Investiţii de 5,5 mil. lei la Spitalul de Urgenţă Alba. Dotare cu aparat ce depistează cancerul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatura îi ajută pe medici să depisteze cancerul pulmonar
Aparatura îi ajută pe medici să depisteze cancerul pulmonar

Investiţiile se referă la dotarea celui mai mare Spital din Alba cu un aparat de depistare a cancerului pulmonar şi la reamenajarea secţiilor ATI, Oncologie şi a bucătăriei.

Pacienţii care au afecţiuni ale căilor respiratorii sau anumite tumori la acest nivel au scăpat de drumurile la spitalele din Cluj Napoca, după ce unitatea medicală de urgenţă din Alba Iulia a fost dotată cu bronhoscop.

Bronhoscopia este o procedură  terapeutică  ce permite doctorului să  vadă interiorul căilor respiratorii cu ajutorul unui instrument subtire numit bronhoscop, care este conectat la un monitor electronic. In timpul intervenţiei medicul va vizualiza gâtul, laringele, traheea şi căile respiratorii inferioare.

Până acum, Spitalul plătea 450 de lei pentru fiecare pacient trimis în spitalele din judeţele limitrofe, la care se adăugau cheltuielile de transport cu Ambulanţa.

Costul unei bronhoscopii: 250 de lei

„Cu acest aparat, în funcţie de ce găsim în interiorul plămânilor, putem să depistăm canceul pulmonar, tumorile pulmonare,supuraţii pulmonare, abces pulmonar. Investigaţia începe cu o anestezie locală şi durează aproximativ 10 minute. Pacientul rămâne sub supravegherea noastră 30 de minute după intervenţie“,a explicat  Ioana Ghigolea, medic specialist pneumolog la Spitalul de Urgenţă Alba. Pacienţii din judeţ care vor avea nevoie de astfel de investigaţii vor achita 250 de lei.

Pe lângă dotarea cu aparatură, au fost finalizate şi lucrările de modernizare a blocului alimentar al Spitalului, începute în urmă cu o lună. A fost dotat cu trei maşini de gătit, un cuptor, maşină de curăţat cartofi, dar şi veselă nouă.

Schimbarea la faţă a bucătăriei: 230.000 lei

„Noile dotări ne ajută foarte mult la preparat, pentru că sobele sunt noi. Fiecare secţie a primit cărucior special, dulăpioare din inox închise ermetic, care permit păstrarea alimentelor în condiţii optime“, a argumentat Nicoleta Vesa, asistent dietetician la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Reparaţiile şi amenajarea blocului alimentar au implicat costuri de 80.000 de lei. Dotarea cu sobe noi, cuptor, hote, veselă a costat încă 150.000 de lei“, a precizat Diana Mârza, dirtectorul economic al Spitalului de Urgenţă. Finanţarea a fost asigurată integral de Consiliul Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul.

Click pe poză pentru FOTOGALERIE

Bucătăria a fost dotată cu sobe de gătit noi

Investiţii pe ATI şi Oncologie

Lucrări în derulare sunt şi pe secţia de Anestezie Terapie Intensivă. „Asistenţa medicală pentru cazurile de ATI se acordă pe secţia ORL, unde sunt disponibile opt paturi. În plus, a fost amenajată o sală de trezire a pacienţilor în blocul operator“, a precizat Nicoleta Coşarcă, managerul unităţii medicale.
În urma lucrărilor de modernizare va  fi înlocuită instalaţia electrică, termică, sanitară, vor fi refăcute circuitele medicale. Investiţa este evaluată la 760.000 de lei, din care 500.000 de lei de la Ministerul Sănătăţii, iar restul de la Consiliul Judeţean.  Lucrările sunt planificate să se finalizeze la mijlocul lunii ianuarie 2012. Secţia va fi dotată şi cu patru aparate de ventilaţie. Cele existente au un grad de uzură ridicat.

Cea mai aglomerată secţie din Spitalul de Urgenţă Alba se va muta în clădirea în care a funcţionat Secţia de Recuperări Medicale. Lucrările în valoare de 2 milioane de lei sunt planificate să se încheie în iunie 2012. Reprezentanţii Spitalului susţin că pacienţii diagnosticaţi cu cancer care vor fi internaţi pe noua secţie vor beneficia de toată paleta de servicii, inclusiv cele conexe.  „Noua secţie va avea 39 de paturi. Ţinta noastră va fi să facem un serviciu de calitate la nivel maxim. După cum arată proiectul, va asigura confortul pacienţilor, aşa cum ar trebui să fie într-un spital modern. Avem şi resursa umană calificată, care va lucra pe Oncologie“, a explicat oncologul Răzvan Curcă, care este şi directorul medical al Spitalului de Urgenţă.

Investiţiile aflate în derulare la Spitalul de Urgenţă se ridică la 5,5 milioane de lei. Jumătate din sumă este asigurată de Consiliul Judeţean.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite