Alba Iulia: Începe reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă blocuri din Alba Iulia vor beneficia de fonduri financiare alocate în cadrul programului naţional de creştere a performanţei energetice. Numărul total al apartamentelor care au fost incluse în program şi vor primi bani de la buget este de 358.

Patru dintre clădirile pentru care s-a întocmit documentaţia tehnică au 10 etaje, trei dintre ele fiind situate pe B-dul Transilvaniei (Bl. 14 scara A şi B, Bl. 20 scara A şi B, Bl. 22, scara A şi B) iar unul pe B-dul Revoluţiei (Bl. 1AB scara A). Celelalte cinci clădiri au câte patru etaje şi sunt amplasate în zona Detunata – Tulnicului (Bl. C1 scara C, D5 scara A, C2 scara A, B2 scara C, B5 scara A). Valoarea totală a investiţiei se ridică la 4,5 milioane lei, adică ceva mai mult de 1 milion de euro. Potrivit legislaţiei adoptate de Guvern, 50% din valoarea lucrărilor va fi suportată de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local, în timp ce restul de 20% vor trebui să fie plătiţi de asociaţiile de locatari.

Costuri mari pentru locatari

În cazul blocurilor cu patru etaje, costul pentru reabilitarea unei scări care trebuie să fie suportat de asociaţia de locatari este cuprins între 30.000 lei şi 40.000 lei. La clădirile cu 10 etaje, suma necesară este mult mai mare, respectiv 260.000 lei. “Cei care nu au suma cu care să acopere diferenţa de 20% vor fi ajutaţi de primărie, prin încheierea unor contracte de împrumut. Perioada de timp pe care se va întinde un astfel de contract urmează să o stabilim”, a declarat primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Potrivit acestuia lucrările vor demara cel mai probabil în toamna acestui an şi se vor întinde pe durata a 18 luni. În Alba Iulia au fost izolate termic câteva sute de apartamente până acum. Reprezentanţii Primăriei au precizat că şi acestea ar putea beneficia de ajutorul de la stat, cu condiţia să îndeplinească condiţiile tehnice impuse. De obicei, proprietarii de apartamente care au făcut aceste lucrări nu au inclus în proiect şi casa scării, subsolul, planşeul peste ultimul nivel, rezumându-se doar la propriile locuinţe. Programul guvernamental prevede că izolarea termică trebuie aplicată tuturor componentelor unei clădiri.

Informare pentru asociaţiile de proprietari

Extinderea programului şi la alte apartamente din Alba Iulia este discutată astăzi în cadrul unui seminar organizat de Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA), împreună cu Primăria Alba Iulia. La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor de locatari din Alba Iulia. „Modificările aduse programului vizează un sprijin sporit pentru aplicanţi şi simplificarea procedurilor de derulare, toate aceste aspecte ducâd în final la un număr mult mai mare de blocuri reabilitate în oraşul nostru”, a declarat directorul ALEA, Florin Andronescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite