Investiţii publice de 38 de milioane de lei pentru Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de străzi din centrul vechi al oraşului Alba Iulia vor fi reabilitate. Valoarea totală a proiectului este de peste 34,5 milioane lei. Un alt proiect se referă la reabilitarea căminului de persoane vârstnice şi are o valoare de 3,5 milioane lei.

Proiectul „Reparaţii capitale străzi, cu dotare tehnico-edilitară în Municipiul Alba Iulia” a primit ieri undă verde din partea autorităţilor. Vor fi reabilitate 24 de străzi situate în vechiul cartier al municipiului Alba Iulia, în lungime totală de peste 12,5 kilometri. Contractul a fost semnat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi primarul Mircea Hava. Valoarea proiectului este de 34,5 milioane lei, din care 28 milioane lei fonduri europene prin programul de dezvoltare regională.

„Reparate la Sfântu’ aşteaptă!“

Sătuli de promosiuni, localnicii de pe străzile Plevnei, Siretului şi Iaşilor din vechiul centru al oraşului nu mai au încredere în vorbe. „Am înţeles că o să se repare mai multe străzi în zonă, Plevnei, Siretului şi Iaşilor. Strada Olteniei s-a reparat acum doi ani. Am primit înştiinţare în cutia poştală, să vedem dacă se ţine primarul de cuvânt“, a spus Andrei Zsebe, de 66 de ani, localnic pe strada Plevnei.

image

Strada Plevnei

Acesta a spus că lucrările sunt făcute de mântuială. „Au tot reparat şi peticit. Spre exemplu, acum doi ani au făcut strada în batjocură, după patru luni  au venit să refacă plombări. Anul trecut în toamnă au frezat şi pus asfalt, dar degeaba, au reparat într-un loc, s-a făcut groapă în altul“, a mai spus Andrei Zsebe.

Localnicii se plâng că de ani buni se fac doar cârpituri pe asfalt şi nu reparaţii capitale. „O să le repare la Sfânt’ aşteapă! Cârpesc strada doar în preajma alegerilor. Ne-a tot promis primarul Hava că ne face strada, dar de opt ani de zile nu s-au făcut reparaţii majore. Prima dată trebuie să facă canalizarea. Când plouă, apă dă afară şi ne intră în curte. Şi trotuarul ar trebuie reparat“, a spus pensionara Marcela Balogh, 60 de ani.

Albaiulianca ce locuieşte pe strada Siretului este nemulţumită de lipsa de implicare a autorităţilor. „E o stradă foarte liniştită şi curată. La noi, sâmbăta se iese la poartă, se mătură strada, trotuarul, se iau buruienile. Nu aşteptăm să vină să ne facă primăria curat, dar măcar strada să fie reparată“, a mai precizat Marcela Balogh.

Lucrări finalizate peste doi ani

Reparaţiile celor 24  de străzi vor dură cel puţin doi ani. „După derularea procesului de atribuire a lucrărilor, pentru o perioadă de doi ani şi patru luni, se vor face lucrări pentru reabilitarea carosabilului, a trotuarelor şi spaţiilor verzi, de înlocuire a reţelei de apă şi canal. Este prevăzută şi amenajarea de locuri de parcare“, a spus primarul Mircea Hava.  Tot ieri s-a semnat şi un proiect de reabilitare şi modernizare a Căminului de persoane vârstnice Alba Iulia, în valoare de 3,5 milioane lei, din care peste 2 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

image

„Sunt primele proiecte de finanţare în cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană pe care le semnez. Sunt bani care vor asigura dezvoltarea oraşului şi crearea de locuri de muncă. Este important să fie cheltuiţi cât mai mulţi bani europeni, în condiţiile actuale în care sunt probleme la bugetul statului“, a spus ministrul Elena Udrea.

Alba Iulia este primul din ţară care beneficiază de fonduri nerambursabile prin Domeniul Major de Intervenţie 1.1, Planuri integrate de dezvoltare urbană al Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operaţional Regional, subdomeniul Centre urbane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite