Impozite mai mici pentru societăţile comerciale din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali din Alba Iulia au fost de acord cu majorare taxelor şi impozitelor
Consilierii locali din Alba Iulia au fost de acord cu majorare taxelor şi impozitelor

Începutul anului 2010 aduce impozite şi taxe mai mari pentru persoanele fizice care deţin în proprietate terenuri şi clădiri. În toate localităţile din judeţul Alba, sumele care vor fi plătite de contribuabili vor fi mai mari în acest an.

La Alba Iulia, odată cu majorarea sumelor ce vor fi plătite de persoanele fizice, consilierii locali au aprobat scăderea impozitelor pentru persoanele juridice. „Reprezentanţii mai multor societăţi au solicitat diminuarea taxelor din cauza crizei economice care şi-a lăsat amprenta negativ asupra activităţii lor“, a spus Anuţa Şinar, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din Primăria Alba Iulia.

Persoanele juridice vor plăti impozite mai mici cu cinci la sută faţă de anul 2009. Prin această diminuare, bugetul municipiului Alba Iulia va pierde aproximativ 4,5 milioane de lei. În 2010, valoarea de impozitare pentru clădirile din Alba Iulia făcute din materiale rezistente şi racordate la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică a fost majorată de la 669 lei/mp, la 806 lei/mp. De asemenea, valoarea de impozitare a clădirilor care nu sunt racordate utilităţi va creşte de la 397 lei/mp la 478 lei/mp. Suma ce trebui plătită se calculează prin aplicarea procentului de 0,1 la sută din valoarea de impozitare totală a imobilului.

Taxe noi la Aiud

Şi la Aiud taxele şi impozitele pe terenuri şi clădiri vor creşte cu 20 la sută. Primăria din Aiud încearcă să scoată bani mai mulţi şi din chiriile la spaţii şi terenuri din taxele de închiriere a meselor din Piaţa Agroalimentară. „Am propus creşterea taxelor pentru autorizarea taximetrelor sau cele pentru utilizarea staţiilor mijloacelor de transport în comun“, a afirmat Horaţiu Josan, primarul din Aiud. Printre noile taxe aprobate pentru anul 2010, cu valoare între 20 şi 50 lei, se numără taxa pentru eliberarea unor adeverinţe, cum sunt cele pentru vechime în muncă, plata impozitului pe anii anteriori sau pentru anularea autorizaţiilor AF şi PF.

Impozit neschimbat la Cugir

În oraşul Cugir, administraţia locală a refuzat să majoreze impozitele pentru clădiri cu cota stabilită de Guvern. „Pentru anul 2009, s-a aprobat în 2008 o majorare cu 20 la sută iar o nouă creştere n-ar face decât să împovăreze şi mai mult o populaţie şi aşa marcată de probleme financiare“, a spus primarul oraşului Adrian Teban. Un apartament cu două camere situat în zona A, va fi impozitat cu 104 lei; în zona B - 81 lei; iar o casă din zona A - 500 lei; în zona B - 350 lei, iar în zona C - 110 lei. Cota de impozitare pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport a fost majorată cu 10 la sută.
Taxele şi impozitele locale pot fi plătite din data de 11 ianuarie. Achitarea integrală a banilor până în data de 31 martie 2009 determină o reducere de 10 la sută.


Impozite pentru maşini în Alba Iulia: Capacitate cilindrică de maximum 1.600 cm cubi - 8 lei pentru fiecare 200 cm cubi; între 1.601 şi 2.000 cm cubi - 18 lei/200 cm cubi; între 2.001 şi 2.600 cm cubi - 36 de lei/200 cm cubi; între 2.601 la 3.000 de cm cubi - 72 de lei/200 cm cubi; peste 3001 cm cubi - 145 lei/200 cm cubi.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite