este antrenor de tenis, a iniţiat sute de copii în tainele acestui sport. „Unii au reprezentat, iar alţii reprezintă în continuare Alba Iulia la competiţiile de juniori cu rezultate onorabile, întocmite de Federaţia Română de Tenis pe categorii de vârstă. Aceşti copii sunt cei mai buni soli ai imaginii Cetăţii Marii Uniri şi duc mai departe ştafeta“, a spus Ioan Lincă.

image

Consideră că tenisul este un bun mod de educaţie. „Salvează copiii de dependenţa de calculator, îi face să îşi ocupă în mod util timpul, fac mişcare în aer liber. Este un sport  care modelează frumuseţea fizică“, a precizat antrenorul. Consideră ca pentru a obţine performanţă, copii trebuie să respecte unele reguli pe terenul de  tenis. „Trebuie să ştii să-i atragi pe cei mici spre sport şi totodată să te considere prietenul lor, iar instruirea să fie ca o joacă. Sunt adeptul oricărui sport, dar tenisul se poate juca la orice vârstă“, a spus albaiulianul.

Propriul club sportiv

Împreună cu fiul său, Ioan Lincă a pus bazele unui club de tenis în anul 2005. „Clubul a luat naştere de la ideea de a promova acest sport şi de a-l face cunoscut în rândul copiilor. Sunt copii care ne reprezină la competiţii naţionale, precum Mălina Fülop, Daniel Sergiu, Andreea Varadi. Cristian Anghel ocupă locul 19 în ierarhia naţională la categoria 10 ani“, a spus antrenorul.

Anual, la Alba Iulia, organizează şase competiţii naţionale de tenis, patru dedicate copiilor şi două pentru veterani. De asemenea, participă ca şi jucător la competiţiile organizate la categoria sa de vârstă.

image

Ce planuri de viitor aveţi?
I.L.
: „Vreau ca în septembrie, cu spijinul primăriei şi al inspectoratului şcolar, în prima săptămână de şcoală să organizez o competiţie la care să participe toţi elevii din şcolile din Alba Iulia. Toţi participanţii vor primi termobaguri, tricouri şi cupe, iar cei mai buni vor fi recompensaţi cu rachete de tenis performante. Un al doilea proiect îi are în centru pe copiii de grădiniţă. Mi-aş dori ca preşcolarii, în orele lor de educaţie fizică să vină pe terenul de tenis, prin rotaţie. Sper să pun acest proiect cât mai repede în practică“.

Care sunt calităţile unui bun antrenor?
I.L.
: „Pedagogie, profesionalism şi experienţă. În plus, e nevoie de foarte multă răbdare în lucrul cu copiii deoarece nu toţi sunt la fel, sunt imprevizibili, iar tenisul e un sport care nu se învaţă uşor“.

Ce-i place: „Îmi place să-mi petrec puţinul timp liber împreună cu nepoţica mea Paula, să descoperim împreună tot ceea ce ne înconjoară. Îmi place să iau parte la competiţiile sportive , îmi plac provocările şi să duc la bun sfârşit tot ceea ce îmi propun“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place cearta, excesele şi aroganţa. Mă îngrozeşte teribilismul tinerilor care înţeleg greşit anumite concepte. Nu înţeleg de ce oamenii nu au loc unii de alţii şi depăşesc anumite limite, cu consecinţe greu de rezolvat. Aer este pentru toţi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite