Alba Iulia: Investiţii de milioane de lei refuzate la plată din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Investiţii de milioane de lei refuzate la plată din fonduri europene
Alba Iulia: Investiţii de milioane de lei refuzate la plată din fonduri europene

Proiectele cu finanţare europeană derulate în ultimii ani în Alba nu au fost duse până la capăt în totalitate. Două investiţii în repararea unor drumuri comunale, în valoare totală de peste 6 milioane de lei, au fost refuzate la plată de instituţia prin care s-a derulat finanţarea.

Este vorba despre proiectul câştigat de Consiliul local al comunei Ciuruleasa, cu finanţare din fondul european Sapard, pentru modernizarea drumului comunal ce leagă centrul localităţii cu satul Bodreşti.

Cu toate că investiţia a foat realizată aproape în întregime, suma de 2,8 milioane lei nu a mai fost plătită administraţiei locale datorită nerespectării termenelor de execuţie. Ultimul termen de finalizare a fost 31 ianuarie 2008.

Pentru a-şi recupera banii, firma care a realizat investiţia a dat în judecată şi a câştigat procesul cu Primăria şi Consiliul local Ciuruleasa.

Procese în instanţele de judecată

„Lucrarea a fost realizată şi trebuie plătită într-un fel. Noi nu avem bani la buget pentru o sumă atât de mare. Am dat în judecată fosta agenţie Sapard pentru ca să o obligăm să ne dea banii”, a spus primarul din Ciuruleasa, Marcel Tuhuţ.

Într-o situţie similară se află administraţia locală din Scărişoara, care a câştigat proiectul pentru modernizarea a două drumuri comunale de legătură spre cinci sate. Valoarea totală a investiţiei a fost de 3,9 milioane de lei din care s-au executat lucrări cifrate la aproximativ 2 milioane.

„Lucrarea nefiind terminată la timp  a fost reziliat contractul şi nu s-a efectuat nicio plată pentru lucrările executate”, se afirmă într-o adresă transmisă de Instituţia Prefectului la Ministerul Agriculturii. Şi în acest caz, conflictul urmează să fie decis prin instanţele de judecată.

Spre deosebire de cele două comune din Apuseni, Consiliul local Meteş a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul de modernizare a drumului comunal Ampoiţa – Lunca Meteşului, ce a avut ca termen final luna iunie 2009. Valoarea investiţiei a fost de 3,4 milioane lei, sumă folosită pentru repararea a 7 kilometri de drum.

La 1 august 2009 a fost finalizat un alt drum finanţat din fonduri Sapard. Consiliul local Stremţ a obţinut 1,68 milioane de lei în scopul modernizării drumului forestier Calea Mare. De asemenea, Consiliul local Cricău a finalizat o investiţie de 3,5 milioane de lei, tot din fonduri Sapard, pentru alimentarea cu apă a trei sate de pe teritoriul comunei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite