Alba: Înmormântarea „Fărşangului“. Maghiarii din Rimetea îngroapă iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înmormântarea Fărşangului, un obicei pestriţ, vechi de peste 700 de ani,  reprezintă îngroparea anului vechi agrar, şi marchează începutul postului Paştelui. Ceremonialul are loc sâmbătă, în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Ritualul de înmormantare a Fărşangului de la Rimetea începe sâmbătă, 5 martie, de la ora 14.

Obiceiul seamănă cu un alai de nuntaşi groteşti, conduşi de„ mire“ şi "mireasă“,   muzicanţi şi cantor.

image

Alaiul este completat de "perechi" îmbrăcate în port popular, precum si de un măgar care trage o căruţă pe care zace un sicriu, în care este încătuşată, simbolic, iarna!

image

Nu lipsesc  nici „bocitoarele“, care întruchipează două fete din sat rămase nemăritate, care târâie după ele o rădăcină de copac, simbol al nefertilităţii fetelor bătrâne.

La final, oamenii din alai şi sătenii sparg sicriul, cu lovituri de bâtă. Localnicii cred că astfel sunt alungate duhurile rele.

image

„Ne aşteptăm, ca în fiecre an, la o participare masivă.  În acest an ne onorează cu prezenţa  şi  ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Comuna are peste 1.200 de locuitori, la care se adaugă sute de turişti din ţară, dar şi din şase comune din Ungaria, înfrăţite cu Rimetea. E o dovadă că acest obicei râmâne viu şi este apreciat de participanţi“, a  declarat Francisc Szocs, primarul comunei Rimetea.

Sărbătoarea se încheie cu Balul Fărşangului, ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui. Obiceiul a fost preluat de comunitatea maghiară din Rimetea de la saşii ardeleni care locuiaiu odinioară în satele învecinate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite