Hotelierii din Alba Iulia închid etaje pentru a face faţă crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelurile din Alba Iulia sunt din ce în ce mai puţin căutate de clienţi
Hotelurile din Alba Iulia sunt din ce în ce mai puţin căutate de clienţi

Criza economică, ale cărei efecte sunt vizibile în aproape toate domeniile de activitate, a lovit puternic şi în afacerile hotelurilor din Alba Iulia. Gradul de ocupare a înregistrat scăderi masive în 2009 şi începutul anului 2010.

Piaţa hotelieră din Alba Iulia este în cădere liberă după ce criza economică a determinat închiderea multor afaceri. Directorii hotelurilor albaiuliene pun problemele din domeniul în care activează şi pe seama felului în care se face turism în judeţ. „La noi se face doar turism de afaceri, sector care suferă mult de pe urma crizei. Se făcea turism cu bugetarii, care veneau la instituţiile deconcentrate, care astăzi, nu mai vin după ce li s-a tăiat din venituri“, a afirmat Nicoale Puşcaş, directorul general al Hotelului Parc.  

Concurenţa pensiunilor

În prezent, piaţa hotelieră din Alba Iulia numără peste 20 de hoteluri şi pensiuni. O concurenţă neloială, după cum susţin reprezentanţii hotelieri, o fac pensiunile a căror număr a crescut în ultimii ani. „Pensiunile au preţuri mai mici, însă acolo afacerile la negru sunt cunoscute. Oamenii aleg astăzi ce e mai ieftin pentru ei“, a explicat Nicolae Puşcaş. De aceeaşi părere este şi Viorica Cârnaţ, directorul Hotelului Transilvania. „Circulaţia turistică este slabă, iar situaţia per ansamblu este dezastruoasă. Nu mai sunt bani nici pentru plata angajaţilor“, a afirmat Viorica Cârnaţ.

Pentru a atrage clienţii, hotelurile albaiuliene se întrec în reduceri şi oferte promoţionale. Dacă anii trecuţi la Hotel Parc un turist scotea din buzunar între 200 lei şi 320 lei pentru cazare în funcţie de servicii, astăzi preţurile au scăzut cu până la 20-30 de procente.

Totul se negociază

„Nici o zi nu seamnă cu alta. Totul se negociază. Facem oferte grupurilor organizate, dar şi clienţilor fideli. Am inclus de asemenea în preţul de cazare diferite servicii cum ar fi accesul la piscină“, a spus Nicolae Puşcaş. Gradul de ocupare reflectă cel mai bine situaţia în care se află hotelurile albaiuliene. La Hotel Parc, unde anual gradul de ocupare trecea de 50 de procente, din 2008 se înregistrează o scădere constantă. „La patru stele în 2008 am avut un grad de ocupare de 54 la sută, iar anul trecut am ajuns la 42 la sută. La două stele în 2009 clienţii au ocupat camerele în proporţie de aproximativ 33 la sută“, a completat directorul hotelului.

Scăderi drastice în 2010

Încasările scad de asemenea de la un an la altul şi de la o lună la alta. „Niciodată nu ne-am aşteptat la aşa scăderi drastice. În 12 ianuarie 2009 am avut încasări de 6.830 lei, iar anul acesta în aceeaşi dată acestea au ajuns la 3.600 lei. În 13 ianuarie 2009 am avut încasări de 7.110 lei, anul acesta de 1.765 lei“, a spus Nicolae Puşcaş. Cu toate acestea cei 52 de angajaţi ai hotelului nu au avut de suferit, însă viitorul este incert. „Salariile personalului au rămas neschimbate, însă dacă vremurile ne vor impune vom reduce din oameni poate până la jumătate“, a mai spus directorul Hotelului Parc.

Reprezentanţii hotelieri susţin că salvarea pieţei hoteliere stă în mâinile administraţiei locale. „Dacă toate proiectele cu amenajarea Cetăţii vor deveni realitate, în aproximativ doi - trei ani vom putea spune că avem turism şi în Alba Iulia“, a completat Nicolae Puşcaş.

Hotel Cetate, parţial închis

Situaţia cea mai dificilă pe piaţa din Alba Iulia se înregistrează la Hotelul Cetate, cel mai mare din oraş. Administraţia hotelului a decis închiderea unor etaje întregi pentru a scădea din costurile de exploatare, în condiţiile în care numărul clienţilor s-a redus foarte mult. Reprezentanţii societăţii care administrează hotelul nu au dorit, însă, să facă declaraţii pe acest subiect.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite