Îmbrânceli şi huiduieli la Roşia Montană. Ce a făcut şi ce a spus Traian Băsescu FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele nu a scăpat uşor, luni, din Roşia Montană. Prezenţa celor două tabere, pro şi contra proiectului, a dat de furcă jandarmilor şi SPP-iştilor. La un moment dat, preşedintele a fost prins într-o busculadă provocată de cele două tabere şi care i-a luat prin surprindere pe jandarmi.

La intrarea în sediul Primăriei a nimerit în mijlocul scandărilor pro (ale angajaţilor de la RMGC) şi a huiduielilor, lansate de câţiva reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale care se opun investiţiei. Intervenţia jandarmilor şi a sepepiştilor a făcut ca situaţia să nu degenereze. Scena s-a repetat în momentul în care opozanţii au ieşit de la discuţiile cu preşedintele şi au afişat semnul victoriei. Susţinătorii au încercat să rupă cordonul jandarmilor şi să ajungă la aceştia. Au fost opriţi în ultimul moment. Pe timpul discuţiilor din stradă s-a scandat: “Vrem minerit, Vrem să muncim sau Hoţii, Trădătorii”.

image

Click pe poze pentru galerie foto

La plecare, Băsescu a fost condus pe o ieşire laterală astfel încât nu a mai nimerit în mjlocul mulţimii. Anterior, preşedintele a primit informaţii de spre proiect, în cariera Cetate, de la directorul general RMGC, Dragoş Tănase, iar după momentul de la primărie a fost condus la o gură de mină pentru a vedea apa poluată, dar şi la confluenţa Abrudelului cu râul Arieş, unde, de asemenea, se poate vedea poluarea provocată de exploatarea de la Roşia Montană.

Declaraţii Traian Băsescu:
"Nu susţin de ieri de azi proiectul. Am fost aici şi în campania electorală. Vă sugerez să prezentaţi proiectul pe televiziunile naţionale. Populaţia nu e vinovată că e reticientă, pentru că nu e informată. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare.

image

Omul politic este dator să ia decizia corectă. Este datoria ONG-urilor să protesteze, să fie câinele de pază şi foarte bine că fac acest lucru. Este revoltător să vezi că oameni politici care trebuie să ia decizii le amână până e prea târziu. Este obligatoriu de renegociat contractul cu statul, dar nu este problema mea. Statul are şi alte soluţii, redevenţa e în lege nu e în contract.

Cei care nu vor să plece, pot să existe sau nu. Construcţia de autostrăzi a stat blocată şapte ani pentru că nu era soluţie legislativă pentru achiziţia terenurilor. S-a dat lege prin care se expropriază terenurile. Unde e problema? S-au găsit soluţii de păstrare a galeriilor romane. Nu pot să dau Guvernului un termen, dar spun că trebuie luată cât mai rapid o decizie, una corectă în interesul României. Orice ţară acre are resurse trebuie să le folosească"

Zeno Cornea, preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană:

„Sper ca domnul preşedinte va analiza cu foartă multă responsabilitate situaţia de la Roşia Montană. Oricum noi nu vom pleca de aici. Am spus, dacă vreţi ne puşcaţi. Nu este un proiect de interes public ca să putem fi expropriaţi. Sperăm că se va lua hotărârea care trebuie. Sunt ferm convins că acest proiect nu se va realiza, pentru că este o aberaţie. În nicio ţară civilizată nu poţi să accepţi aşa ceva. De ce nu îşi fac proiectul cu compania lor în Canada. De ce la Roşia? Suntem noi mai proşti decât ceilalţi? Dacă preşedintele este de acord cu proiectul, atunci să îl facă la Cotroceni. Să facă un iaz de decantare în Bucureşti.”

Dragoş Tănase, director general RMGC:
„Sperăm undeva la anul să primim autorizaţia de construcţie, după care o să avem cam doi ani - doi ani şi jumătate de construcţie a minei, deci, undeva, în 2014-2015 o să putem să vă invităm pe toţi să asistaţi la turnarea primului lingou de aur în Roşia

Compania este deschisă să participe la orice discuţie. Noi avem un argument foarte puternic - faptul că noi deja, în structura actuală a contractului, generăm suficiente beneficii economice pentru statul român, mai mari decât media mondială. Vom participa la orice discuţie, vom explica acest lucru şi, evident, vom sta la aceeaşi masă, vom ajunge la un dialog.”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite