INTERCEPTĂRI hazlii în dosarul „pensiilor ilegale“: „Mânce-i trăznetu. Schimbai declaraţia. Pe toţi ne aresta! A trebuit să recunoaştem!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării la momentul arestării preventive
Membrii ai grupării la momentul arestării preventive

Dosarul pensiilor ilegale instrumentat şi trimis în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia cuprinde şi situaţii de familii în care ambii soţi au fost trimişi în judecată. Este cazul familiei Avram din Arieşeni, care ar fi provocat un prejudiciu total de peste 90.000 de lei. Anchetatorii au interceptat convorbiri hazlii ale persoanelor vizate.

Una dintre replicile hazlii aparţine fiului soţilor Avram, după audierile de la Parchet. Avram Ioan Crăciunel îi spune unei persoane la telefon: „Făcu de-asta de arestare, mă! Schimbai declaraţia... pe toţi ne aresta! A trebuit să recunoaştem!“. Aceasta după ce împreună cu părinţii puseseră la cale un plan de inducere în eroare a procurorilor.

Soţii Avram Viorel şi Avram Valeria au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuat. În acelaşi dosar au fost cercetat şii cei doi fii ai acestora Avram Ioan Crăciunel şi Avram Cornel Vasile. Procurorii au decis, în final, aplicarea în cazul acestora a unor amenzi cu carcater administrativ pentru complicitate la înşelăciune.

Cei doi soţi Avram au beneficiat de pensie în baza unor dosare falsificate de către inculpatul Coasian Sabin şi complicii săi. Avram Viorel a primit pensie ilegală din 2002, iar Avram Valeria din 2006.

Recompensă în 50 de scânduri de brad


Prin dosarul fals de pensie de care a beneficiat Avram Viorel, C.J.P.P. Alba a fost prejudiciată cu suma de 53.150 lei. „Învinuitul Avram Viorel a fost audiat atât înainte de luarea măsurilor preventive în prezentul dosar cât şi după. Iniţial acesta a minţit declarând că a lucrat întradevăr în condiţiile speciale menţionate în actele de la dosarul său, a propus şi prezentat pentru audiere martori mincinoşi care să declare că au fost colegii cu el de muncă. Ulterior acesta a revenit asupra declaraţilor arătând modul în care a procedat pentru a benefia de pensie şi anume că a apelat la inc. Coasian Sabin pentru falsificarea documentelor şi la inc. Călin Viorica pentru a se asigura că dosarul va intra în plată“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

„Am lucrat în cadrul Minei Galbena, comuna Arieşeni, jud. Alba, în calitate de muncitor, în perioada 1986-2002, perioadă pentru care am solicitat o pensie pe caz de boală, fiindu-mi acordată o pensie în sumă de 638 lei. Ulterior, pentru a obţine o pensie mărită, prin intermediul învinuitului Coasian Sabin am obţinut trei adeverinţe prin care se stipula faptul că am lucrat în cadrul Companiei Naţionale a Uraniului - Sucursala Măgurele, aspect care este nereal. Am apelat la serviciile înv. Coasian Sabin întrucât îl cunoşteam pe acesta din perioada în care am fost angajat la mina Galbena, fiind colegi.  În urma depunerii celor trei adeverinţe falsificate a fost modificat cuantumul pensiei lunare de la suma de 638 lei la suma de 804 lei lunar. După depunerea dosarului la CJP Alba, m-am bucurat de sprijinul înv. Călin Viorica, angajată a acestei instituţii, care a îndeplinit toate formalităţile necesare obţinerii pensiei menţionate, cu toate că la bază erau acte nereale. Ajutorul l-am primit de la înv. Călin Viorica, după ce în prealabil am oferit acesteia 50 scânduri de brad în lungime de 2 metri, plus forţă de muncă calificată pentru construcţia unei cabane în localitatea Gîrda, jud. Alba”, a declarat inculpatul în timpul cercetărilor.

Au căutat martori mincinoşi

Prin dosarul fals de pensie pe numele Avram Valeria. C.J.P.P. Alba a fost prejudiciată cu suma de 40.108 lei. De dosarul de pensie al învinuitei Avram Valeria s-au ocupat inculpaţii Coasian Sabin şi Călin Viorica, la cererea lui Avram Viorel, soţul învinuitei Avram Valeria.

După ce în declaraţiile iniţiale aceasta a minţit, ulterior a revenit asupra declaraţilor arătând următoarele: “Cel care s-a ocupat de dosarul meu de pensie a fost soţul meu. Eu nu am fost la Casa de pensii pentru a depune dosarul meu de pensionare. Din câte cunosc acesta a fost depus de soţul meu. De la soţul meu cunosc că acesta i-a dat nişte lemne unei doamne Vivi de la Casa de pensii, pentru a-şi face o cabană la Gîrda. Nu cunosc ca soţul meu să o fi ajutată pe Vivi la construcţia cabanei şi altcumva în afară de faptul că i-a dat nişte lemne. De la soţul meu cunosc că adeverinţele false aflate la dosarul meu i-au fost aduse de către inc. Coasian Sabin. Eu am lucrat doar 13 sau 14 ani ca şi femeie de serviciu, apoi bucătar, la o locaţie situată în Galbena Arieşeni”.

Avram Ioan Crăciunel, fiul soţilor Avram, se cunoaştea bine cu inc. Coasian Sabin şi inc. Călin Viorica, purtând cu aceştia mai multe discuţii telefonice: 47 cu Coasian Sabin şi 7 cu Călin Viorica. „Din investigaţiile efectuate în cauză a reieşit că Avram Ioan Crăciunel şi Avram Cornel Vasile (ultimul lucrează ca jandarm) aveau cunoştinţă de dosarele de pensie falsificate ale părinţilor lor, ei purtând discuţii cu falsificatorul precum şi cu funcţionara de la Casa de Pensii Publice Alba implicată în cauză. Pe parcursul derulării cercetărilor în prezentul dosar, Avram Ioan Crăciunel şi Avram Cornel Vasile au luat legătura cu inc. Coasian Sabin pentru a se sfătui cu acesta ce anume să declare părinţii lor, solicitându-i acestuia documente justificative, au căutat martori mincinoşi pe care părinţii lor să-i propună pentru audiere, pentru a proba că părinţii lor au lucrat întradevăr la locurile de muncă, menţionate în actele false de la dosar, scopul lor fiind ca părinţii lor să nu răspundă penal şi să primească în continuare pensie“, se susţine în rechizitoriu.

Convorbiri telefonice din 13.09.201 cu inculpatul Mariş Taian:

Mariş Traian: Ce mai ştii de nou ?
Avram Ioan Crăciunel : Da păi acuma sântem la ALBA, cu pensia ! La Poliţie!
Mariş Traian: Cum ?

Avram Ioan Crăciunel: Păi tră’ să ducă 2 martori care o lucrat ! Păi el !
Mariş Traian: Îhî !
Avram Ioan Crăciunel: O fost la TEOFIL şi ( neinteligibil ) şi-o fost chemat şi DOREL lu’ FILIP, săptămâna trecută, cre’ că !
Mariş Traian: Aha !
Avram Ioan Crăciunel: I teamă !? Ce noutăţi ?! No ! Vezi că nu poţi vorbi prea mult şi prin telefon !
Mariş Traian: Ie da !.”.

“…Avram Ioan Crăciunel: Vezi că şi cu ăsta-i problemă, mă ! O zâs’ că deja-s sistate tăte’ !
Mariş Traian: Cum îs ?
Avram Ioan Crăciunel: Îs sistati !
Mariş Traian: Şi ?
Avram Ioan Crăciunel: Pe tăţi o să vă cheme ! Nu ştiu, ce-mi spusă GHIŢĂ că mă întrebă de (neinteligibil) că o zâs că o fost la ALBA ! Îi spusei : a lu’ IONAŞ, a lu’ COSTEA, a lu’ VIRICA, a lu’..., a lu’ DOREL, cum îl cheamă ?
Mariş Traian: ( neinteligibil )
Avram Ioan Crăciunel: Toţi îs !
Mariş Traian : Şi ?
Avram Ioan Crăciunel: Nu ştie nimeni ! No, pe ăştia i-o chemat !
Mariş Traian: Şi-o trăbuit să ducă martori !
Avram Ioan Crăciunel: (neinteligibil) o fost la TEOFIL, no, că o lucrat şi (neinteligibil) da era bun şi IONAŞ, că IONAŞ,  că IONAŞ o lucrat cu el, ştii?.... şi a lu’ IONAŞ......
Mariş Traian : Îhî !
Avram Ioan Crăciunel: No hai că mă sună DORICA, hai că nu putem vorbi prin telefon ! Ceao.”

“…Avram Ioan Crăciunel: Ie ? No mă, vez’ că vorbim mai codificat ! Sună TEOFIL amu’ că-i ăsta să margă ! Nu mere tato-to  ? Că BLÂNDU vine pe sară ?
A. G. C.: Na şi ?
Avram Ioan Crăciunel: Să margă el mâne cu el că io, că o lucrat cu tăticu !
A. G. C.: Ăi !
Avram Ioan Crăciunel: Spune-i ! Numa bine că şi bun uite am lucrat cu el şi ştie !
A. G. C.: Şi ştie să-i..... de la ăla ! No bine ! las’ că-i spun şi vorbesc cu el să margă cu tine. Da pe la cât ?
Avram Ioan Crăciunel : La 6 !  Să mai sune înapoi, na !
A. G. C. : Da nu acuma ! Mai târziu !.......................…….
Avram Ioan Crăciunel : Ie, ie ! La 6 ! Dapă-i musai, no ! Că-ţi dai sama că după aia iară mere aşa că oricum îi cheamă pi tăţi !
A. G. C. : Da, da, da ! Na, bun, bun, bun !
Avram Ioan Crăciunel : No, ceao.

A. G. C. : ( neinteligibil ) da, deci, uite am lucrat şi cu domnu’ ştii şi bini, cum te cheamă ? Şi automat, te vede şi o scăpat !
Avram Ioan Crăciunel : Îhî ! No, bine ! Bun, bun !......”.

 “………Avram Ioan Crăciunel: Bă, da’fii atent!
Avram Cornel Vasile: Ce?
Avram Ioan Crăciunel: Vii, tu vii cu mini, că merg io cu a mea.
Avram Cornel Vasile: Îhî.
Avram Ioan Crăciunel: Ştii de ce?
Avram Cornel Vasile: De ce?
Avram Ioan Crăciunel: Eh... Io trebuie să duc pe taticu’şi doi martori. Îţi  povestesc io, îs ceva probleme, ceva .......”.

Convorbire din 16.09.2011

“Coasian Sabin: Da?
Avram Ioan Crăciunel: Ce faci domnu’ patron?
Coasian Sabin: Salut.
Avram Ioan Crăciunel: Ce faci, acasă?
Coasian Sabin: Da.
Avram Ioan Crăciunel: No bine dară. Poţi vorbi?
Coasian Sabin: Nu m-ai mai..., nu m-ai mai sunat ieri?
Avram Ioan Crăciunel: Numai că no, până ăsta...Tre’ să meargă şi mămica luni. (n.l.mămica = Avram Valeria)
Coasian Sabin: Şi ea?
Avram Ioan Crăciunel: Ie. Da’ ei nu i-o venit sistată, ştii, nimic.
Coasian Sabin: Ş-atunci de ce-o chemat-o, martor?
Avram Ioan Crăciunel: Nu ştiu. Da’ nu duce ceea. O zis că ea nu mai ştie de ea, ştii? Să n-o mai ducă.
Coasian Sabin: Păi ea să n-o ducă, că nu are acolo aşa ceva.
Avram Ioan Crăciunel: Da.
Coasian Sabin: Ea o fost fără.
Avram Ioan Crăciunel: Ie, ie.
Coasian Sabin: No. Către el ce-o zis? (n.l. el = Avram Viorel)
Avram Ioan Crăciunel: N-o, n-o mai zis. Luni, no, o zis să meargă şi mămica, atât. Merge şi IONAŞ.
Coasian Sabin: El trebuia să spună: domnule, sunaţi acolo sau cereţi unde am fost, să vă confirme, că eu am lucrat.
Avram Ioan Crăciunel: Da.
Coasian Sabin: No.
Avram Ioan Crăciunel: Că ea zice că acolo o rămas, nu mai ştie de ea că unde-i, n-o mai găseşte dacă...
Coasian Sabin: Cine?
Avram Ioan Crăciunel: Da’ mămica, dacă zice să i-o ducă. Io nu ştiu de ea, că nu-i acasă. Oricum a lui nu ştiu ce s-o ales de ea.
Coasian Sabin: Nu, nu, nu ştiu io ce...
Avram Ioan Crăciunel: Am pierdut-o ori ce...N-are ce-ţi face.
Coasian Sabin: Da’ n-are, normal că n-are ce-ţi face.
Avram Ioan Crăciunel: No bine.
Coasian Sabin: No, mai vorbim.
Avram Ioan Crăciunel: No bine dară, că no, că ăsta, să sun ‘co’ sus, zisă.
Coasian Sabin: Da, da.
Avram Ioan Crăciunel: D-apăi no, mai vedem. Hai tu până aici mâine, dacă ai putea.
Coasian Sabin: Încerc. Te sun io.
Avram Ioan Crăciunel: Sună-mă, că io am şi cu nunta, ştii?
Coasian Sabin: Bine, bine.
Avram Ioan Crăciunel: Sună-mă pe ăsta, că-l ţin la mine atunci.
Coasian Sabin: Bun.
Avram Ioan Crăciunel: Ciao.”

Discuţie telefonică din 10.09.2012

“…Avram Ioan Crăciunel : Bă, io joi sara mă duc pân’ la el cu nişte probleme de-alea, ştii?..... cu ăştia. L-am sunat şi vine acasă !
P.G.: Cu ce !?
Avram Ioan Crăciunel: No, de la ALBA, ştii ?! Nu pot să spun prin telefon !
P.G.: Cu tată-to ?
Avram Ioan Crăciunel: Ie ! Da nu-s probleme, că numa cu nişte adeverinţe, ştii? da nu-i problemă că am vorbit şi sus la BUCUREŞTI cu ăştia ! P… ! Cine le-o dat, le-o dat bune că nu-ţi dă nimeni dacă nu figurezi şi la (neinteligibil) le-o dat, p…, nu-s probleme ! (neinteligibil)
P.G.: Aia-i foaie verde, ştii ?
Avram Ioan Crăciunel: Restu-i bine, totul clar ! N-are nimic numa’ cum am vorbit cu cine ştie, deci n-are rost (neinteligibil) decât ăla zâi, juristul firmei ! Mereţi şi căutaţi la arhivă ! Că nu le-o dat la nimeni dacă nu-s bune ! Ăla cine le-o dat o murit ce-o fost director ! Îl pot pupa-n p… !
P.G.: Ie !
Avram Ioan Crăciunel: Ie, da numa nu pot ! Auzi ! Io n-am treabă ! La cineva (neinteligibil) oamenii ăştia. Facă cine ce-o vre’ că aşe mere în ţara asta ! Di ce p… să interesează să... îţi dai sama ! Apăi, apăi ce escroc că, chiar de, că de să legau de alţii care-s nu ştiu cum, era cu totul altceva ! Da, aicea-i problema ! Da îs şi  alţii care n-o fost, ştii? treaba şi nu vor, bini, ilegal tot, ilegal ! Cine-o făcut, îţi dai sama !
P.G.: Ie !
Avram Ioan Crăciunel: No, o lucrat oamenii, ce vrei să le faci ! O dus martori  (neinteligibil )  .....
P.G.: Unde-o lucrat tată-to acolo, unde-o lucrat mamă-ta ! Doară.... ……
Avram Ioan Crăciunel: O fost grupa-ntâi ! Cum o zâs mămica: zâce: da nu am dat io decretul ăla ! Daţi-i pe ăia-n tribunal ! Care o dat decretul ăla să ne scoată la 15 ani la de-aia de vârstă cu grupa-ntâi ! Bine, io ştiu ce-o hi zâsă ! No, a păi şi după-ceea, că..... că nu ştiu ce ! Păi da, dacă dumneavoastră lucraţi 20 de ani şi aveţi dreptul la 20 de ani şi la pensionare io pot să vă zâc, că n-aţi lucrat 20 de ani ? Şi nu-i aşa ? Numai ăştia cu DIICOT-ul ce-ştiu, că are, că na !
P.G.: Na ! Păi trăbă să zâcă şi ei ceva !
Avram Ioan Crăciunel: No, da chestia-i, na ! Apăi, problema, nu ! Problema-i de acolo de sus, nu-s alte treburi ! De asta s-o văzut, cu ceva vechime s-o găsât că nu ştiu
P.G.: S-o găsât poate la cineva şi na.....
Avram Ioan Crăciunel: Auzi ! Arhivele oriunde nu să mai ţân ! Şi cine o dat hârtiile alea, ăla-i mort ! Directorul CIOLOBOC ! Arhiva nu să mai găseşte ! Îl pot pupa-n p…, că juristul vine de la firmă la judecată dacă ajung în Tribunal !
P.G.: Da ! Da !
Avram Ioan Crăciunel: Na, numai oamenii bolânzi, ştii că na ! Nu trăbă nimeni, nu trăbă nimic povestit ! …….”

Urmare a acţiunii din data de 21.09.2011, învinuitul Avram Ioan Crăciunel revine la sentimente mai bune şi la ora 19:05:11, poartă o convorbire cu  un domn şi îi spune acestuia:

“…….Avram Ioan Crăciunel: Amu scăpai, mânce-i trăznetu’!
Un Domn: He...
Avram Ioan Crăciunel: Făcu de-asta de arestare, mă! Schimbai declaraţia...pe toţi ne aresta! A trebuit să recunoaştem!
Un Domn: Da nu....”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite