Alba Iulia: Spectacole pentru toate vârstele în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Spectacole pentru toate vârstele în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru
Alba Iulia: Spectacole pentru toate vârstele în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru

Festivalul Internaţional de Teatru Alba Iulia debutează miercuri, 7 octombrie, cu cea de-a IV-a ediţie. Biletele s-au pus în vânzare la Teatrul Prichindel şi Casa de Cultură a Sindicatelor. 24 de spectacole vor fi aduse în faţa publicului albaiulian.

Organizatorii au pregătit pentru ediţia din acest an spectacole care vor provoca publicul şi vor da frâu liber imaginaţiei. Piesele propuse de organizatorii festivalului sunt premieră pentru România, iar anul acesta este o ediţie cu adevărat internaţională, dacă e să ţinem cont de prezenţa celor şase spectacole din străinătate (Franţa, Bulgaria şi Elveţia). Festivalul cuprinde opt spectacole pentru copii, nouă piese din genul dramatic şi şapte susţinute de trupe din străinătate.

Imagine nouă pentru festival


Anul acesta cel mai aşteptat, semnificativ şi costisitor eveniment al judeţului are o altă imagine. Vechiul nume „Festivalul de Teatru pentru Copii şi Oameni Mari“ a fost înlocuit cu „Festivalul Internaţional de Teatru“, iar evenimentul s-a încadrat într-un buget „de criză“, potrivit organizatorilor. „Artiştii din străinătate au trupe destul de restrânse comparativ cu cele din România, iar onorariile acestora au scăzut având în vedere perioada pe care o traversăm“, a explicat Ioana Bogăţan. Anul acesta bugetul alocat celui mai prestigios eveniment al judeţului, a fost de 550.000 lei. 

Deschidere festivalului va avea loc, miercuri, 7 octombrie, la 17.30 cu „Întâmplările celor trei purceluşi“ un spectacol al Teatrului din Târgovişte, ce va avea loc în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Cu începere de la ora 18.30 în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc o expoziţie de fotografii a Cristinei Pepino.

„Hangiţa“ o producţie a Teatrului „C.I. Nottara”, după Carlo Goldoni este primul spectacol din secţiunea adulţi din cadrul festivalului. Spectacolul va avea loc miercuri la ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Un eveniment complex

„Festivalul Internaţional de Teatru înseamnă şi ateliere de teatru (de scenografie, critică teatrală, improvizaţie, comportament social), adresate mai ales elevilor de liceu din Alba, care nici n-au văzut, nici n-au trăit clipe autentice de teatru, de culise, de making-off“, au explicat organizatorii. De asemenea aceştia au precizat că două piese de pe afişul festivalului se vor adresa doar publicului cu vârstă de peste 15 ani. Este vorba de „OO“ în regia lui Alexandru Dabija şi „Animale de hârtie“ un spectacol al Teatrului „Ariel“ din Târgu Mureş.

La final, dans, teatru şi mimă


Festivalul din acest an va fi închis de o producţie franţuzească Meli Melo II. Spectacolul oferă publicului şansa de a redescoperi universul dansului şi de a-l privi dintr-o nouă perspectivă: umorul. „Este un spectacol în care arta mişcării, este exprimată prin dans contemporan, clasic, acvatic, etnic, tehnic, ritmic, baroc, sportiv, într-o ţesătură scenică plină de umor. Este un multi-dans în multi-forme, deoarece acest spectacol ţine atât de arta dansului, cât şi de teatru, de mimă, de clovn însă şi de arta marionetei“, a explicat Ioana Bogăţan, directorul Festivaului Internaţional de Teatru, Alba Iulia.

CITIŢI PROGRAMUL FESTIVALULUI DE TEATRU AICI

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite