Angajaţi de la Artefero Aiud concediaţi pentru că au înfiinţat un sindicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii unei firme din Aiud sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă care li se impun. După zece ani de tăcere o parte dintre aceştia au înfiinţat un sindicat, motiv pentru care susţin că au fost concediaţi.

32 de angajaţi ai Artefero din Aiud, firmă care se ocupă de confecţionarea articolelor decorative din fier forjat au declarat război patronatului după ce au fost daţi afară. În ianuarie 2010, 39 de angajaţi din 97 câţi are firma, au decis să se alăture sindicatului înfiinţat de trei colegi.

„În zece ani de zile am îndurat destule. Lucram pe nişte salarii de 600-900 lei cu tot cu sporuri de vechime sau toxicitate, în condiţii foarte grele. Lucram pe utilaje vechi de 50 ani care ne epuizau fizic şi psihic. Nicio normă din domeniul producţiei nu a fost negociată. Nu conta că nu puteam face faţă. Ne-au tăiat şi pauza de masă şi nu ne asigurau nici măcar apa“, a spus Marius Calo, fost angajat al firmei italiene.

Sindicat ca să îşi apere drepturile

Marius Calo împreună cu Horaţiu Paraipan şi Gheorghe Bogin au decis înfiinţarea sindicatului care să le apere drepturile. Scandalul în firma a izbucnit încă de la prima intenţie a angajaţilor. „Am fost ameninţaţi de conducere că dacă facem acest sindicat vom fi daţi afară. Nu au stat deloc pe gânduri. Ne-am ameninţat cu concedierea colectivă şi exact asta au făcut“, a afirmat Horaţiu Paraipan.

„Au disponibilizat foarte mult din personalul productiv în condiţiile în care era firesc să de afară pe criterii de competitivitate, de unic întreţinător al familiei şi de alte criterii. Inclusiv pensionari lucrează acolo care ar trebui să plece primii“, a spus Marius Calo.

Cu toate că sindicaliştii şi-au exprimat dorinţa de a merge în instanţă pentru toate nedreptăţile care ei consideră că li s-au făcut, conducerea firmei neagă toate acuzele. „Stăm foarte prost la capitolul comenzi. Am apelat un timp la şomajul tehnic după care am văzut că nu ne mai putem redresa şi nu am mai avut de ales. Am disponibilizat 30 de persoane pentru aceste motive, nu pentru că erau în sindicat. Nici nu aveam cunoştinţă de el la acea vreme“, a spus Sorin Voina, adminstratorul firmei Arteffero.

10 ani nu au sesizat autorităţile

Timp de 10 ani niciunul dintre angajaţi nu a sesizat autorităţile. „Am crezut că vor deveni mai înţelegători şi am îndurat cât am putut. Nu ne-am bazat pe ITM ne-am bazat pe faptul că vor face ceva şi se vor îndrepta lucrurile“, au spus sindicaliştii. Inspectorii ITM Alba au desfăşurat controale la firmă, însă fără a descoperi nereguli.

„Săptămâna trecută am făcut ultima verificare şi nu am constat nimic. La niciun control de anul trecut şi anul aceste nu am descoperit deficienţe majore“, a spus Dorel Fiţ, inspectorul şef al ITM Alba. Acesta susţine că la ITM nu s-a înregistrat până acum nicio sesizare din partea angajaţilor. „Dacă vor depune sesizare acum vom merge şi vom pune faţă în faţă sindicatul şi patronatul“, a afirmat Dorel Fiţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite