Industria de mobilă din Alba în faliment. Motivele: criza, datoriile şi managementul prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricile de mobilă şi-au închis porţile
Fabricile de mobilă şi-au închis porţile

Industria mobilei din judeţul Alba nu a rezistat în perioada crizei. Cele mai mari societăţi din domeniu sunt în procedură de insolvenţă. Montana SA Câmpeni şi Stratusmob SA Blaj nu mai fabrică mobilă din anul 2009, când s-au demarat procesele de reorganizare judiciară în instanţa de judecată.

La Stratusmob şi Montana lucrau în 2008 peste 1.000 de angajaţi. Astăzi mai sunt doar aproximativ 300 la Stratusmob, în fabrica de producţie a placajului. Montana a fost închisă în totalitate, la fel ca şi secţia de mobilă din Blaj.

Ambele societăţi au ca acţionar semnificativ firma RH Property Bussines Group SRL Bucureşti, care deţine 31% din capitalul social de la Montana, respectiv 29% de la Stratusmob. La societatea din Câmpeni restul acţionarilor sunt Bellrive Holdings Limited (29%), SIF Banat Crişana şi persoane fizice prin programul de privatizare în masă. Firma din Blaj mai are printre acţionari Bolero Spring SRL Bucureşti şi acţionari persoane fizice.

Montana Câmpeni, aproape de falimentul oficial


Procedurile de insolvenţă sunt gestionate de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara. „Principalii creditori ai celor două societăţi sunt instituţiile bancare. Cauzele intrării în insolvență au fost criza economică din 2008 care a generat reducerea comenzilor, datorii mari acumulate către bugetul de stat și instituțiile bancare, managementul defectuos, tehnologia depășită, ceea ce a generat costuri de producție mari devenind necompetitivi şi disponibilităţile băneștii reduse“, a spus Emil Gros, reprezentantul firmei Expert Insolvenţa. În ultimii doi ani Montana şi Stratusmob au evoluat diferit în privinţa respectării planului de reorganizare. La societatea din Câmpeni, planul prevedea atât vânzarea unor active ale societății cât și închirierea capacității de producție.

Datorită faptului că societatea nu a reușit să vândă activele excedentare și să facă plăți creditorilor conform planului asumat, creditorii au decis intrarea în faliment a societății. „Preconizăm că în luna septembrie, judecătorul-sindic să dispună intrarea societății în faliment. Pasul următor va fi scoaterea la vânzare a activelor societății. În principiu, dorim să scoatem fabrica la vânzare, în bloc, ca un ansamblu funcțional, pentru a se putea relua activitatea de producție și a se păstra obiectul de activitate de către viitorul proprietar“, a completat Emil Gros. Datoriile Montana SA se ridică la 9,3 milioane de lei (2,2 milioane euro).

Plan de reorganizare respectat la Stratusmob

În privinţa Stratusmob SA, planul de reorganizare prevede continuarea activității de producție și valorificarea pe ansamble funcționale a activelor societății (fabrică de placaj, fabrică de mobilă și activele excedentare). În momentul de față, la Blaj, se mai produce doar placaj, fabrica de mobilă fiind închisă întrucât funcționa în pierdere. Planul de reorganizare a prevăzut măsuri drastice, implicarea administratorului judiciar fiind semnificativă. „Am reușit să obținem aceleași încasări prin reducerea la jumătate a costurilor.

Astfel, dacă la deschiderea procedurii la Stratusmob munceau aproximativ 730 de angajați în momentul de față mai sunt cam 300. Administratorul judiciar, cât și conducerea societății a prevăzut prin planul de reorganizare vânzarea societății pe active funcționale tocmai în ideea de a se păstra locurile de muncă și obiectul de activitate al actualei societăți“, a precizat Emil Gros. Datoriile sunt în valoare de 30,6 milioane de lei (7 milioane de euro).

Lichidare de succes la Grande Arredo Sebeş

Şi societatea Grande Arredo SRL Sebeş, cu acţionari din Italia, a ajuns în insolvenţă cu datorii de 3,3 milioane de lei (770.000 de euro). Şi-a încetat activitatea în mai 2010 fiind efectiv părăsită de foști patroni, iar cei aproximativ 60 de angajați disponibilizați. „În luna iunie 2010 s-a deschis procedura insolvenței, iar în luna septembrie 2010 s-a hotărât intrarea societății în procedură de faliment. Am reușit ca într-un termen foarte scurt să vindem activele acestei societăți la valoarea de 1 milion de euro plus TVA. Prețul a fost integral încasat, cu acești bani fiind achitate integral datoriile societății către bănci și mare parte din datoriile către stat“, a mai precizat reprezentantul societăţii Expert Insolvenţa. Cumpărătorul fabricii din Sebeş este tot o societate cu patron italian, producătorul de încălţăminte Rekord SRL Alba Iulia.

În paralel cu scăderea drastică a industriei de mobilă, în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult ramura prelucrării primare a lemnului. Compania Holtzindustrie Schweighofer Sebeş este cea mai profitabilă firmă din Alba potrivit bilanţului contabil pe anul 2010. Societatea este şi în primele 10 firme din ţară în ceea ce priveşte valoarea profitului obţinut anul trecut. Compania cu proprietari din Austria şi cu sediul în municipiul Sebeş a avut în 2010 un profit brut de 68 de milioane de euro, mai mare cu 180 la sută faţă de 2009, când s-a situat la valoarea de aproximativ 24 milioane de euro. Societatea are 1.200 de angajaţi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite