Alba Iulia: Investiţii de un miliard de euro la Sebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Investiţii de un miliard de euro la Sebeş
Alba Iulia: Investiţii de un miliard de euro la Sebeş

Sebeşul continuă să crească din punct de vedere economic de la un an la altul. Investitorii au găsit aici resursele necesare dezvoltării unor afaceri de succes.

Prelucrarea lemnului, industria alimentară, confecţiile metalice şi marochinăria constituie principalele domenii ale industriei dezvoltate în Sebeş.

„Avem investiţii străine şi româneşti în valoare de un miliard de euro, realizate în ultimii zece ani. Acest lucru face ca şi sumele plătite la bugetul local să fie importante. Dacă în 2000 veniturile obţinute la bugetul local ca urmare a acestor investiţii erau de 1,6 milioane de lei, în 2009 au ajuns la 28,3 milioane de lei”, a spus primarul Mugurel Sârbu.

Topul investitorilor


Cea mai mare investiţie este fabrica Kronospan, care produce plăci stratificate din lemn şi care are 550 de angajaţi. Proprietarii austrieci au investit la Sebeş 350 de milioane de euro. „Dincolo de  poziţia geografică la intersecţia unor importante artere de circulaţie rutieră şi feroviară, alte avantaje sunt existenţa unor resurse naturale diverse, forţa de muncă calificată şi atitudinea pozitivă a administraţiei publice locale”, se afirmă într-un comunicat al companiei.

Urmează într-un aşa-zis top  tot o investiţie austriacă, respectiv fabrica de prelucrare a lemnului Holtzindustrie Schweighofer, cu o valoare de 250 milioane de euro. Fabrica de îngheţată Alipin57 Lux, precum şi fabrica de bere Albacher sunt alte două investiţii importante, evaluate la circa 50 de milioane de euro fiecare.

„Proprietarii firmei sunt de loc din Sebeş, iar decizia de a înfiinţa o companie aici a venit în mod firesc. În plus, Sebeşul este localitate de tranzit cu deschidere spre toată ţara“, a explicat Ileana Gagea, director comercial la Alpin57Lux. La toate acestea se adaugă numeroase alte investiţii mai mici care au făcut din Sebeş „motorul“ economic al judeţului Alba.

Şomaj la jumătate faţă de media judeţeană

Rata şomajului în Sebeş este de 6 la sută ceea ce înseamnă 1.203 de şomeri dintr-o populaţie activă de 19.607 de persoane. La nivel judeţean rata şomajului se apropie de 12 la sută. Locuitorii Sebeşului văd în aceste investiţii un viitor pentru oraşul lor.

„Toţi cei care investesc aici fac un lucru bun. Ne ajută pe toţi. Sebeşul este un oraş cochet şi curat. Datorită investitorilor tinerii au locuri de muncă“, a spus Simion Oprişescu, un pensionar de 86 de ani.

„E bine că sunt create locuri de muncă, dar este multă poluare şi mult zgomot. Plătim un preţ destul de mare pentru aceste investiţii“, a afirmat Cătălin Lăurean în vârstă de 20 de ani, student.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite