Inconştienţă: La 112 Alba se reclamă probleme cu ţevile de apă sau se recită poezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de apeluri nejustificate, jigniri adresate operatorilor şi blocarea inutilă a liniei telefonice. Cu asemenea situaţii se confruntă operatorii Serviciului de Urgenţă 112 din judeţul Alba. Aproape 75% dintre apeluri sunt farse.

În Alba doar 25% din apelurile către serviciul de urgenţă 112 sunt cazuri reale, iar restul reprezintă apeluri false. Multe alarme vin şi de la oameni care sună din greşeală sau care reclamă probleme inexistente.

„La numărul unic de urgenţă 112 au fost recepţionate de la începutul anului  213.294 de apeluri, dintre care aproape 75 la sută nu au fost urgenţe. Sistemul este apelat pentru diverse informaţii utile. Unii formează din greşeală numărul, iar uneori apelantul nu vorbeşte“, a precizat  Cătălin Cioara, coordonator 112 Alba.

Dispeceratul de Urgenţă 112 din Alba înregistrează  zilnic, în medie 800 de apeluri. „Trei sferturi din acestea sunt farse sau apeluri nejustificate. Sunt adulţi care efectiv sufocă activitatea dispeceratului sau copii care se joacă. Noi chiar am demarat o campanie de informare a elevilor în şcolile din Alba“, a mai spus Cătălin Cioara, coordonator 112 Alba.

Oamenii care au făcut o pasiune din a vorbi cu operatorii 112 reclamă absolut orice, de la accidente, urgenţe medicale sau furturi până la informaţii CFR sau probleme cu ţevile de apă sau gaze. „Cei care apelează abuziv serviciul adresează injurii sau repetă apelul. Unii cer informaţii CFR, numere de telefon. Avem însă şi persoane care ne recită destul de des câteva versuri, ne cântă, dar primim şi mulţumiri“, a explicat unul dintre operatorii Serviciului 112 Alba.

„Este oribil, foarte urât, numai un dement poate să facă aşa ceva, nu se gândeşte că cineva chiar are o urgenţă medicală sau de altă natură“, este de părere Lucian Orban, de 62 de ani, pensionar din Alba Iulia.

60 de deplasări zilnic

De la începutul anului, doar poliţiştii au fost chemaşi  la peste 16.400 de solicitări.

„Sunt în medie 60 de deplasări în fiecare zi în urma apelului la 112, mai multe în perioada de vară.  Persoana care alarmează în fals o instituţie publică poate fi amendată cu suma cuprinsă între 500- 1000 de lei, dacă aceasta alarmare nu este clasată ca şi infracţiune la legea terorismului“, a explicat inspectorul de poliţie Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba.

Amatorii de farse la 112 trebuie să ştie că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale  dispune de tehninca necesară pentru ca pe perioada conversaţiei apelantul să poată fi localizat. Totodată, pe displayul operatorului apare numele, prenumele, adresa şi numărul abonatului care apelează.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite