Incendiu devastator: 50 de hectare de pădure şi vegetaţie ard la câţiva kilometri de Alba Iulia UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaşamentul de pompieri Alba Iulia şi Garda de intervenţie Sebeş, în cooperare cu Ocolul Silvic Valea Ampoiului şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Meteş şi Vinţu de Jos intervin din cursul nopţii cu un efectiv de 56 de persoane pentru stingerea unui incendiu de pădure de conifere şi vegetaţie uscată ce a afectat aproximativ 50 hectare.

UPDATE: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă, la prima oră în această dimineaţă, la solicitarea prefectului judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, care a dorit, înainte de deplasarea în teren programată pentru ora 12.00, să afle ultimele informaţii despre stadiul intervenţiilor la incendiul care a izbucnit în zona comunelor Vinţu de Jos şi Meteş.

Circa 50 de ha, din care 30 ha de păşuni şi fâneţe şi 20 ha de fond forestier, au fost afectate de incendiul, pentru a cărui localizare şi intervenţie, autorităţile au intervenit inclusiv noaptea trecută cu 56 de persoane, cărora, din această dimineaţă, li s-au alăturat alte 114. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia, Jandarmeria, Direcţia Silvică Alba, voluntarii de la Salvamont şi SVSU Vinţu de Jos şi Meteş lucrează şi la această oră pe 3 sectoare, Poiana Ampoiului, Laz şi Inuri, în aşa fel încât intervenţiile să fie eficiente. Prefectul judeţului Alba a contactat primarii din localităţile Vinţu de Jos şi Meteş, pentru mobilizare în sensul sprijinirii intervenţiei, în aşa fel încât incendiul să fie stins cât mai repede.

„Am convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că am dorit să ştiu cu precizie care este situaţia incendiului din zona comunelor Vinţu de Jos şi Meteş. Ştiu că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă îşi face treaba foarte bine, mai sunt şi celelalte autorităţi implicate, dar, orice ajutor în plus, din partea oamenilor din zonă, e binevenit. Am luat legătura şi cu ministrul secretar de stat, Cătălin Chiper, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, care m-a asigurat că, din punctul de vedere al carburantului, ISU Alba nu va avea niciun fel de problemă. Această solicitare pe care am adresat-o domnului Chiper era necesară, în condiţiile în care în ultima vreme mijloacele de transport au fost mai mereu pe teren, fie pentru a transporta apă potabilă în localităţile care au avut probleme din acest punct de vedere, fie pentru intervenţia în caz de incendii” a declarat prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru.

Focul a mistuit 30 hectare de păşuni şi fâneţe şi 20 de hectare fond forestier (coronament, doborâturi şi litieră). Intervenţia este dificilă din cauza zonei extrem de accidentate, cu frecvente dislocări de bolovani şi grohotiş şi prăbuşiri de arbori. Focul a izbucinit pe raza comunelor Vinţu de Jos şi Meteş.

În cursul zilei de marţi, pentru stingerea incendiului, au fost suplimentate forţele de intervenţie, cu un total de 114 persoane:
- ISU Alba - 64 pompieri cu 2 autocamioane de intervenţie, 2 autospeciale de stins incendii, 3 autospeciale de primă intervenţie şi comandă;
- IJJ Alba - 10 jandarmi cu o autospecială;
- IPJ Alba - 7 poliţişti cu 2 autoturisme;
- Salvamont Alba - 4 salvamontişti cu 1 masină de teren si 3 ATV;
- SVSU Vinţu de Jos şi Metes - 17 voluntari;
- Direcţia Silvică Alba - 12 lucrători silvici;

Acţiunea de intervenţie este condusă de Col. Dorel Sofica, inspectorul şef al ISU Alba cu sprijinul grupei operative a inspectoratului. Consiliul Judeţean Alba a asigurat deplasarea forţelor de intervenţie cu 2 microbuze şi un autoturism de teren. Incendiul se manifestă în mai multe focare, este în curs de localizare şi stingere.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire. Fumul rezultat de la incendiu este vizibil şi din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite