Cresc vânzările de arme letale după eliminarea accizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul albaiulienilor care cer permise de arme letale sau neletale creşte de la o zi la alta. cele mai căutate în ultima perioadă sunt armele letale al căror preţuri în urma eliminării accizelor au scăzut la jumătate.

Fie că este vorba de autoapărare, fie că este vorba de pasiunea de a vâna, albaiulienii par să dezvolte o adevărată modă în deţinerea de arme şi muniţii. Pe an ce trece numărul celor care solicită un permis de port armă şi trec „testele“ de deţinere legală a acestora creşte. În 2009 numărul persoanelor care au intrat legal în posesia unor arme a crescut comparativ cu 2008 cu 12 procente la cele letale şi 20 de procente la cele neletale. „Pistoalele şi puştile cu aer comprimat sunt cele mai căutate de albaiulieni. Acestea sunt urmate de armele cu bile de cauciuc“, a declarat subinspectorul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Isabela Kápolnai.

Din datele poliţiştilor cei mai mulţi dintre deţinătorii de arme invocă motive de autoapărare. „Cei mai mulţi dintre clienţii care ne trec pragul magazinelor vin cu documentaţia completă şi cer arme pentru autoapărare din regimul celor neletale, în general, şi anume pistoale cu gaz şi bile de cauciuc“, a spus Alin Despa, vânzător la un magazin de arme şi muniţie din centrul municipiului Alba Iulia.

Cresc vânzările la arme 

Numărul posesorilor de arme în judeţul Alba este de 2.465. „Unii deţin mai mult de o singură armă. Motiv pentru care statisticile arată că acestea deţin peste 3500 de arme letale cu glonţ şi 1.395 de arme neletale (arme de tir cu aer comprimat, pistol cu bile de cauciuc sau cu gaze)“, a explicat Isabela Kápolnai. Dacă în cazul posesorilor de arme neletale numărul acestora este foarte mic vânzătorii se aşteaptă ca cererea de arme letale să crească chiar mai mult.

Vânzările din 2010 la arme letale cresc odată cu eliminarea accizelor, iar vânzătorii se aşteaptă la o adevărată explozie de cereri. „În nici o săptămână avem comandă de patru arme. Preţurile armelor letale s-au înjumătăţit practic odată cu eliminarea accizelor, motiv pentru care ne aşteptăm ca anul acesta să crească cecerile la acest regim de arme“, a explicat Alin Despa.

Puşti de la 1.200 lei

Persoanele care deţin arme neletale au obligaţia să le folosească numai în locuri special amenajate, sau în poligoane de tragere. Persoana care solicită permis de porta armă trebuie de asemenea să îndeplinească o serie de condiţii, inclusiv să fi absolvit un curs de instruire teoretică şi practică şi să nu fi săvârşit vreo contravenţie. Preţul unei arme letale începe de la 1.200 lei şi poate ajunge la câteva mii de euro, iar la pistoalele cu gaz au costuri începând de la 700 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite