IAMU Blaj se modernizează cu 9 milioane euro. E furnizor preferenţial Bosch

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea IAMU SA are o relaţie veche de colaborare cu Bosch
Societatea IAMU SA are o relaţie veche de colaborare cu Bosch

Investiţiile companiei Bosch la Blaj, în judeţul Alba, au schimbat semnificativ economia oraşului cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori. A beneficiat din plin şi societatea IAMU SA Blaj, care derulează un proiect de investiţii de 9 milioane de euro.

Investiţiile în modernizarea capacităţilor de producţie de la IAMU SA sunt destinate în principal creşterii calităţii produselor oferite companiei Bosch. În prezent, 90 la sută din activitatea de la IAMU este destinată companiei germane care are la Blaj două unităţi de producţie din cadrul diviziei Bosch Rexroth. Germanii cumpără de la societatea românească elemente pentru ghidaje liniare pe care le folosesc în procesul de producţie al echipamentelor pentru industria auto.

Programul de modernizare în valoare de 9 milioane  de euro este susţinut din fonduri europene în procent de aproximativ 50 la sută prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. A demarat în 2010 şi va fi încheiat în 2013. În primul an a fost cheltuită suma de 2,7 milioane de euro, în al doilea an s-au alocat 2,4 milioane de euro, iar în 2012 şi 2013 va fi cheltuită restul sumei de circa 4 milioane de euro. IAMU Blaj a avut în 2011 o cifră de afaceri de 11,4 milioane de euro, cu 30 la sută mai mare decât în 2010. La această societate lucrează aproximativ 800 de persoane.

Risc de piaţă diminuat de relaţia cu Bosch

Societatea IAMU SA Blaj este „furnizor preferenţial“ pentru concernul Bosch şi are un certificat oficial în acest sens. „Acest lucru permite să furnizăm produse în tot concernul şi diminuează mult riscul de piaţă al societăţii“, se afirmă într-un raport de activitate al companiei.

Principalii acţionari ai firmei sunt SIF Banat-Crişana, cu 76,6% din acţiuni, şi SIF Oltenia, cu o participaţie de aproape 20%. Acţiunile IAMU se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ, la un ultimo preţ de cinci lei pe unitate. Capitalizarea firmei se ridică la aproximativ 21 de milioane de lei.

Societatea Comerciala IAMU S.A. Blaj a fost înfiinţată în anul 1972, purtând numele de Intreprinderea de Accesorii pentru Maşini-Unelte şi având ca obiect de activitate fabricarea şi livrarea de produse de mecanică fină din categoria accesoriilor, echipamentelor şi elementelor de completare pentru maşini-unelte şi a componentelor de tehnică liniară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite