INTERCEPTĂRI Limbajul codificat al falsificatorilor: „geam mic“ - bacul, „geam mare“ - licenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii grupării falsificatorilor de acte de studii şi cărţi de muncă, care au acţionat timp de mai bine de cinci ani în judeţul Alba, foloseau un limbaj codificat cu clienţii şi intermediarii. Astfel, diploma de bacalaureat era denumită „geam mic“, iar pentru diploma de licenţă se folosea „geam mare“.

Printre zecile de beneficiari de acte de studiu false este şi Petru Trif (31 de ani) din comuna Horea. Acesta a şi intermediat, ulterior, falsificarea de astfel de documente şi pentru alte persoane din zona Munţilor Apuseni. Petru Trif şi-a cumpărat o diplomă de bacalaureat la Grupul Şcolar Economic Viilor din Bucureşti, specializarea Contabil, Planificator, Statistician, în sesiunea 2000, împreună cu foaia matricolă şi o diplomă de licenţă potrivit căruia acesta a urmat cursurile la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi o foaie matricolă anexă la această diplomă.

Documentele au fost falsificate de Marcela Alexandrina Pop, la solicitarea inculpatului Constantin Toma, liderul reţelei de falsificatori. „Fiind audiat, învinuitul Trif Petru a arătat că a avut anumite discuţii cu inc. Toma Constantin în vederea obţinerii unei diplome de bacalaureat şi a intermediat obţinerea de către alte persoane, de la inc. Toma Constantin a unor acte de studiu. Este de menţionat că pe fişa cu datele personale aflată în baza de date a M.A.I. învinuitul Trif Petru figurează cu studii superioare de lungă durată, ceea ce denotă faptul că, cu ocazia eliberării ultimei cărţi de identitate la data de 05.01.2011, învinuitul Trif Petru a declarat organelor de poliţie că avea studii superioare“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

100 de convorbiri telefonice interceptate


Relaţiile apropiate dintre Toma Constantin şi Trif Petru reies şi din analiza convorbirilor telefonice purtate de cei doi. Au fost interceptate aproape 100 de discuţii la telefon.

„Din convorbirile telefonice interceptate în cauză reiese că învinuitul Trif Petru i-a solicitat inculpatului Toma Constantin falsificarea unor acte de studii atât pentru sine cât şi pentru alte persoane. Din discuţiile care au avut loc între cei doi, rezultă clar faptul că învinuitul Trif Petru a intermediat relaţia infracţională între alte persoane doritoare de acte de studii şi inculpatul Toma Constantin, cei  doi având un limbaj codificat atunci când se refereau la actele de studiu ce trebuiau falsificate, pentru acestea folosind denumirea de «geamuri», şi anume «geam mic» pentru diplomă de bacalaureat şi «geam mare» pentru diplomă de studii superioare“, se mai susţine în rechizitoriu.

Convorbire telefonică din 14.05. 2011 între Petru Trif şi Constantin Toma:

„... Toma Constantin: Hă?
Trif Petru: Eram stresat, mă, că-i grabă! Mai este un geam la bucătărie, la baie, de-acela mic şi îi grav că-i ăla mare de la..., îi grabă! De la, de-ăla mare de la dormitor!
Toma Constantin: Ie?
Trif Petru: Da, mă.
Toma Constantin: Care, a ta?
Trif Petru: Nu mă, ăla..., mă, la...vecinu’. Îi la dormitor, îi schimbă geamu’ ăla mare-mare.

Toma Constantin: Ă, du-te-n (n.l.: neinteligibil)! Mâne ne putem întâlni?
Trif Petru: Da, mă tati, mă!
Toma Constantin: No hai, că mâine ne...viu la (n.l. conversaţia este bruiată şi neinteligibilă) şi-atuncea ne-ntâlnim că am..., am...rezolvat io cu geamurile alealalte două.
Trif Petru: Bă! Unde la CLUJ, bă? Da’ nu la CÎMPENI, că io lucru, mă! Şi io-s la ARAD, bă, în puii mei, mă!
Toma Constantin:  Da’ ăla..., ăla cu geamu’ ăla mare şi-o luat toate dimensiunile, tot?
Trif Petru: Nu mă, păi acuma să vină ăla mic şi atunci, pe când... îi ăla mic şi aşa treaba, mi-o zis că-i urgentă treaba, că aşa se iveşte gaura unde trebe să intre el.
Toma Constantin: No bine. Hai!
Trif Petru: No... Şi îl schimbă...un geam, unu de-ăla la baie.
Toma Constantin: Hai, că ve..
Trif Petru: Un termopan de-ăla mic. …”.


Convorbiri telefonice din 19.05.2011

“… Toma Constantin: Da’ mă, Petrişor!
Trif Petru: Zî-i frătiuc!
Toma Constantin:
Cu ăsta n-ai vorbit care ai zis că-i trăbă neaparat aia mare?
Trif Petru: Ă…i-am spus, i-am spus că-i gata aia şi aşa face mă, nu poţi merge, i-am spus că nu pot merge.
Toma Constantin: Mă, fii atent aci’ cum facem: las’ că ne auzâm noi mai desar…în maxim două ore te sun io înapoi şi-ţi spun exact cum să-i spui omului, dimineaţă le ai la tine. Spui: uite mă, le vezi!?Am rezolvat problema, aici îi treaba. La ălalalt îi faci copie după asta, dă că omu’ pleacă la Bucureşti să ţi-o facă şi pe aia mare.
Trif Petru: Io dacă, io dacă el vede ăsta mic…
Toma Constantin: Da.
Trif Petru: …îi place de el şi el îmi achită mie ce aşa, ce tribă…”.

„Toma Constantin: Uite acuma m-am...am sunat la gară şi m-am interesat exact. Este acuma în sara asta unu la 23:44 şi ajunge la ora 5 dimineaţă în Aradu Nou.  În gară. Tu ştii unde-i Aradu Nou?
Trif Petru: Păi, nu ştiu, da’ aflu, în puii mei!…
Toma Constantin: Da. Păi, nu ţi-am spus să te duci până-acolo? „Du-mă, mă, până-n Aradu Nou în gară”! P…. mea, că nu-ţi ia mai mult de 200 de mii!
Trif Petru: Ş-apăi pe cine-o trimiţi?

Toma Constantin: Pă’ trimit pe naşu’.
Trif Petru: Da.
Toma Constantin: Io.. Te sun io, că-i dau plicu’, zic „Naşule, dă-mi număru’ de telefon! Cum te cheamă? VAS... C-am (n.l.: neinteligibil), da? Dă-mi număru’ de telefon. Vezi că vine un băiat aşa-aşa, trimite-mi de la... Cluj-Napoca într-un plic.” Scriu pe el „Documente personale”. M-ai înţeles?
Trif Petru: No... Nu-i problemă, da’ îi.....

Toma Constantin: Da’ îl dau la naşu. „Băi, naşule, matale mergi până-n gara la Aradu Nou? - Da.- Cum vă numiţi? -Aşa.- Am şi io o rugăminte. Trimit şi io plicu’ ăsta pân’ la Arad, vine-un băiat după el. Cum vă numiţi? –Aşa.- Dă-mi şi mie număru’ de telefon a lu’  matale, să te sune băiatu’ când ajungi.” Ai înţeles? Şi dup-aia omu’ îmi spune „Bă, nea...omule, zi la băiatu’ care vine să mai aştepte, să mă sune cu...la ora de.” Că el îmi spune „Sânt la vagonu’ 14. Mă găseşti la vagonu’ 14.” Şi el coboară jos cu plicu-n mână, îl vezi tu. Io-ţi spun şi ce plic îi. M-ai înţeles?
Toma Constantin: (n.l.: neintelgibil) Şi mâne dimineaţă când eşti la lucru „Poftim, mă! Ţi-a venit marfa! Uite, asta-i, ia marfa! Dă-mi banu’!
Trif Petru: Bun, tati.
Toma Constantin: Ş-apăi dacă e, vii tu sâmbătă sau când viu eu săptămâna viitoare, mi le-aduci pe alea mari…”.

Discuţie telefonică din 27.05.2011

„… Toma Constantin: Şi io, te sun pe tine.. „Vezi, mă că  le-am dat drumu... îl chemă nea Vasile sau nea Costică... uite număru lui de telefon... şi ajunge în jur de ora de în Arad”... Mă-nţelegi?” No...  ia stai că... Tu ai vorbit cu ăia, la..... care ai zâs că zâci, la ăia ... cu geamurile alea mari? Le mai trăbă ori nu?
Trif Petru:  Unu-i trăbă la ăsta...
Toma Constantin: Hăă?
Trif Petru: Unu singur la ăsta care-i...
Toma Constantin: La mine
Trif Petru: D-apă videm dup-aia...aialalte...da-i  sigur şi una mică.... ălalt...
Toma Constantin: Îhm, îhm!
Trif Petru: Ăla mic... mic...
Toma Constantin: Ie! Ie!
Trif Petru: No... ar trăbui acum, îi de urgent!
Toma Constantin: Îhm! Îhm! Aia mică? Geamu ăla mic?
Trif Petru: Da!
Toma Constantin: Da, la baie sau la ...la...?
Trif Petru: La baie!
Toma Constantin: No, bine!
Trif Petru: No, asta-i treaba! Şi ăsta mare la ăsta, dup-aia, de dincolo ... o zâs că-i trăbă urgent!...”.

Discuţie telefonică din 12.06.2011

„… Toma Constantin: Tu pleci la Arad în sara asta?
Trif Petru: Da tati, acuma plec, imediat.
Toma Constantin: Ai ceva să-mi laşi?
Trif Petru: Ie am mă, că am două jamuri mici la doi pretini, f…-i în gură!
Toma Constantin: No, împachetează ce ai acolo de lăsat sau dacă nu-mi trimiţi un mesaj cu tăte dimensiunile. Dacă ai ceva să-mi laşi lasă-mi la baru’ ăla cum treci podu’ acolo către către Abrud
Trif Petru: No, te rog frumos că-i urgentă treaba.
Toma Constantin: Domnu’ inginer, dac-am zis că da”.


Potrivit procurorilor, Petru Trif  a intermediat obţinerea de acte de studii şi pentru alte persoane şi anume: Banci Cezar, Han Marius Cornel (naşul său), Mila Valentin, Chira Daniel, Paşca Dorin.

167 inculpaţi trimişi în judecată

Procurorii DIICOT Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a unui număr de  167 inculpaţi,  dintre care şapte în stare de arest preventiv, în dosarul pensiilor ilegale. Dosarul se va judeca pe fond la Tribunalul Alba.

Acuzaţiile procurorilor sunt constituirea unei asocieri infracţionale în vederea săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri ai au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale.

Inculpaţii au realizat acte de studii falsificate (diplome de bacalaureat, de licenţă, de master, certificate de calificare profesională) pentru  67 de persoane, în baza acestor diplome, beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.

Diplomă Trif Ioan
Foaie Matricolă Trif Ioan
image
Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite