Informatician de top condamnat la 10 ani de închisoare. Mihai Gireadă este regizorul de filme TV de la Penitenciarul Aiud VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui Mihai Gireadă începe în 2008, când cariera sa strălucită de informatician la companii internaţionale a fost întreruptă de o condamnare la zece ani de detenţie. Mihai Gireadă îşi împarte timpul între celulă şi cămăruţa în care este amenajat ministudioul penitenciarului, PAAB TV.

Izolare, separare, fugă de ochii semenilor, fugă de umbrele trecutului. Seri lungi, mai lungi decât zilele în care numără  paşii până la uşă şi înapoi până la spălător. În penitenciar este  o altă viaţă. E un loc închis, fără evenimente. Toţi au aceeaşi poveste. Sunt stigmatizaţi, sunt vinovaţi. Aşa a gândit probabil, şi  Mihai Gireadă până ce a aflat că în această puşcărie este un studio de televiziune cu circuit închis.

Mini studioul TV din Penitenciarul Aiud, amenajat într-o cămăruţă, este dotat cu un modulator de frecvenţă, două calculatoare pentru montaj, un mixer şi un monitor de control. Schimbările în politica editorială, dar şi de creştere calitativă a produsului video finit au început în 2009, odată cu venirea lui Mihai Gireadă.

Ilustrează universul deţinuţilor

„În primul rând frecvenţa nu era funcţională. Apoi existau materiale video care erau neprelucrate de ani de zile. Le-am prelucrat şi aşa au ajuns pe postul de televiziune cu circuit închis PAAB TV, adică Penitenciarul Aiud Alba TV“, aşa  îşi începe povestea Mihai Gireadă, de 39 de ani, condamnat la 10 ani de închisoare pentru delapidare.

Aşa a început noua provocare. Deţinutul a consatat că poate  ilustra microuniversul său, dar şi al celorlalţi deţinuţi, care se vedeau la televizor. Prin ceea ce face „regizorul de detenţie“ prinde curaj. Şi asta,  pentru că munca sa nu trece neobservată în ochii celorlalţi colegi de detenţie. Profesional vorbind prin prelucrarea imaginilor brute trece de uşile ferecate ale penitenciarului. Aşa au rezultat peste 100 de  filme, documentare, evident de scurtmetraj. Majoritatea emisiunilor din grila postului sunt informativ-legislative vizavi de drepturile deţinuţilor, dar sunt difuzate şi programe recreative.

image

Click pe poze pentru galerie foto din studioul Penitenciarului

„Toate concertele la care au acces deţinuţii sunt filmate. De asemenea manifestări care au loc în clubul din incinta penitenciarului, cum ar fi cea legată de Ziua Europei sau de Dragobete, ajung să fie vizionate de deţinuţi. Pentru asta trebuie să elimin timpii morţi, pentru ca imaginea să fie dinamică. Spre exemplu,  un film despre viaţa lui Mihai Eminescu are 20 de minute. Într-un alt filmuleţ am trecut prin filtrul montajului imaginile din timpul unei vizite a deţinuţilor de la regim deschis la un Cămin de bătrâni din Ocna Mureş.

A ieşit ceva deosebit, mai ales pentru deţinuţii care s-au văzut la televizor“, explică Mihai, care îşi petrece opt ore  în ministudioul TV, unde se împarte între montaj, scenografie şi producţie. După aproape patru ani de puşcărie, l-am găsit în studioul televiziunii cu circuit închis, în faţa calculatorului de montaj. Bărbatul este convins că gratiile nu rezistă în faţa spiritului. Ca dovadă multe din ideile sale au fost apreciate de conducerea penitenciarului şi transpuse în practică.

A făcut critica filmului „Codul lui Davinci “

Mihai Gireadă a intrat în penitenciarul Aiud cu o experinţă profesională demnă de invidiat. După terminarea Liceului de Informatică, a fost director tehnic de Tipografie, şef de reţea într-o firmă de transporturi, dar şi agent de vânzări. Ulterior, a fost  recrutat de mari companii internaţionale din Egipt, Turcia, Kenia şi Tanzania şi Africa de Sud, unde şi-a valorificat cunoştinţele în materie de programare IT şi publicitate. „În Egipt am realizat primul site de vânzare de muzică arabă“, spune deţinutul. Regizorul de detenţie a fost în viaţa civilă şi critic de film, în Tanzania.

„Nici nu ştiu exact numărul filmelor care mi-au trecut prin mână. Printre altele a fost şi celebra peliculă «Codul lui Davinci». Eu l-am catalogat ca un film de consum, dar acest lucru nu înseamnă că nu merită văzut la cinematograf“, spune cel care a făcut critica celebrei pelicule.

De patru ani după gratii

Viaţa tânărului s-a schimbat radical în 2008. La aterizarea pe aeroportul din Bucureşti a fost arestat şi acuzat pentru delapidare cu suma de 5.900 de lei.  „Am fost acuzat de delapidare în 1998, dar eu am fost plecat din ţară şi am fost judecat în lipsă. Nu am ştiut de proces. M-am trezit încătuşat, condamnat şi aşa am ajuns aici. Orice încercare de redeschidere a procesului a fost zadarnică“, a încheiat Mihai Gireadă care ar urma să fie eliberat condiţionat peste un an şi opt luni.

În afara studioului, citeşte orice carte care-i cade în mână, vorbeşte cu tovarăşii de detenţie despre viaţa lor, preocupările din viaţa civilă, poveştile de dragoste care le mai îndulcesc zilele petrecute după gratii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite