Bogdan Toma din Hunedoara a câştigat Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Toma (21 ani) din Huneodara, este câştigătorul marelui trofeul la Festivalul Naţional Strugurele de Aur, desfăşurat în ultimele trei zile la Alba Iulia. Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia au urcat pe rând 41 de concurenţi din diferite zone ale ţării.

Concurenţii sunt solişti vocali şi instrumentali, ale căror talente au  reînviat în sufletele spectatorilor iubirea pentru muzica tradiţională românească. Marele Trofeu a fost obţinut de Bogdan-Petru Toma, 21 de ani, din Hunedoara. Acesta a reprezentat în festival Ţinutul Pădurenilor.

Album lansat de Nicolae Furdui Iancu

Joi, 8 septembrie, primii 21 de concurenţi au păşit încrezători în faţa juriului, iar măiestria cu care aceştia au interpretat melodiile a reuşit să umple sala de spectatori, până la refuz. Probele impuse de organizatori au fost o doină şi o melodie la alegere, iar participanţii care au dorit să fie incluşi la secţiunea „Drumul Vinului-Ţara Vinului” au mai interpretat încă o piesă. În prima seară a concursului, 16 concurenţi s-au luptat pentru marele premiu la categoria solişti vocali iar alţi 5 participanţi şi-au etalat talentele la categoria solişti instrumentali.

Una dintre surprizele serii de joi a fost lansarea ultimului album al îndrăgitului interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, „La omu’ cu suflet bun”. Acesta şi-a prezentat cel de al VII-lea CD al său, care conţine o compilaţie de 22 de melodii.

Prima zi a festivalului-concurs Strugurele de Aur s-a încheiat cu extraordinarele recitaluri oferite de Ansamblul Jidvei-România, Dorin Pintea, Ana-Maria Ion-Oprişan, Daniel Pop, Mioara Velicu, Liliana Laichici, George Nucă, Gheorghe Gheorghe, Alexandru Petcu, Gabriel Andrei şi Mariana Deac. Un alt invitat special a fost tânărul de doar 1o ani, Valentin Bertea, din Fălticeni, judeţul Suceava, ale cărui intrepretări au fost apreciate de public.

Premii în bani

Cea de a doua zi a concursului i-a adus în faţa spectatorilor pe alţi 20 de concurenţi cel puţin la fel de talentaţi. Recitalurile care au precedat momentele de concurs au fost oferite şi de această dată de Ansamblul Jidevei-România şi Junii de la Jidvei, dar şi de laureaţii anilor precedenţi: Eugenia Horoba, Alexandru Pugna, Ancuţa Matei, Ovidiu Homorodean, Alisa Toma, Florin Mircea Târziu, Sebastian Stan, Ciprian Roman, Felicia Stoian şi Maria Coman. După lăsarea serii, pe scenă au mai urcat interpreţii Cornel Borza, Antoanela Feche, Liviu Buţiu şi Dana Ionela Jurjuţ, dar şi Ionuţ Fulea, acompaniat de Orchestra Jidvei-România, precum şi Maria Dragomiroiu.

Festivalul s-a încheiat sâmbătă cu Gala Laureaţilor, decernarea premiilor şi alte extraordinare recitaluri susţinute de laureaţii anilor precedenţi, Roxana Reche, Alexandru Pal şi Ioana Breda Morar. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul festivalului a fost de 58.000 lei.

Recitaluri la Jidvei

Duminică, după încheierea concursului, festivalul continuă la Jidvei, în Piaţa Primăriei, unde, începând cu ora 14.00, spectatorii au ocazia să asiste la recitaluri memorabile suţinute de nu mai puţin de 15 cunoscute ansambluri şi formaţii folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor şi de pe Valea Mureşului. Ansamblurile Jidvei-România şi Junii de Jidvei vor încânta auditoriul cu recitaluri de excepţie care vor fi urmate de momentele muzicale ale interpreţilor: Gabriela Tuţă, Marinela Baba, Reta Rus, Leontina Fărcaş, Ina Todoran şi Mugurii de Tezaur, Mariana Anghel, Niculina Stoian, Cristian Pomohaci, Sava Negrean Brudaşcu şi profesorul Ioan Berci, şi, nu în ultimul rând, Nicolae Furdui Iancu.

Evenimentul poartă semnătura companiei Jidvei şi a fost realizat în coproducţie cu Televiziunea Română. Festivalul a fost susţinut de: partener principal - Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi Primăria Jidvei - parteneri. Concursul a fost înregistrat şi va face subiectul mai multor emisiuni „Tezaur Folcloric”, difuzate săptămânal pe TVR1.


LISTA PREMIILOR FESTIVALULUI:

Marele Trofeu
Bogdan-Petru Toma din judeţul Hunedoara

Premiul I Solişti vocali
Elena-Cristiana Soreanu din judeţul Gorj

Premiul I Solişti vocali
Lorena-Ioana Pascu din judeţul Hunedoara

Premiul II Solişti vocali
Adina-Raluca Popa din judeţul Alba

Premiul II Solişti instrumentişti
Amalia Vasilica Căpruci din judeţul Vâlcea

Premiul III Solişti vocali
Luciana Maria Ene din judeţul Gorj

Premiul III Solişti instrumentişti
Ştefan-Constantin Moacă din judeţul Mehedinţi

Premiul Special al Orchestrei Jidvei-România
Mirel-Iacob Chialda din judeţul Sibiu

Premiul Special pentru secţiunea a III-a „Drumul Vinului - Tara Vinului"
Elena Lucreţia Goagea din judeţul Vâlcea

Premiul Crama Jidvei
Tudor Atomi din judeţul Bacău

Premiul Crama Jidvei
Alexandra Băcilă din judeţul Alba

Premiul Centrului de Cultură AUGUSTIN BENA Alba
Ionuţ Cătălin Badea din judeţul Caraş-Severin

Premiul Special de popularitate
Ana-Maria Ion-Oprişan din judeţul Mehedinţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite