Institutul Romano-Catolic din Alba Iulia îşi pune camere video cu bani de la agresorii din dosarul de instigare la discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Institutului Romano-Catolic din Alba Iulia cere daune materiale de 2.800 de lei şi daune morale de alte câteva mii de lei pentru pătarea imaginii instituţiei. Zoltan Olah susţine  că va folosi banii pe care îi va obţine de la agresorii săi pentru a instala camere video în institut.

Primul termen al dosarului în care patru tineri care au provocat un scandal pe strada Păcii din Alba Iulia şi l-au agresat pe rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic, Zoltan Olah, s-a judecat ieri, la Tribunalul Alba.

Acuzaţiile stabilite de anchetatori pentru Daniel Victor Pop (29 de ani), Claudiu Robert Plăcintă (34 de ani), Iulian Mircea Gojei (27 de ani) şi Ionuţ Bogdan Fântână (25 de ani) sunt de instigare la discriminare, lovire şi distrugere, plus tulburarea liniştii şi ordinii publice.  Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au început urmărirea penală pentru discriminare, după ce din cercetări a rezultat că în timpul incidentului au fost adresate expresii anti-maghiare. Mai exact ar fi strigat „afară cu ungurii din ţară“.

„Pierderile morale sunt pentru institut“

Judecătorii au decis amânarea pe fond a procesului, pe motiv că doi dintre cei patru inculpaţi nu aveau angajaţi avocaţi. Apărătorii învinuiţilor au cerut, încă din faza de urmărire penală, eliminarea acuzaţiei de discriminare, pe motiv că tinerii sunt victimele unui context. „Noi am considerat că nu sunt elementele constitutive ale infracţiunii de discriminare, mai exact, fapta nu există. Din probatoriu nu rezultă că a fost o intenţie de denigrare a etnicilor maghiari. Considerăm  că situaţia a fost amplificată de victimele de etnie maghiară. Două dintre victime şi-au retras plângerile, astfel că au mai rămas în dosar doar două părţi vătămate“, a spus Mircea Crişan, unul dintre avocaţii învinuiţilor.

Rectorul Institutului Romano-Catolic din Alba Iulia cere daune materiale de aproape 2.800 de lei, pentru distrugeriler provocate în urma scandalului de pe strada Păcvi. „Eu am cerut să fiu despăgubit pentru prejudiciul material care mi s-a adus. Este vorba de distrugerea unui aparat foto, cu care am încercat să-i imortalizez pe agresori şi a unei perechi de ochelari de vedere. Am estimat paguba la 2.500 de lei. De asemenea, am solicitat să fie achitate şi pagubele de 300 de lei produse prin spargerea geamurilor clădirii în care funcţionaeză institutul“, a declarat rectorul Zoltan Olah. Rectorul şi celălalt bărbat care susţine că a fost lovit cu o bâtă de baseball cer învinuiţilor şi despăgubiri morale.

„Iniţial, am cerut despăgubiri morale simbolice, în valoare de 10 lei. După ce m-am consultat cu avocatul care mă reprezintă în proces, am stabilit ca această sumă să fie mai mare, de ordinul miilor de lei. Pe lângă faptul că vrem să se clarifice situaţia care a avut loc în urmă cu mai bine de o lună, vrem ca autorii faptelor să conştientizeze că trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut“, a declarat Zoltan Olah.

„Banii pe care-i vom primi drept despăgubiri morale îi vom folosi pentru montarea unui sistem de supraveghere video tocmai la sediul Institutului Romano-Catlolic. Considerăm că este nevoie. Cu siguranţă, pierderile de ordin moral sunt pentru Institut, nu pentru noi ca persoane“, a mai completat rectorul. 
Cea mai mare pedeapsă pe care o pot primi cei patru inculpaţi este de cinci ani de închisoare.

Incidentul a provocat o reacţie din partea Ministerului de Externe din Ungaria şi prezenţa, marţi, la Alba Iulia a ambasadorului acestei ţări în România, Oskar Fuzes. Ambasadorul Oskar Fuzes, însoţit de consulul maghiar de la Cluj-Napoca. Ministerul ungar de Externe s-a declarat atunci „şocat“ de incidentele petrecute în oraşul Alba Iulia., pe care le-a catalogat drept „antimaghiare“.

Scandal în care sunt implicaţi cei patru tineri a avut loc în noaptea de 18 spre 19 iunie 2011, pe strada Păcii, din Alba Iulia. Potrivit anchetatorilor, învinuiţii  au proferat expresii, injurii, au spart cu pietre geamurile unor imobile şi au agresat fizic două persoane, printre care şi pe rectorul Zoltan Olah, care a fost lovit cu o bâtă de baseball. Obiectul a fost luat cu forţa de trei dintre agresori de la o treia victimă de naţionalitate română care a fost, de asemenea, agresată, dar nu a depus plângere la poliţie.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite